Zeka

Duygusal Zeka(Hissiz Adam)

Duygusal Zeka(HİSSİZ ADAM)

Gary, nişanlısı Ellen'i fkeden ıldırtıyordu, nk akıllı, dşnceli, başarılı bir cerrah olmasına rağmen duygusal aıdan donuktu, yani her trl duygu gsterisine karşı tamamen tepkisizdi. Bilim ve sanat hakkında mkemmel konuşmalar yapabilen Gary, sıra Ellen'a karşı hissettikleri de dahil olmak zere duygularına geldiğinde, susuyordu. Ellen elinden geldiğince onun tutkularını uyandırmaya alışsa da, Gary tepkisiz ve kayıtsız kalıyordu. Gary, Ellen'ın zoruyla gittiği terapiste, Genelde hislerini dışa vuran biri değilim, diyordu. Duygusal yaşam sz konusu olduğunda, Ne syleyeceğimi bilemiyorum, olumlu ya da olumsuz hibir gl duygu hissetmiyorum, diye ekliyordu. Ellen, Gary'nin kayıtsızlığı karşısında kendini ıkmazda hisseden tek kişi değildi. Gary, terapiste aktar...Devamını Oku »

Duygusal Zeka(Tutkulu Ve Umursamaz)

Duygusal Zeka(TUTKULU VE UMURSAMAZ)

Bir an iin, New York'tan San Francisco'ya giden bir uakta bulunduğunuzu dşnn. Her şey yolunda giderken, Kayalık Dağlar'a yaklaşıldığında pilotun şu anonsunu duyuyorsunuz: Bayanlar ve Baylar, birazdan bir hava akımına gireceğiz. Ltfen koltuklarınıza dnp emniyet kemerlerinizi bağlayınız. Bir sre sonra uak, dşndğnzden ok daha kuvvetli bir hava akımına giriyor, dalgalara kapılmış bir sandal gibi, aşağı yukarı ve sağa sola yalpalanıp duruyor. Soru şu: Ne yaparsınız? Siz, kendini okumakta olduğu kitaba ya da dergiye veren, ya da film izlemeyi srdrp dışarıdaki anaforu zihninizden atanlardan mısınız? Yoksa acil durum kartını ıkarıp alınabilecek nlemleri okuyan, personelde herhangi bir panik işareti olup olmadığına bakan, ya da motorları dinleyip ters giden bir şey olup olma...Devamını Oku »

Duygusal Zeka(Iq Ve Duygusal Zekâ)

Duygusal Zeka(IQ VE DUYGUSAL ZEKÂ)

IQ ve duygusal zek birbirlerine karşıt değil, birbirinden ayrı yetilerdir. Hepimizde akıl ve duygusal hassasiyet karışıktır; IQ'su yksek ancak duygusal zeksı dşk (veya IQ'su dşk ve duygusal zeksı yksek) kişiler, kalıplaşmış inanışlara karşın grece enderdir. Aslında IQ ve duygusal zeknın bazı ynleri arasında az da olsa bir bağlantı vardır, ancak bu o kadar ufaktır ki, IQ ile duygusal zeknın birbirinden bağımsız olgular olduğunu aıka ortaya koyar. Bildik IQ testlerinin aksine, duygusal zek puanını ıkaran tek bir kalem kğıt testi yoktur ve hibir zaman da olmayabilir. Duygusal zeknın, her trl unsuru hakkında ok fazla araştırma bulunmasına rağmen empati gibi bazı yetileri sınamanın en iyi yo- lu kişinin o işte gsterdiği fiili yeteneği &oum...Devamını Oku »

Duygusal Zeka(Duygular Zeki Olabilir Mi?)

Duygusal Zeka(DUYGULAR ZEKİ OLABİLİR Mİ?)

Bylesi bir eğitimin nasıl olabileceğini daha iyi anlamak iin Gardner'm entelektel nderliğinde ilerleyen diğer kuramcılara; en başta duygulara zeknın nasıl katılabileceğini ayrıntılı olarak aıklamış olan Yale'li psikolog Peter Salovey'e bakalım.12 Bu girişim yeni değildir; yıllar boyunca en ateşli IQ kuramcıları bile duygu ve zekyı birbirleriyle bağdaşmayan terimler olarak grmek yerine, zaman zaman duyguları zekyla buluşturmaya alışmıştır. 1920 ve 1930'lu yıllarda IQ kavramının poplerleşmesinde etkili olan tanınmış psikolog E.L. Thorndike, Harper's Magazin eki bir makalesinde duygusal zeknın bir yn olan sosyal zeknın -başkasını anlayabilme ve insan ilişkilerinde akıllıca davranabilmemin- IQ'nun başlı başına bir parası olduğunu ne srmştr. O dö...Devamını Oku »

Duygusal Zeka(Duygu Ve Düşüncenin Uyumu)

Duygusal Zeka(DUYGU VE DÜŞÜNCENİN UYUMU)

Amigdala (ve ilgili limbik yapılar) ile neokorteks arasındaki bağlantılar, zihin ve kalp, dşnce ve duygu arasındaki savaşların ya da işbirliki antlaşmaların ana terminalidir. Bu devreler bize, etkili dşnmede, hem akıllıca kararlar vermek hem de zihin aıklığı bakımından, duygunun nemini gsterir. Duyguların dşnmeyi engelleyen gcn dşnn. Nrologlar, satın alacağınız bir evde aradığınız ideal zellikler ya da bir sınavdaki muhakeme probleminin unsurları gibi, bir işi ya da sorunu halledebilmek iin gerekli verileri akılda tutma yeteneğine işleyen bellek diyorlar. Prefrontal korteks işleyen bellekten sorumlu beyin blgesidir.17 Ancak limbik beyinden prefrontal loblara giden devreler, kaygı, fke ve benzeri kuvvetli duygu sinyallerinin sinirsel statik yaratabilmesine olanak verir; ...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33
Yukarı Çık