Stresle Başa Çıkmanın Yolları

Stresle Başa Çıkmanın Yolları

Stresle Başa Çıkmanın Yolları

Stres, hayatımızın kaçınılmaz bir parçası. Duruma bağlı olarak yoğunluğu değişebilse de teknik anlamda hepimiz devamlı stres deneyimi yaşıyoruz, çünkü yapılacaklar listesine devamlı bir şeyler ekliyoruz.

Bireyin normal olarak işlev görebilmesi için, bir miktar stres gerekli. Sinir sisteminin gerektiği gibi işlev görmesi için, görünürde belli bir uyarım miktarına ihtiyaç var.
 
Ancak çok yoğun ve uzayan stresin yıkıcı fizyolojik ve psikolojik etkileri olabiliyor. Optimum düzeyden fazla olan stresle karşılaşmanın bireyin varlığını tehdit ettiği şimdiye kadar yapılan birçok araştırma ile kanıtlanmıştır. Bu nedenle stresle karşılaşan birey ya stresle yaşamaya alışacak ya da onun etkilerini azaltmak ihtiyacı hisseder. Birey, uzun süre stresin olumsuz etkileri ile yaşayamayacağından sağlığını korumak için onunla başa çıkmaya çalışır.

Stresle başa çıkma yollarını birey kendi kendine geliştirebileceği gibi bu konuda yapılmış araştırmalara ve yazılı kaynaklara da başvurabilir.

Zihinsel olarak stresle başa çıkma teknikleri kaynaklara göre şöyle sıralanıyor:

    Olumlu düşünce ve olumlu davranışın geliştirilmesi

    Zihinsel düzenleme, yerine getirilmesi olası olmayan inançlarla savaş

    Görsel imaj tekniklerini kazandırma

    Zihinde canlandırma (kendinizi durumla başa çıkarken canlandırmak)

    Düşünce biçimini objektif gerçeklere dayandırma

    Problemi çözmeye yardımcı değerlendirme biçimi

    Diğer insanlarla çatışma ve sürtüşmeleri azaltmaya yönelik bir yaklaşım

Kişinin kısa ve uzun dönemli amaçlarına katkıda bulunan değerlendirme biçimi

Stresle Başa Çıkmanın Yolları,
araştırmacılar tarafından farklı şekillerde sınıflandırılmış. Bu konuda önemli çalışmaları bulunan Lazarus ve Folkman başa çıkma tepkilerini problem odaklı ve duygu odaklı olmak üzere iki grupta toplamışlar.

Problem odaklı başa çıkmada, başa çıkmayı gerektirecek rahatsızlığa neden olan problem ele alınıp çözümlenmeye çalışılır. Bu strateji daha aktif bir stratejidir ve duygusal uyarıcıların özelliklerine ilişkin doğru beklentilerin oluşmasını gerektiren, bilgi ve planlı eyleme giden mantıksal bir analiz içerir.

Problem odaklı başa çıkmada aşamalar;

    Problemi saptama :
Problemin ne olduğunun açığa kavuşturulması stresin çoğunu hafifletir.

    Seçenekleri gözden geçirme : Problemi saptadıktan sonra olabildiğince çok seçenek üretmektir.

    Eyleme geçme

    Sonuçları değerlendirme


Duygu odaklı başa çıkma ise; duygunun kontrol edilemeyeceğine, bu nedenle kabullenmesine karar verildiğinde kullanılır. Duygu odaklı başa çıkma, daha pasif bir stratejidir ve birey stres durumunun yarattığı olumsuz duyguları kontrol altına alıp olumlu bir yönde odaklaşmaya çalışır.

DERLEYEN....DRPİST

Bir yorum

Cevapla

  
 
3+2 İşleminin Sonucu    
Yukarı Çık