Kendini Gelistir

Kendini Gelistir

 Yeni fikir ve önerilere açık olun. İşe yaramaz, yapılamaz, hiçbir değeri yok, aptalca gibi kelimeler ağzınızdan hiçbir zaman çıkmasın.

Farklılık çeşitlilik, zenginlik demektir. Şöyle bir düşünün çevrenizde bilgilerinden, tecrübelerinden, zekalarından faydalanılacak kim bilir kaç insan var.

Yeni fikir ve görüşlere açık olduğunuzu karşı tarafa hissettirin. Çalışanların fikirlerinden ve düşüncelerinden istifade etmesini bilin. Farklı düşüncelerin toplandığı bir havuz olun.
Hiçbir müdür ; kendisini emri altında çalışan personelin tamamından daha akıllı saymamalıdır. Yüzlerce personelin çalıştığı bir işyerinde bilgilerinden, tecrübelerinden,zekalarından faydalanılacak kim bilir kaç insan vardır?

Japonlar bunu çok iyi yapıyorlar. Çalışanların her türlü teklif, tavsiye ve uygulamalarına kapıları açıktır. Herkesin düşündüğünü söyleyebildiği bir ortamda ortaya çok güzel şeyler çıkar.

Nerede hür düşünmek ve düşündüğünü söylemek kısıtlanmışsa, orası geri kalmıştır.

Ayrıca bize fikir de vermesine olanak tanımadığımız sürece, bir insanın kas gücünün yüzde yüzünü elde etmeniz psikolojik yönden olanaksızdır. A.B.D.’ de Endüstri işçileri üzerinde tutulan kayıtlarla bu husus şüpheye yer vermeyecek şekilde kanıtlanmıştır. Yönetimde kesinlikle söz sahibi olmayan, öneri ve fikir katkısında bulunmayan, kendi düşüncelerini ifade etmelerine izin verilmeyen işçiler, tavsiyelerde bulunmaya teşvik edilenlere kıyasla daha az iş yapmaktadırlar.


Kendini Geliştirmenin Yolları:
1)Ne istediğini bilmek

2)Kendine güvenmek
Başka insanların önyargılarına boyun eğmekten daha büyük bir mağlubiyet yoktur.Siz kendinize güvenirseniz iherkez size güvenir..

3)Ümitvar olmak..
''Allah tan ümidini yalnız kafirler keser,,

4)Kendimizi tanımak..
Kendimizi tanımadan yola çıkarsak başarıya ulaşamayız.

5)Ruhumuzu temizlemek...(en önemlilerinden biri)
Gıybet,boşsöz,yalan,lüzumsuz konuşmalar,nefret,kin,korku bu gibi duygulardan arınmalıyız.Daima temiz ,daima diri,daima aydınlık olmak , içimizdeki pislikleri temizlemekle olur.Edindiğimiz kötü alışkanlıklar ,varlığımızı tehlikeli böcekler gibi bir ucundan yemeye başlar

6)Olabilir gözüyle bakmak...
Kazanmak ve değişmek için kendinizi zorlayın.Kendinizi zorladıkça herşeyi varlığınıza katabilirsiniz...

7)Faydalı davranışları yapmak...
İnsanlar 3 sınıftır:
1)Rabbani Alimler
2)Kurtuluş yoluna girmiş ilim talebeleri
3)Her şeye kulak veren,her rüzgar estiğinde eğilen,ilim nuruyla kendini aydınlatamayan,ve sağlam esasa bağlanmayan SÜRÜLERDİR...

Her insanın kendine özgü bir zekâ profili vardır. Zeka insanların hayatının akışını ve işteki başarına mutlaka etki eder. Ama her insan zekasını tanımlayıp gelişteribilir. Peki bunu nasıl başarabilir?

Her insan aktif olarak kullandığı zekâları ile özel bir karışıma sahiptir. Her insanın kendine özgü bir zekâ profili vardır. Zekâların her biri insanda farklı bir gelişim sürecine sahiptir. Bütün zekâlar dinamik seyreder. İnsandaki zekâlar tanımlanabilir ve geliştirilebilir.

Psikolog Efser Selamet'e göre her insan kendi zekâsını geliştirmek ve tanımak fırsatına sahiptir. Her bir zeka, hafıza, dikkat, algı ve problem çözümü açısından farklı bir sisteme sahiptir.

Bir zekânın kullanımı esnasında diğer zekâlardan da faydalanılabilir. Kişisel altyapı, kültür, kalıtım, inançlar zekâların gelişimi üzerinde etkiye sahiptir. Bütün zekâlar insanın kendini gerçekleştirmesi yolunda farklı ve özel kaynaklardır. İnsan gelişimini değerlendiren tüm bilimsel teoriler çoklu zekâ teorisini desteklemektedir. Şu anda bilinen zekâ türlerinden daha farklı zekâlar da olabilir.

Neler yapmalıyız?

- Eğer çocuğunuz size devamlı ne kadar çok şey bildiğini kanıtlamaya çalışıyorsa, bir şeyleri çözmelerine ve içgüdülerini beslemelerine izin verin.

Yanlış yaptıklarında, "Ben yaparım demiştim" demeyin.

- Düşünmelerini motive edin ve yaptıkları üzerinde tekrar düşünmeleri için cesaretlendirin.

Bulmaca çözmeleri için cesaretlendirin. Dama, satranç, tavla oynatın.

Satranç kulübü gibi problem çözme aktivitesine katın.

- Mantık oyunları oynayın.

- Bir teleskop veya mikroskop alarak birlikte gözlemler yapın.

- Eğer çocuklarınız konuşmayı seviyorsa onları size hikaye okumaları için cesaretlendirin. Hikayeyi oynamalarını, hikayeyi tutkuyla anlatmalarını ve değişik karakterleri konuştururken farklı sesler kullanmalarını sağlayın. Çocuğunuzla sık sık kütüphaneye gidin, gazete ve dergilere abone olmasını teşvik edin.

- Kelime oyunları oynayın

- Günlük okuma saatleri planlayın

- Hızlı okuma kurslarına katılın

- Arkadaşlarınızla okuma etkinlikleri düzenleyin

- Günlük tutun

- Şiir kasetleri dinleyin

- Sevdiğiniz şiir ve sözleri ezberleyin

- Öğrendiğiniz yeni kelimeleri günlük yaşamınızda kullanın

- İzlediğiniz bir film yada başınızdan geçen herhangi bir öğretici olaydan sonra öğrendiklerinizi yazın. Tüm bunları yapması için çocuğunuzu da teşvik edin.

Kaynak: Zekayı kullanma ve geliştirme yolları http://www.webhatti.com/genel-sohbet/127915-zekayi-kullanma-ve-gelistirme-yollari.html#ixzz1wXpTi4Yi
whkaynak

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık