Kişilik

Gelişim Psikolojisi (Kişilik)

Gelişim Psikolojisi (Kişilik)

GELİŞİM PSİKOLOJİSİ Kişilik: Meslek seimi birey ile işi arasındaki uygunluğu da yansıtır. Yetişkinlerde kişilik zellikleri ile eşitli işlerin zellikleri arasındaki ilişkiyi soruşturan pek ok araştırma yapılmıştır. J. L. Holland'ın iş ve meslek seimi kuramında kişilik farklılıkları en nemli yeri tutmaktadır; bu kuramda altı temel kişilik boyutu uygun meslek seimleriyle ilişki iindedir. Temel boyutlara sahip (gereki, araştırıcı, sanatsal, toplumsal, geleneksel, girişimci) kişiler bunlarla bağdaşan mesleklere ynelirler. rneğin, bir ifti hem gereki (gl ve pratik), hem de gelenekseldir (yapılanmış etkinlikleri yeğler). Meslek ile kişilik uyuştuğunda insan doyum bulur, işini srdrr ve m...Devamını Oku »

İnsan İlişkileri(Kişilik Bozuklukları)

İnsan İlişkileri(KİŞİLİK BOZUKLUKLARI)

Herhangi bir kimsenin davranışları toplum dzenini bozucu nitelikte olup ok sayıda kişiye zarar verdiği halde, birey bir sululuk ve pişmanlık hissi duymazsa, bu bireyin kişilik bozukluğu (personality disorder) gsterdiği sylenir. Bu kategoriye sık sık su işleyip hapse giren, ocuklara tecavz etme gibi normaldışı cinsel davranışlar gsteren kişiler girer. Aynca esrar ve kokain alma tutkunluğu geliştiren kişilerin oğu bu kategoriye dahildir. Kişilik bozukluğunu teşhis etmek kolay değildir; nce kişinin davranışının topluma zararlı olduğunu bilip bilmediğini, daha sonra bu davranışından kişinin sululuk ve pişmanlık duyup duymadığını saptamamız gerekir. Bazı kişiler su işlerler ve yakalandıktan sonra gerekten pişman olduklarını ifade ederler. Bu kişiler gerekten pişman mıdır, yoksa cezadan kurtulmak i...Devamını Oku »

İnsan İlişkileri(Kişilik Ve Kişilik Kuramları)

İnsan İlişkileri(KİŞİLİK VE KİŞİLİK KURAMLARI)

Bu blm okuduktan sonra şu soruların cevaplarını verebilmelisiniz: 1. Kişilik psikolojisinin ne gibi alt alanları vardır? 2. Kişiliğin tanımında gz nnde tutulması gereken nemli zellikler nelerdir? 3. Freud'un kişilik kuramının temel birimleri nelerdir ve bu kuram ne gibi bir kişilik dinamiği ierir? 4. Kişilik profili nedir? Kişiliği zellikler rgtlenmesi olarak tanımlayan kuramın temel varsayımları nelerdir? Bu kuram hangi ynlerden eleştirilmiştir? 5. Kişilik doğuştan mı gelir yoksa ğrenilmiş midir? 6. Benlik kuramları kişiliği nasıl tanımlar ve diğer kuramlardan ne ynden ayrılır? Kişilik konusu, ilgi alanları değişik ok sayı...Devamını Oku »

İnsan İlişkileri(Davranış Veya Kişilik Özelliği )

İnsan İlişkileri(DAVRANIŞ veya KİŞİLİK ÖZELLİĞİ )

Faaliyet dzeyi Benlik bilinci Korku, ekingenlik ve kaygı İtaat Başkaları tarafından beğenilme isteği Empati (Eşduyum) Başkalarının yardımına koşma Zor anlarda destek olma Erkeklerin daha faal olduğu dşnlr, araştırma bulgulan ise bunun ancak 3 ile 6 yaşlan arasında geerli olduğunu gstermektedir. Erkeklerin daha olumlu benlik bilinci olduğu kanaati yaygındır, ancak araştırma bulguları son derece tutarsızdır. Kızlar korkularını daha kolaylıkla dile getirebilirler, ancak bu kızların daha fazla korktukları anlamına gelmez. Kızların daha ok sz dinleyeceği beklenir, ancak araştırma bunu desteklememektedir. Kızların başkaları tarafından beğenilmeye daha İstekli olduklan sylenir; veriler kızlarla erkekler arasında fark gstermemektedir. Kızların daha empatik olduğuna İnanılır; bulgular...Devamını Oku »

Eğitim-Öğrenme(Şahsiyet (Kişilik))

Eğitim-Öğrenme(ŞAHSİYET (KİŞİLİK))

Btn bu ifadelerde miza oğunlukla karakterle karışık bir şekilde anlatılmaktadır. Davranışlarını toplumda değer verilen ahlk kurallarına uygun olarak ynetebilen, sosyal değerleri benimsemiş insanlara karakterli denilmektedir. Karakter ocukluğun ilk yaşlarından itibaren kazanılan değer yargılarıyla gelişir. Benimsenen değerler kişiliğin bir yanını ifade eder. Ancak kişilik; karakteri de iine alan ve bir insanın kendine zg bedensel ve ruhsal btn niteliklerini kapsayan daha kapsamlı bir terimdir. Miza ise, insanın daha ok doğuştan getirdiği his ve heyecan ynn gsteren zelliklerdir. Kişiliğin btnn değil, bir kısmını gsterir. O halde kişilik, miza ve karakterle yakından ilgili olmakla beraber, daha genel bir kavramdır. Kişil...Devamını Oku »

1 2 3 4 5
Yukarı Çık