Kişilik Ve Duygular

Kişilik Ve Duygular

Heyecan, duyguya göre daha nesnel ve daha az süreklidir. Merkezi hipotalamustur. Duygular, bazı fizyolojik değişikliklere neden olurlar. Örneğin ağızda kuruma, kalp çarpıntısı, mide asidinin delişmesi, kan do I aşımında hızlanma, sesin değişmesi, kanda, şekeı miktarının ve pıhtılaşmanın artması, böbreküstü bezlerinin  faaliyete geçmesi bu değişiklikler arasında sayılabilir.
Duygusal sağlık ve akıl sağlığı birbiriyle çok ilişkilidir. Birçok nevroz ve psikozlar, bir tür duygusal bozukluktan ileri gelir .
Algı ile duygusal gelişim arasında birtakım farklar vardır: Algıda somuttan soyuta bir gelişme vardır ve algılanan şeyler yinelenebilir. Oysa duygulan yeniden (aynen) yaşamak mümkün değildir. Algıda kendini düzeltme özelliği daha fazladır.
Duyguda bilinçdışı aktarma olabilir. Örneğin anne babaya duyulan  sevgi  ya da  nefret duygulan,  bir öğretmene,  bir yöneticiye, bir terapiste ya da eşlerden birine yönelebilir. Annesinden nefret eden bir genç eşinden de nefret edebilir; ya da oğlunu, nefret ettiği kardeşi yerine koyabilir. Bazı genç kızların, kendi yaşlarından çok büyük olan kişilerle evlenmeleri, bilinçaltı bir elektra kompleksi ile ilgili olabilir. Duyguların bastırılması ya da dışa vurulması çeşitli birey ve kültürlere göre değişir. Örneğin çocukların öfke ya da sevgi duygulanın dışa vurmaları, bazı toplumlar ya da ailelerce hoş karşılanmaz, içe atılan duygular ortadan kalkmazlar. Biçim değiştirerek dolaylı yollardan ifade imkanı bulurlar. Örneğin öfkesini içe atan kişi, acısını başka birinden çıkarabilir; kendisini cezalandırabilir; yüceltebilir ya da psikosomatik rahatsızlıklar geçirebilir (Migren, astım, ülser, hipertansiyon).   Psikanaliz   tedavisi,   geçmişte   bilinç   altında yerleşmiş    olan   duygusal    tıkanıklıkları    tasfiye   amacına yöneliktir.
Harvard Üniversitesi profesörlerinden Daniel  Goleman "DuygusalZeka"kavramını ortaya attı. Bilim çevrelerinde geniş bir yankı bulan bu görüş zihinsel zeka (I Q) ile duygusal zekayı ayırmaktadır. Bir işe girerken zihinsel zeka belirleyicidir. Ancak girilen işte yükselmek, duyguların tolore edilerek denetlendiği duygusal zeka ile mümkündür. Duygusal zeka bireysel ve kollektif bir kavramdır (Örneğin şirketlerin başansı).
DERLEYEN...EMRE ŞEN (KESFETKENDİNİ EDİTÖRÜ)
İletişim:[email protected]


Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık