Zeka

Zeka(Zekânın Akıl İçindeki Yeri Nedir?)

Zeka(ZEKÂNIN AKIL İÇİNDEKİ YERİ NEDİR?)

Bu sorunun cevabı, Akıl nedir? sorusunun cevabından sonra ortaya ıkacaktır. Şuur, irade, zek, dşnmek, kavramak, bilmek, karar vermek, hayal etmek, sezmek, dikkat etmek, hafızaya kaydetmek gibi beyin faaliyetlerinin btnn kapsayan geniş kavrama akıl (reason / mind) denir. Gnmzn modem psikologları, akıllı olmayı insanın duygu dnyasına ait bir zellik olarak gryorlar. Her akıllı zeki olmayabilir. Her zeki de aklını ustalıkla kullanamayabilir. Zeki kişi, akıllılardan ğrendiği bilgi, usl, ve tecrbelerle byk işler başarabilir. Mesel bir arslanın zeksı insan zeksı kadar kuvvetli olsaydı; bu onun ancak vahşet ve dehşetini, korkunluğunu artırırdı. Akılsız, ahlksız, mneviyatsız bir zeki de o derece kendisine ve topluma karşı tehlike arzeder. Kur'n-ı Kerm'de ...Devamını Oku »

Zeka(Zekâ Türleri )

Zeka(ZEKÂ TÜRLERİ )

Asırlardır insanlara, olaylar karşısındaki tutumları ve toplumdaki davranışlarına dayanarak kurnaz, parlak zeklı, yavaş ya da aptal gibi yakıştırmalar yapılırdı. Ancak bunların hepsi, ilm bir temeli bulunmayan benzetmelerdi. 20. asrın başında psikologlar bu konuya el attılar. İngiliz profesr Stephen Gould, İnsanın ls isimli kitabında zeknın tek birşey olduğu, ırs olduğu (kalıtımla getiği) ve llebildiği iddialarını tehlikeli samalıklar diye değerlendiriyor. Gould, insanda pekok zek trnn bulunduğunu, bu yzden IQ testinin insan zeksının sınırlarını tam olarak yansılamayacağını ısrarla vurguluyor. ABD'de Harvard niversitesi profesrlerinden Howard Garner, Zek Trleri isimli kitabında psikolojik ve nr...Devamını Oku »

Zeka(Zekâ Kalıtımla Mı Geçer, Çevreyle Mi Edinilir?)

Zeka(ZEKÂ KALITIMLA MI GEÇER, ÇEVREYLE Mİ EDİNİLİR?)

Zek, kalıtım ve evre etkileşimi sonucu belirlenmektedir. Doğuştan genel bir gizli zek gc olmayanlarda zek şartlan ne kadar iyi olursa olsun, bir sonuca ulaşılamaz. Aynen bunun gibi kalıtım yoluyla ya da fizyolojik olarak doğuştun bu gce sahip kişilerin zekları da, uygun evre şartlan bulunmadığı takdirde msbet ynde ilerleyemez. Son araştırmalara gre zekmızın sadece %30'u genetik. Kalan ve dış faktrlerden oluşan %70'lik blmn geliştirmek ve kullanmak bizim elimizde... Yni ana-baba ilgisi, arkadaş ortamı, tabi evre, kltr, eğitim gibi unsurlar zeknın %70'ini meydana getiriyor. Bir ocuğun doğumundan itibaren bulunduğu evre, aileden aldığı kltr, okuldaki eğitimi zeksının gelişimini etkiliyor. Buna gre herkes Ei...Devamını Oku »

Zeka(Zeki İnsanın Özellikleri)

Zeka(ZEKİ İNSANIN ÖZELLİKLERİ)

Ortalama bir insan: - Kelime ve kavram hazinesi bakımından zengin bir hafızaya sahipse, - Kolay ğrenebilme kabiliyeti varsa, - Bildiklerini yeni problemlere uygulayabiliyorsa, - Mantıklı akıl yrtebiliyorsa, - Kendi ruh, sosyal ve kltrel uyumu aısından yerinde kararlar alabiliyorsa zeki sayılmaktadır. Şuur gibi aık ulu bir kelime olduğu iin zeknın evrensel bir tarifi yapılamamıştır. Bu sebeple zeknın sınırlarını izmek ok zordur. İ ve dış evrenin devamlı etkileşimi altında olan zek, ruh fonksiyonlarımızın bir tezahrdr, idrk ve şuurla beraber zihn faaliyetlerin en st seviyesinde yer alır. Gerek zek, bir kişinin davranışlarının btnyle dikkate alınması suretiyl...Devamını Oku »

Zeka(Zekânın Tarifleri Nelerdir?)

Zeka(ZEKÂNIN TARİFLERİ NELERDİR?)

Beynin bilgiyi alıp hızlı ve doğru olarak analiz etmesi mnsına gelen zek, ltince intellectus kelimesinin karşılığıdır. Kelime mnsı itibariyle 5 şeyi ifade eder: 1) İdrk (Algılama), 2) Bilme, 3) Tanıma, 4) Sezme (i gr), 5) Anlama. Bilim adamları uzmanlık alanlarına gre zeknın belli bir ynne ağırlık veren tarifler yapmışlardır. Biyologlar zekyı evreye uyum kabiliyeti olarak grrlerken, eğitimciler ğrenme, psikologlar ilişkileri anlama, bilgisayarcılar bilgiyi işleme kabiliyeti şeklinde değerlendirmişlerdir. ASIL MESELE: EVREYE UYUM Zek hakkında 1921 yılında yapılan taramada o gne kadar teklif edilen tanımlar şunlardı: 1) st seviyedeki yetenekler (soyut muhakeme, zihn temsil, problem &...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33
Yukarı Çık