Diksiyon

Diksiyon(Söyleyişle İlgili Konuşma Yanlışları)

Diksiyon(SÖYLEYİŞLE İLGİLİ KONUŞMA YANLIŞLARI)

a) Aynı kelimeleri tekrarlamak: Konuşma sırasında hiç gerekmediği halde kelimeleri tekrarlamak, dinleyenlerin dikkatini çekecek derecede "efendime söyleyeyim, bilmem anlatabiliyor muyum, anlaşıldı mı, demem o ki, yani, evet, binaenaleyh, çocuklar, işin garip tarafı, sizin anlayacağınız, tabir caizse:.." gibi sözleri tekrarlamak anlatım ve söyleyiş güzelliğini bozar. b) Söyleyiş yanlışları yapmak, anlamsız sesler çıkarmak: Konuşmanın etkili olmasının şartlarından biri de kelimeleri doğru telaffuz etmektir. Bazen yanlış söylenen bir kelime anlamı bilinmeden kullanılan bir söz, konuşmacının eğitim durumu, anlayışı, görgüsü hakkında fikir vermeye yeter de artar bile. Konuşmacı söyleyeceği sözü gevelemeden açıkça söyleyebilmeli. Sözü gereksiz yere uzatarak dolambaçlı yolları tercih etmemelidir: Diğer bir yanlışlık da hatırlanamayan sözlerin yerine veya arada boşluk bırakmamak için bilerek veya bilmeyerek eeee, ııı, aaa gibi anlamsız sesler çıkarmaktır. Biraz gayretle bu olumsuzluğun önüne g...Devamını Oku »

Diksiyon(Konuşmayı Etkileyen Davranış Hataları - 2)

Diksiyon(KONUŞMAYI ETKİLEYEN DAVRANIŞ HATALARI - 2)

a) Yersiz çıkışlar ve usulsüz eleştiriler: çoğunlukla kendisini ilgilendirmediği halde beklenmedik bir zamanda yapılan kaba, kıncı, sert konuşma, yersiz çıkıştır. Başkalarına ait düşüncelere ve yargılara her zaman katılma gibi bir zorunluluk yoktur. Bununla birlikte katılmadığımız fikirlerle ilgili eleştirileri de söylemenin bir yolu, usulü vardır. Sıra gözetilmeden, saygısız bir üslupla, kaba sözlerle yapılacak eleştiri elbette konuşma kurallarını bilen, aydın bir insanın sergileyeceği tavır değildir. Kendimize yapılmasını istemediğimiz bir üsluptaki konuşmadan mümkün olduğunca uzak durmak bir ölçü olarak alınabilir. b) Bencillik: Sürekli olarak kendi nefsini ön planda tutan, hemen her işte kendi çıkarları doğrultusunda hareket eden, hep ben kelimesiyle kendinden bahsetmek isteyen kişilerin ortaya koyduğu davranış şeklidir. c) Övünmek: Kişinin kendisinin diğer insanlardan farklı ve üstün yönlerini ön pla..na çıkarmaya çalışması, övünmektir. Konuşma, başkalarına övünmek ya da başkaları...Devamını Oku »

Diksiyon(Konuşmayı Etkileyen Davranış Hataları - 1)

Diksiyon(KONUŞMAYI ETKİLEYEN DAVRANIŞ HATALARI - 1)

a) Kibirlenmek: Kişinin kendini diğer insanlardan üstün görmesi, onlara tepeden bakması gururlanması demektir. Bu karakterdeki insanlar ister istemez bu huylarını konuşmalarına da yansıtırlar. Başkalarına saygı göstermedikleri için kendileri de saygı görmezler. Böyle insanlar toplum içinde sevilmedikleri gibi kimse de bunlarla muhatap olmak istemez. Bu karakterdeki birinin sözlerini kim dinlemek ister ki? Siz mütevazi olunuz, büyüklüğünüzün takdirini dinleyicilere bırakınız. "Hep ben bilirim, sen bir şeyden anlamazsın, en iyisini ben yaparım, o da' bir şey mi, benim dediğim doğrudur" tarzındaki ifadeler, kibirli insanlara ait tipik sözlerdendir. b) Kendini yetersiz görmek: Kendini beğenmek kadar olmasa da kendini yetersiz görmek de konuşmayı etkileyen bir davranış yanlışıdır. Çünkü başarılı bir konuşmanın temelinde kendine güven duymak vardır. "Ben yapamam, ben bilmem, ben bu işin üstesinden kalkamam" gibi olumsuz düşünceler, kişiyi başarısızlığa sürükler. . c) Gevezelik: Bir anlamda b...Devamını Oku »

Diksiyon(Karşılıklı Konuşma)

Diksiyon(KARŞILIKLI KONUŞMA)

Diyalog dediğimiz şey iki kişinin yaptığı konuşmadır. Muhatabımız somut olarak karşımızdadır. Böylece onun gözleme, anlama, soru sorma, cevap verme gibi özellikleri konuşmayı zenginleştirir. Otobüste, uçakta, durakta, alışverişte veya herhangi bir yerde insanlarla diyalog halindeyiz. Bu diyaloglarda konuşma kurallarına uyarsak derdimizi çabucak anlatıp çözüm bulabiliriz. Öncelikle nazik olmalıyız ki karşımızdaki kişi de bize aynı nezaketle cevap versin. -ALINTI- Diksiyon(KARŞILIKLI KONUŞMA) ---------------------------------------------------------------- (kişisel gelişim,diksiyon çalışmaları, hitabet sanatı, diksiyon güzel konuşma, diksiyon dersi, güzel söz söyleme hitabet sanatı, diksiyon kurslari, diksiyon eğitimi, hitabet sanati, diksiyon, güzel konuşma ve diksiyon, diksiyon dersleri, diksiyon kursu, diksiyon kursları, diksiyon konuşma, kişisel başarı)...Devamını Oku »

Diksiyon(Kendi Kendine Konuşma)

Diksiyon(KENDİ KENDİNE KONUŞMA)

Konuşmak en az iki kişiyle yapılan bir eylemdir. Konuşmak için her zaman başkalarına ihtiyacımız olmaz. Hepimiz yalnız kaldığımızda zaman zaman kendi kendimizle konuşuruz. çocuklarda, ihtiyarlarda veya akıl hastası insanlarda daha çok gördüğümüz bu hali, zaman zaman hepimiz yaşarız. Çünkü insanoğlu konuşmak, paylaşmak ve' anlaşmak için yaratılmıştır. çoğu zaman içimizden yaptığımız bu sessiz düşünmeler dışarıya da taşabilir. Tiyatro sanatında önemli bir yeri olan monolog da kendi kendine konuşmadır. Oyuncular monolog yapar. 'Böylece seyirciler onun ne düşündüğünü anlarlar. Bu tekniği hepimiz uygulamalıyız: Mesela bir konuda konferans vereceksiniz. Bir boy aynasının karşısına geçip karşınızdaki görüntüyü dinleyici kabul ederek konuşmanıza başlayınız. Göreceksiniz ki hazırlıksız yaptığınız bir çok konuşmadan daha etkili bir konuşma ortaya çıkacaktır. Bir iş görüşmesine gideceksiniz. Sizden muhtemelen özgeçmişinizi anlatmanız istenecektir. Bunun için monolog yapabilir, ilgili kişinin sora...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7 8
Yukarı Çık