Kola-Alkol-Sigarave Obezite…

Kola-Alkol-Sigarave Obezite…

COLA-ALKOL-SİGARAVE OBEZİTE…

Alkol, sigara, cola ve şişmanlık bir arada olursa ne olur?

Çabuk ölmenin sırrı; hareketsiz yaşam, yanlış beslenme, aşırı kilo, sigara, alkol ve stres; kaçınılmaz son, kalp krizi (enfaktüs) ve diğer hastalıklar, sonuç; ÖLÜM...

Alkol, sigara ve aşırı yemek yeme alışkanlıklarının ortak özelliği, sağlığına zarar vermeleri ve kolayca alışılıp zor vazgeçilebilir olmalarıdır. 

Bu tür alışkanlıkları ortadan kaldırmak amacıyla bir çok yöntem, diyet, ilaç ve teoriler geliştirilmiş, ancak bunların hiçbiri beklenen sonuçların elde edilmesini sağlayamamıştır. Bu sağlıksız alışkanlıklardan vazgeçebilmek, ancak kişinin kesin kararlılığı ve Hedefe Uyumluluk Teorisi ile ve genel anlamda inanmakla doğru orantılıdır. 

Alkol kullanımı, gerek doğrudan etkileri, gerekse sindirim sisteminde ortaya çıkardığı bozukluklar sebebiyle, beslenme problemlerine yol açmakta, merkezi sinir sistemi ve beyin üzerinde depresyon etkisi yaratmaktadır. Alkol bağımlılığı çok geniş kapsamlı bir konu olup, bu konuda sadece şişmanlık üzerine olan etkileri için söylemlerde bulunmak doğru olacaktır. 

Alkol; hiçbir besleyici değeri olmayan, kalori değeri ise son derece yüksek bir içecektir, l gram alkolde 7 kalori vardır. 70 cci'lik bir büyük alanın kalori değeri 2.200 civarındadır. Bu rakam ortalama olarak kişinin bir günlük kalori ihtiyacına karşılık gelir. 

Alkol, vücuda girdiğinde hızla yakılır, enerjiye dönüşür, bu yönüyle ve benzer. Alkol yakarak enerji sağlayan bünyenin, artık karbonhidrat. Ve yağlan yakarak enerji üretimine ihtiyacı kalmaz ve bunlar depolara kaldırılır. Bir nevi alkolden alınan kaloriye boş kalori demek hiç de olmaz. 

Sağlığa olan zararları ve bağımlılık yönü bir kenara bırakılırsa Alkol; günlük yaşam şeklimiz içinde önemli bir yer tutmamalıdır. Alkol bağımlılığı ile ilgili yapılan toplantılarda, eğer bağımlılık seviyesinde alkolik değilseniz, tanımınız sosyal içici olacaktır, îş dolayısı ile ildiğiniz yemekler, özel günleri ifade eden toplantılar, yılbaşı geceleri gibi alkollü içeceklerin yoğun tüketildiği ortamlar, hayatınızda çok fazla kaplamıyorsa, sosyal içici olarak kalmanız daha kolay olacaktır.

Bu durumda; eğer hayatınızdaki alkol tüketimi sosyal içici seviyesinde kalmış ve bunu başarabilmiş iseniz, kilonuzu korumaya ya da ideal kilonuza inmeye çalışıyorsanız, hayatınızdan çıkaramasanız da azaltmanızda fayda olacaktır. Alkolün bağımlılığa neden olması, sağlığa zararlı olması ve boş kalori dediğimiz aşın kalori yüklemesi dışında, en büyük zararlarından bir tanesi de psikolojik olarak yarattığı etkidir. Alkol aldığımız zamanlar beynimiz, düşüncelerimiz, kişiliğimiz ve irademiz üzerindeki etkiyi azaltırız. Kendimizden uzaklaşmaya başlarız. Eğer keyifli bir ortamda tüketiyorsak, bu abartılı coşku ile, hedeflerimize ulaştıracak yoldan sapmamız çok kolaylaşır. Eğer, daha kötüsü zaten moral olarak kendimizi iyi hissetmiyor ve üstüne bir de alkol alıyorsak, kaybettiğimiz sadece kendi üzerimizdeki kontrolümüz olmaz. Önce moral bozukluğumuz umutsuzluğa, umutsuzluk kendimize olan güvenimizi yitirmemize, kendimize olan güvenimizi yitirmemiz de depresyona yol açar. 

Ve coşku ile alkol aldığımız günlerin aksine, ertesi gün sac baş ağrısı değil, birkaç gün belki de haftalarca sürecek bir depresyon içinde bulabiliriz kendimizi. Kendi vücudumuz üzerinde, beynimiz üzerinde mutlak bir kontrol sağlamak istiyorsak bunun tehlikeli ve hiçbir faydası olmayan alkol gibi bir maddenin kontrolüne geçmesine izin vermemeliyiz.

Sigara; bildik bütün sağlık risklerinin yanında,, vücut metabolizmasındaki etkilerine bağlı olarak bağımlılık yapıcı bir maddedir. Kişi sigara içerken daha zayıf olduğunu, sigarayı bıraktığında şişmanladığım söyler. Sigarayı bırakanlardaki şişmanlama nedenlerinden biri, metabolik hızın içtiği döneme göre kısmen geçici sürelerde yavaşlaması olsa da en büyük etken, belirli bir süre sürekli sigara arayan kişinin, sigara içmediği zaman bir şeyler atıştırma ihtiyacında olmasıdır. Sigarayı bırakan çoğu kimse, geçici bir dönem daha fazla yemek yeme eğilimindedir. Bundan dolayı fazla kilolu kişilerin sigarayı bırakmak için, önce ideal kilolarına ulaşmaları ve daha sonra bu öldürücü sonuçlar doğuran tehlikeli bağımlılıkla savaşmaları daha doğru olanları Sigara da, tıpkı alkol gibi fiziksel etkiler ve bağımlılık yapma özelliğinin dışında, psikolojimizi derinden etkileyen bir alışkanlıktır. 

Şişmanlık ve sigara gerek öldürücü olmaları gerekse yaygınlık anlamında dünya sıralamasında ilk iki sırayı paylaşmaktadır. Ve ne yazık ki dünya pazannda da en karlı sektörler olarak gene ilk sıralardadırlar. Eğer hem kilolu, hem de sigara kullanan bir bireyseniz, geç kalmadan ikisi ile de mücadele etme zamanı gelmiş demektir. 

Colalı, gazlı içecekler ise; içerdiği yüksek asit düzeyi, şeker (l litrede yaklaşık 20-32 kesme şeker) ve kafein gibi, insan vücuduna zarar veren birçok maddeyi içeriğinde bulundurmasına rağmen, vazgeçilemeyen ve yeri doldurulamayan, besleyici değeri sıfır, kalori değeri yüksek, ve en önemlisi de sizi devamlı aç hissettiren, midenizde kazınma hissine yol açan içeceklerdendir. 

1893'de Coca Cola markasıyla başlayıp, Pepsi Cola ve diğer ürünlerle devam eden kolalı içecekler, 1950'li yıllardan sonra açılan Fast-Food restoranlarının vazgeçilmez tamamlayıcısı olmuştur. Hazır besin sorununa hızlı ve standart mönülerle çözüm getiren fast- food restoranlarının, 1955'lerde zincir halinde dünyada hızla büyümesi, insanlarda şişmanlama riskini ve oranım da aynı ölçüde yükseltmiştir.

Ülkemizde 1986'h yıllardan sonra MC Donaid's, Burger King, Kentucky Fried Chicken gibi Amerikan markalarla başlayıp, Wimpy gibi îngiliz ve Tivoli gibi Türk markalarla devam eden Fast-Food restoranlannın da hızla büyüyüp yayılması; kızartmaya dayanan pişirme yöntemleri, bol miktarda kalori ve yağ içeriği, Türk'lerin de şişmanlama riskim ve oranım aynı ölçüde arttırmıştır.

Her gün Dünyada 40 milyon insanın, sadece Mc Donald's restoranlarında yemek yemesi, yani yılda yaklaşık 14.6 milyar kişinin Mc Donald's hamburgeri yemesi, ayrıca sadece bu restoranlarda yılda, 78 milyon 201 bin litre cola tüketilmesi, dünyamızın bu günkü gidişatını ve şişmanlama nedenlerinin en büyüğünü açıkça yansıtmaktadır. 

Son 10 yılda, light ürünlerin gıda sektöründe büyük yer tutması ile birlikte, gazlı içecek üreticileri de bu konuya el atmaya karar verdiler. Yüksek kalori değeri taşıyan içeceklerin!, aspartam gibi tatlandırıcılar ile üreterek, şişmanlamaya engel olduklarım duyurmaya başladılar. Bu kadar çok ve yaygın tüketilen bir ürünün light olması, elbette ki tüketiciyi, yani bizleri cezbetti. Her şeyi kalori değeri olarak ölçen bir sistem içerisinde, ekstra kalori almayacağımıza göre bu tip içecekleri tüketmekten kaçınmamıza gerek yok diye düşünmeye başladık. 

Ama bu düşüncelerimizde çok önemli bir şeyi gözardı ettik. Besleyici değeri olmayan yapay tatlandırıcılarla lezzet katılmış tüm ürünlerde olduğu gibi Diet Cola türü içecekler de sürekli açlık hissini körükleyen gıdalardır. Gerçekten de, bu tip içecekleri çok fazla tüketen insanların, yoğun olarak hissetiği şey, sürekli bir açlık halidir. Devamlı mide kazınması ve bir şey atıştırma hissi yaratır Kilo vermek için hislerimizin kontrolünü sağlaya çalışırken, bu tip içeceklerden olabildiğince uzak durmalıyız.

Şunu çok iyi kavramak gerekiyor ki; gıda ve içecekleri tercih ederken, kalori değerlerinden çok, son aldığımız içeriklerin beyin üzerindeki kimyasal etkisinden dolayı bize ne hissettirdiğine kulak vermeli, alışkanlıklarımızı ona göre şekillendirmeli ve sağlıklı tercihlerde bulunmalıyız
Colalı içeceklerle ilgili, bağımlılık yapma özelliklerinin de olduğu yönünde, bir çok spekülasyon vardır. Bunlarda ki gerçek payını bilmemiz mümkün değil. Ama hayatımızın vazgeçilmezlerinden olduklarını da sanmıyorum. Ruhen gerekli tatmini elde edip, sadece ihtiyacımız kadar ve besleyici değerleri yüksek gıdalarla yaşamaya başladığımızda bu tip uyarıcılara ihtiyacımız kalmayacaktır. 

Bizim ilk hedefimiz kendi doğrularımız içerisinde sağlıklı ve ideal bir yaşama sahip olmak ise eğer, bağımlılık yapıcı maddeler sektöründe, tüketici olarak son tercih olmaya çalışmak da, ikinci hedefimiz olmalıdır. 

-ALINTI-
 

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık