Zeka

Sosyoloji(Sosyal Zeka (Sı))

Sosyoloji(Sosyal Zeka (SI))

Psikologların ok değişik zeka tanımları vardır. İyi anlama, iyi dşnme, koşullara uyum sağlama, problem zme... Bu yetenekleri ortaya koyma yetkinliğine zeka denir. Ancak yine de zeka ok komplike bir sre olarak tanımlanır. Bunun btn IQ (İntelligence Quotient) olarak ifade edilir. IQ, ortalama kapasiteyi lmektedir. Yksek entelektel performans ile uyumludur. Bu nedenle sosyal, ekonomik ve etnik farklılıklar ile yakından ilişkilidir. nk bu farklılıklar erişilen eğitimsel dzey farklılıkları ile gruplandırılır. Sonuta Trke'de kullandığımız zeka kavramından ok daha geniş bir ağrışımı olan kavramdır entelektel. Sadece isel dnyamızdan gelen mekanik bir verimlilik durumu değildir. Komplikedir, yani eşitli alanlarla ilişkili olarak ortaya &...Devamını Oku »

Duygusal Zeka(Duygusal Zihnin Özellikleri)

Duygusal Zeka(DUYGUSAL ZİHNİN ÖZELLİKLERİ)

Yaptığımız pek ok şeyi duyguların nasıl gttğn aıklayan; bir an olduka mantıklıyken bir dakika sonra nasıl o kadar mantıksız olabildiğimizi ve duyguların kendi nedenleriyle kendilerine zg bir mantığı olmasının anlamını gsteren bir bilimsel model son yıllarda ortaya ıkmıştır. Birbirlerinden bağımsız olarak San Francis-co'daki California niversitesi İnsan Etkileşimi Laboratuarı'ndan Paul Ekman ve Massachussetts niversitesi'nden klinik psikolog Seymour Epstein, duygusal zihnin belki de en iyi değerlendirmelerini yapmışlardır.' Ekman ve Epstein farklı bilimsel delilleri tartmış olmakla beraber, ikisinin verileri bir arada, duyguları zihinsel yaşamın geri kalan kısmından ayıran zelliklerin temel bir listesini oluşturmaktadır. Hızlı Ama Savruk Bir Tepki Duygusal zihin akılcı zihinden ok daha hızlıdır ve bir ...Devamını Oku »

Duygusal Zeka(Duygusal Okuryazarlık Bir Fark Yaratır Mı?)

Duygusal Zeka(DUYGUSAL OKURYAZARLIK BİR FARK YARATIR MI?)

Bu her ğretmenin kbusudur: Tim Shriver bir gn yerel gazeteyi atığında, eskiden gzde bir ğrencisi olan Lamont'un Hew Haven'm bir caddesinde dokuz yerinden vurulduğunu ve durumunun kritik olduğunu okur. Shriver'ın hatırladığı kadarıyla, La-mont, okulun liderlerinden biriydi, 1.85 boyunda ve her zaman glen, futbol takımında ok popler bir kanat savunma oyuncusuydu. O zamanlar Lamont benim ynettiğim liderlik kulbne gelirdi ve orada SOCS diye bilinen sorun zme modeli hakkında fikirler ne srerdik. Situation, Options, Consequence, Solutions, yani Durum, Seenekler, Sonu, zmler'in kısaltması olan SOCS, drt aşamalı bir yntemdir. Durumun ne olduğunu ve hakkında ne hissettiğini sylemek; sorunu zmek iin seeneklerin ve sonu&...Devamını Oku »

Duygusal Zeka(Her Şey Zamanlamaya Bağlıdır)

Duygusal Zeka(Her Şey Zamanlamaya Bağlıdır)

Gelişim psikologları ve diğerleri duygusal gelişimin haritasını ıkararak, duygusal zek gelişiminin her noktasında ocukların hangi dersleri ğrenmeleri gerektiğim, gereken zamanda doğru yeterlilikleri edinemeyenlerde ne gibi kalıcı eksiklikler olabileceğini ve bu eksiklikleri hangi deneyimlerin telafi edebileceğini daha iyi belirleyebiliyorlar. rneğin New Haven programında, en kk sınıflardaki ocuklar zbilin, ilişkiler ve karar vermekle ilgili temel dersleri ğreniyorlar. Birinci sınıfta ğrenciler daire şeklinde oturarak, her bir yznde zgn ya da heyecanlı gibi szcklerin bulunduğu duygular zarını yuvarlıyorlar. Sıra kendilerine geldiğinde, attıkları zardan ıkan duyguyu hissettikleri bir nı tanımlıyorlar; bu egzersiz duygulan kelimelerle daha kesin bir biimde ...Devamını Oku »

Duygusal Zeka(İşbirliği Üzerine Bir Ders)

Duygusal Zeka(İŞBİRLİĞİ ÜZERİNE BİR DERS)

z Bilim sınıfındaki bir nı, hatırlayabildiğiniz sınıf deneyimlerinizle karşılaştırın. Beşinci sınıftan bir grup, kare şeklinde bir dizi yap-boz para- sini bir araya getirmek zere takımlara ayrılmış, İşbirliği Kareleri oyununu oynamaya hazırlanıyor. Oyunun pf noktası, takım alışması iinde hibir işaretleşmeye izin verilmeden her şeyin tam bir sessizlik iinde gerekleşmesi. ğretmen Jo-An Varga, sınıfı gruba blerek her birini farklı bir masaya gnderiyor. Oyuna aşina olan gzlemci de, gruplarda, rneğin kimin rgtlemede lider olduğu, kimin soytarılık ettiği, kimin oyunbozanlık yaptığını saptamak iin birer değerlendirme formu alıyor. ğrenciler yap-bozlarm paralarını masaya dkerek alışmaya başlıyorlar. Daha bir dakika ge&ccedi...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33
Yukarı Çık