Diksiyon

Diksiyon(Birden Parlama)

Diksiyon(BİRDEN PARLAMA)

Düşüncesizce konuşmak, aklına geleni dışarı vurmak, en küçük bir sürprizle bağırmak, gözüne ilişen herhangi bir şeyi hemen oracıkta yorumlamak hepimizin açmazıdır. Bu kusur zihni toplama gücünün zayıflığından ve dikkatin dağılma eğiliminden kaynaklanır. Bunun ardından, kritik anlarda sinirlerin bozulması, dinleyiciyi ikna etmek ve çelişkilerden kurtulmak için metin, sakin ve becerikli olunması gereken yerlerde bu çarelerin elden gitmesi ve şaşkınlığa düşülmesi gibi durumlar meydana gelebilir. -ALINTI- Diksiyon(BİRDEN PARLAMA) ------------------------------------------------------------------ (kişisel gelişim,diksiyon çalışmaları, hitabet sanatı, diksiyon güzel konuşma, diksiyon dersi, güzel söz söyleme hitabet sanatı, diksiyon kurslari, diksiyon eğitimi, hitabet sanati, diksiyon, güzel konuşma ve diksiyon, diksiyon dersleri, diksiyon kursu, diksiyon kursları, diksiyon konuşma, kişisel başarı)...Devamını Oku »

Diksiyon(Düşüncelerini Bir Noktada Toplayamama)

Diksiyon(DÜŞÜNCELERİNİ BİR NOKTADA TOPLAYAMAMA)

Konuşmacı bütün ruh ve beden kuvvetlerini bir araya toplamalı ve bir tek konuyu uygulama yeteneğine sahip çıkmalıdır; AMACINA HİZMET ETMEYEN DÜŞÜNCELERİ YOK SAYMALIDIR. Jestlerini kontrol edememesi ve düşüncelerini bir noktada toplayamaması, konuşmacıyı başarısızlığa götürür; bocalamasına, sözlerinin yönünü kaybetmesine yol açar. Dikkatini kuvvetlendirmek, zihnini bir noktada toplamak gücünü geliştirmek için hatip, kelime ve deyimleri tarif etme ve apaçık, içten yapmacıksız konuşma sanatıın uygulamalıdır. Bundan başka kulak hafızasını eğitmek ve herşeyi en ince noktasına kadar sabırla gözlemleyebilmek için, ister kalabalıkta, ister bir veya birkaç kişiyle konuşmasında olsun sabırla dinlemeyi bilmesi gerekir. Hatip, konuşma esnasında dışardan gelen fikir ve izlenimleri, ikinci derecedeki işleri bilinçaltına atar ve zihnini en önemli görevler üzerinde toplar. Hatibin cesurluğu ve söz söyleme kolaylığı geniş ölçüde, bilinçli olarak biriktirilip gerekli anda ortaya çıkması için bir gerilim...Devamını Oku »

Diksiyon(Kılı Kırk Yarma)

Diksiyon(KILI KIRK YARMA)

Bu, hatibin ruh dengesini bozar, kişiliğini böler ve kendine güvensizlik duygusu doğurur. Hatip, topluluk karşısında konuştuğu ya da nutkunu hazırladığı sırada, konuyla doğrudan doğruya ilgisi olmayan ikinci derecede fikirler, onun zihnine hucum eder ve onun söylemeyi planladığı fikirleri alt üst eder -ALINTI- Diksiyon(KILI KIRK YARMA) ----------------------------------------------------------------- (kişisel gelişim,diksiyon çalışmaları, hitabet sanatı, diksiyon güzel konuşma, diksiyon dersi, güzel söz söyleme hitabet sanatı, diksiyon kurslari, diksiyon eğitimi, hitabet sanati, diksiyon, güzel konuşma ve diksiyon, diksiyon dersleri, diksiyon kursu, diksiyon kursları, diksiyon konuşma, kişisel başarı)...Devamını Oku »

Diksiyon(Utangaçlık)

Diksiyon(UTANGAÇLIK)

Kendini aşırı derecede kusurlu görmekten, söylemek istediklerini iyi konuşamayıp, söyleyememek korkusundan ve aşırı bir onur duygusundan meydana gelir. Utangaç, kendi fikirlerini başkalarına kabul ettirecek yerde onlarınkini anlamak için yaratılmıştır sanki. Oysa başarılı bir hatip serbest ve dinamik olmalı, heyecan ve düşüncelerini sesinde, yüzünde yansıtmalıdır. Bununla beraber ruh dengesini bozan ve felce uğratan aşağılık duygusunu yenen utangaç bir kimse bu başarısından duyduğu sevinçle çok parlak bir hatip olabilir. Bununla beraber utangaç, düzensiz bi hatip olma tehlikesiyle de karşı karşıyadır; çünkü bu kusur ruh halinin kararsızlığı ile ve uyanıklık ve çöküntü hallerinin birbirini kovalamasıyla atbaşı eder. Uyanıklık safhasında utangaç çok iyi bir hatip olacaktır; çünkü dediklerine ateşli bir inancı vardır. Genel bir plan ve ciddi bir dökümantasyonun yardımıyla hazırlığa ön planda yer verildiği takdirde utangacı kalabalık karşısında söz söylemeye sürüklemek için en uygun metod,...Devamını Oku »

Diksiyon(Konuşma Yanlışları İçin Tavsiyeler)

Diksiyon(KONUŞMA YANLIŞLARI İÇİN TAVSİYELER)

Önce amacın ne olduğu ve hitab edilen kitlenin ruh hali çok iyi bilinmelidir. Aynı zamanda topluluğun zihin seviyesini ve anlayış derecesini de gözden uzak tutmamalıdır. Böylece resmi bir toplantıda, törende hazır bulunan kişilere konuşurken, konuya girişte klasik yola baş vurmak ağır ağır konuşarak ve topluluğu emin bakışlarla süzerek daha işin başında hakim olmak mümkün olur. . Eğer hatip duraksar, şaşırır, kekeler ya da ölçülü, zarif ve otoriter bir şekilde konuşacak yerde ağzına geleni söylemeğe kalkarsa topluluğun güvenini bir anda kaybeder. Hitap konusunu çok iyi bilmekle ancak bir otorite sağlayabilir; dinleyiciler bunu gayet iyi hisseder, bundan başka dinleyicilerin herşeyden çok önem verdiği şey de hatibin kendine hakim oluşudur. Kendi duygusal tepkilerine etki yapma gücü, hatibin hiçbir şaşkınlık göstermemesini, dinleyicilere hakim olmasını, dikkatini uyanık tutmasını, ona telkin ve etki yapmasını sağlar. Dinleyicilere etki yapmak isteniyorsa, telkin altında kalabilmeleri içi...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7 8
Yukarı Çık