Soroban Nedir?

Soroban Nedir?

 Çinden Japonya'ya gelen Abaküs küsüratlı işlemleri de yapacak şekilde yeniden düzenlenerek 1930'lu yıllarda yeni bir hale getirilmiş ve bu yeni abaküse "SOROBAN" adı verilmiştir. Modern hesap makinelerine rağmen abaküsün modern hali olan Soroban hale Japonya'da üretilmekte ve yaygın olarak kullanılmaktadır. Japonya'da Soroban halen okullarda matematik müfredatının içinde öğretilmektedir.

Dünya nüfusunun % 80 inden fazlası sağ elini kullanır. Sağ elini kullanan insanların genellikle sol beyinleri sağ beyinlerine göre daha fazla gelişmiştir. Beynin sağ tarafının yaratıcılığı beynin sol tarafının yaratıcılığından bin kat daha fazladır. Abaküsü öğrenmek erken yaşlarda sağ beynin gelişimini harekete geçirir ve canlandırır.

Mental Aritmetik sistemi zihinsel aritmetiği beynin sağ yarım küresini ve hayal gücünü de işin içine katarak sorobanın kullanılarak yapılmasına dayanan bir metottur. Çocuklara önce soroban sistemine uygun olan parmakları kullanarak yapılan bir aritmetik sisteminin öğretilmesiyle başlamaktadır. Sonra işlemlerin sorobanla yapılması öğretilmektedir. En son etapta da gerçek bir fiziksel soroban aleti kullanmadan, çocuklara hayali olarak sağ beyinlerinde bir soroban oluşturarak aritmetik işlemleri yapmaları öğretilmektedir. Bu eğitim çocukların hayal güçlerini, konsantrasyonlarını ve hesaplama becerilerini geliştirmekte ve bir kalem, kağıt, abaküs veya hesap makinesi kullanmadan zihinsel aritmetik işlemlerini akıldan yapabilmelerini sağlamaktadır.

Mental Aritmetik sistemi çocukların kendi beyin güçleri ile aritmetik işlemleri akıldan hem hızlı, hem de doğru olarak hesap makinesinden daha hızlı bir şekilde yapabilmelerini sağlamaktadır.

Mental Aritmetik sisteminin en önemli katkısı, kullandığı sistem ve müfredatla sadece aritmetik işlemleri zihinsel olarak hızlı, kolay ve doğru olarak hesaplamayı sağlamakla kalmamakta, aynı zamanda okuldaki başarıyı da artıracak birçok akademik beceriyi çocuğa kazandırmakta ve zeka seviyesini maksimum seviyede kullanmasını sağlamaktadır.

Bir yorum

Cevapla

  
 
3+2 İşleminin Sonucu    
Yukarı Çık