Tecrübe ve Bilgi

Tecrübe ve Bilgi

Tecrübe ve Bilgi Birikimi Muhafaza Edilmelidir. Bir faaliyet sürecinde elde edilen bilginin, tecrübenin, bütün bir birikimin yine faaliyet içinde tutulması, faaliyetin menfaatleri için kullanılması gerekir. Bir girişim içinde yıllarca çalıştıktan, girişimin sağladığı imkân ve fırsatlarla önemli bir teşebbüs ve bilgi birikimi sağladıktan sonra ayrılan birisinin bıraktığı boşluk "anafor" meydana getirebilir.
Ölüm, emeklilik, transfer ve benzeri sebeplerle büyük birikimler kapıdan "göstere göstere" gitmektedir. Faaliyet sürecinde sağlanan birikimin girişim içinde kalması için şu tedbirlere başvurulmalıdır.
1) Tecrübe ve bilginin her an her fırsatta paylaşılması sağlanmalıdır. Bunun için iş akışı bünyesindeki ilişkiler uygun şekillerde düzenlenmeli, eğitim, seminer, konferans ve benzeri faaliyetler de birer fırsat olarak değerlendirilmelidir.
2) Emekli olan personelin, düzenli ya da gönüllü katkılarından faydalanılmalıdır. Bunlar aktif danışmanlık yapabilirler.
3)  Verimlilik değerlendirilmesinde yetiştirilen insan sayısına ve kalitesine de bakılmalıdır. (ToyotasA genel müdürü Hazım Kantarcı "Yerine adam yetiştirmek, kalitenin yarısıdır" demektedir.)
4)  Tecrübe ve bilgi aktarılmasının gerçekleştirilebilmesi için çalışanların uygun konumlarda tutulmaları gerekir. Tecrübe ve bilgi akışının aşağıdan yukarıya olmasında tabii zorluklar vardır. Meselâ astlarından bilgi almaya istekli yönetici az bulunuyor... Bu akış yukardan aşağıya daha kolay olacağına göre kaynak kişilerin derece derece yukarda olmalarına dikkat edilmelidir.
DERLEYEN...EDİTÖR
İletişim:[email protected]

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık