Yeni Bir İşte Başarılı Olmanın Sırları
İşyeri mantığına göre, ki gerçek dünya budur, siz işe yeni başlayan elemansınız. İşi öğrenip uyum sağlamanız için daha önünüzde epey yol var. Kendinizi buna göre hazırlayın.
Okulu bitirdiniz ve ilk işinize başlamak üzeresiniz. Tebrikler! Uzun ve başarılı bir meslek hayatı dileriz. Yeni bir işe başlangıç yapmak kolay değildir. Hele de bu iş sizin ilk işinizse, belki de tavsiyelerimize bir göz atmak istersiniz.
Üniversitenin son sınıfındayken popüler ve başarılı bir öğrenciydiniz belki de? Bu havalı pozisyonu bırakıp da kurumsal bir şirketin en alt seviyedeki bir çalışanı olmak bazen sancılı bir geçiş dönemine işaret eder. Bir öğrenci olarak üniversitede sizden beklenen şeyler, yeni işyerinizde tam zamanlı olarak çalışacak bir elemandan beklenen şeylerden çok farklıdır çünkü.
İş hayatınızın ilk 90 gününüzde size yardımcı olacak 6 tavsiye:
1- Hızla gerçek dünyaya dönün, ayaklarınız yere bassın. Üniversitede ne kadar süper bir öğrenci olduğunuzun ve üye olduğunuz kulüplerin ilk işgününüzde size faydası olmaz. İşyeri mantığına göre, ki gerçek dünya budur, siz işe yeni başlayan elemansınız. İşi öğrenip uyum sağlamanız için daha önünüzde epey yol var. Kendinizi buna göre hazırlayın.
2- Diğerleriyle iyi geçinin. Yöneticinizle aranız ne kadar iyi olursa olsun, asıl ihtiyacınız olan destek iş arkadaşlarınızdan gelecektir. En başından itibaren, ofiste getir-götür işlerini yapan yardımcı kadrolarla bile olumlu iletişim geliştirmeye çalışın. Öğle yemeklerinde iş arkadaşlarınızla beraber olun ve kendi işinizle ilgili olarak iş arkadaşlarınızın fikir ve yorumlarını sormayı ihmal etmeyin.
3 - Kendinizi kontrol edin. Pek çok şirket yeni çalışanları ilk birkaç aydan sonra gözden geçirmeye alır. Hazırlıksız yakalanmayın. Bu değerlendirme illa ki formal bir şekilde olmayabilir. Bazen insan kaynakları yöneticisiyle veya kendi yöneticinizle yaptığınız bir kahve sohbetinde size “Nasıl gidiyor, memnun musun?” şeklinde kısa bir soru sorulur. Bu fırsatı ‘şikayet etmek’ için kullanmaktansa, “Acaba daha yararlı ve verimli çalışmam için siz bana ne önerirsiniz?” diye cevaplamak çok daha akıllıca bir davranıştır.
4 - Sakın oyun oynamaya kalkmayın! Bilgisayar oyunlarına zaten elinizi sürmüyorsunuz, onu biliyoruz. Burada kastedilen işyerinde oynanan ‘politik’ oyunlardır. Bütün iş arkadaşlarınızı iyice ölçüp tartmadan, sakın ola kimseyle kimsenin aleyhine ‘ittifak’ falan geliştirmeyin. İlk aylar ‘gözlem’ yaparak geçirilmeli. Yaklaşık altı ay sonra kimin kim olduğunu çok daha iyi anlamış olacaksınız zaten.
5 - Para hesabınızı iyi yapın. İlk maaşınızın yatması bir süre gecikebilecektir. Umulmadık bazı kesintiler nedeniyle ilk maaşınız umduğunuzdan biraz daha eksik gelebilir. Önceden bu durumları göz önünde bulundurmanızda yarar var.
6 - İşyerinin sağladığı imkanları iyi değerlendirin. İşyerinin size sağladığı tek fayda maaşınız değildir. Uygun şartlarda sağlanacak burs, eğitim, kredi imkanları gibi avantajlardan haberdar olun. Pek çok işyerinin yeni başlayan çalışanlarına sağladığı, fakat fark edilmediği için değerlendirilmeyen imkanları olabilir. Bunlara kayıtsız kalmayın.
DERLEYEN....DRPİST