Kendinize Bakarak Uzun Ömürlü Olabilirsiniz

Kendinize Bakarak Uzun Ömürlü Olabilirsiniz

Kendinize Bakarak Uzun Ömürlü Olabilirsiniz

Yaşamımızda yeterince egzersiz varsa sağlıklı besleniyorsak, stresle başa çıkmasını biliyorsak, yeterli tıbbı hizmet alıyorsak, neden sağlıklı ve mutlu yaşlanmayalım ki?

Doğduğumuz günden bugüne kadar geçen zamanla kronolojik yaş da takvim yaşı diyoruz. Bir de, geçmişte ve günümüzde çeşitli ülkelerde insanların ortalama ne kadar yaşlandığım gösteren ortalama yaş vardır.

Her ülkede genç öleni, ortalama yaşayanı, çok uzun yaşam süreni var; önemli olan, sınırları belli olan herhangi bir yerde insanların ortalama ne kadar yaşadığıdır. Çok eskiden insanoğlunun ortalama 25 yıl yaşadığı tahmin ediliyor. 20'inci yüzyılın basında Avrupa ve Amerika'daki insanlar ortalama 50 sene yaşamış. 1955 yılında 70 olan Amerika'daki ortalama yaş 1996'da 79'a çıkmış. 1950 yılında Almanya'da 70'in altında olan ortalama yaş günümüzde 77'ye çıkmış. Bu arada dünyanın her yerinde kadınların erkeklerden ortalama 6-10 sene fazla yaşadıklarım unutmayalım.

Zinde Kalmanın Yolları (Akdeniz Diyeti )


Sofralarına zeytinyağından başka bir yağ koymayan; domatesin ve soğanın en tazesini yiyen, kırmızı şarap içen Akdeniz insanı, sağlıklı beslenme işini çözmüş! Akdeniz'e kıyışı olan Portekiz, İspanya, Morrokko, İtalya, Yinanistan, Malta, Tunus, Mısır, Lübnan ve İsrail'in beslenme alışkanlıkları, tüm dünyaya örnek olacak özellikler taşıyor. Kuzey Avrupa ve Amerika'ya göre çok daha sağlıklı olarak kabul edilen "AKDENİZ DİYETİ", bol meyve, bol sebze ile zeytinyağı ağırlıklı beslenmeyle gençlik ve zindeliğin formülünü sunuyor.

Ayda Bîr Kırmızı Et

Akdeniz diyeti piramidinin temelinde tahıllar, taze meyve, sebzeler, zeytinyağı ve süt ürünleri yer alırken baklagiller azınlıkta kullanılıyor. Balık ve deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, yumurta ve beyaz eti ise her hafta düzenli olarak yemek gerekiyor. Akdeniz diyetinde kırmızı ete çok az yer veriliyor. Ayda bir kere yenmesi gereken kırmızı et» bu diyette yerini tavuk ve balık gibi beyaz ete bırakıyor. Akşam yemeklerine eşlik eden en fazla iki kadeh şarap ise yine Akdeniz usulü beslenme düzeninin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. 

Balıklar Ve Deniz Ürünleri

Akdenizlililer, diyetlerinde balığa Ve deniz ürünlerine çok yer veriyorlar. Denize kıyışı olan bu ülkelerin çoğunun balık tüketmesi coğrafi konumlarından kaynaklanıyor. Akdenizlilier'in derilerinin kalın olmasına rağmen kanlarının ince olması da buna bağlanıyor. Deniz ürünlerinin çoğunun Omega 3 yağ asitleri içermesi kalp damarlarının tıkanması sonucu oluşan kalp hastalıklarını engelliyor. Yemeğe hafif bir sebze çorbası ile başlayan Akdenizliler, böylece ana yemekte daha az yemiş oluyor.

Feta Peyniri : Keçi sütünden yapılan bu peynir, yağ açısından çok zengin olmakla birlikte bol miktarda kalsiyum, çinko, B2 ve B 12 vitamini içeriyor. Bunlar kemiklerin, dişlerin ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyorlar.

Fındık ve Ceviz: Fındık ve ceviz gibi kuruyemişler lif, E vitamini ve yağ açısından zengin be- sinler arasında kabul ediliyor. Bu besinler zeytinyağı gibi tekli doymamış yağ açısından zengin olduklarından kolesterole iyi geliyorlar.

Kızartma yerine Izgara: Amerikan diyetinde çoğu gıdalar kızartılırken, Akdeniz diyetinde ızgara ve haşlama tercih ediliyor. Kızartma gıdalar kanser riskini artırıyor. Tansiyonu ile kolesterolü yükseltiyor.

Kırmızı Şarap: Akdenizlilerin akşam yemeklerine eşlik eden kırmızı şarap belli miktarlarda tüketildiğinde kanın pıhtılaşmasını önlüyor ve damar tıkanıklarına iyi geliyor. Kandaki kolesterol miktarının da düşmesine yardımcı olan kırmızı şarabı günde iki ya da üç bardaktan fazla tüketmediğiniz takdirde sağlığınıza faydalı oluyor.

Yağlar: Akdeniz diyetini Kuzey Amerika ya da

Kuzey Avrupa diyetlerinden ayıran en önemli özellik, yağların farklılığıdır. Akdeniz diyetinde günlük alınan kalorinin yüzde 40'ı tekli doymamış yağlardan gelir. Bu tür yağlar kandaki kolestrolü düşürür ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu bir kalkan görevi görür. Tereyağ ve kımızı et ise hayvansal yağ içerdiğinden doymuş yağ oranı bakımından zengindir ve kalbe zararlıdır.

Sihirli sıvı Zeytinyağı

Zeytinyağı, Akdeniz diyetinde en vazgeçilmez besin kaynağı... Akdenizliler yemeklerinde zeytinyağından başka yağ kullanmıyorlar. Tekli doymamış yağ açısından zengin olan zeytinyağı, doymuş yağ açısından zengin olan hayvansal yağlara oranla çok daha sağlıklı olarak kabul ediliyor. Zeytinyağı kandaki kolestrol oranının düşmesine yardımcı oluyor. Kalp hastalıklarına ve tansiyona da olumlu etki ediyor. Zeytinyağı aynı zamanda ülser gibi mide rahatsızlıklarına da iyi geliyor. Zeytinyağı antioksidan özelliği sayesinde kanserin de önlenmesine yardımcı oluyor.

Bol bol sarımsak, soğan

Bağışıklık sistemini güçlendiren, kanseri ve kalp hastalıklarım önleyen vitamin açısından zengin antioksidan özelliğe sahip taze sebze, meyve ve tahıllar Akdeniz diyetinde çok önemli bir yere sahip, Sarımsak ve soğanın da bolca tüketilmesi gerekiyor. Çünkü bunlar, tansiyonun düşürülmesine yardımcı oluyor ve enfeksiyonlara karşı doğal antibiyotik özelliği taşıyorlar.

Bir Başka Diyet Daha ! Ayırma Diyeti İle Formda Kalın

Vücudunuzu zehirlerden arındırıp ömrünüzü uzatmak istiyorsanız, ayırma diyeti en şifa verici beslenme yöntemidir.

Bunun da temel prensipleri vardır:

1. Proteinler: (Et, tavuk, balık, yumurta, deniz ürünleri)

2. Karbonhidratlar: (Tatlı, şeker, ekmek, makarna, pilav, patates gibi) birlikte yemeyin Birini yediğin zaman, aradan 4 saat geçmeden diğerin! yemeyin

3.Yağ ve nötral yiyecekleri:
(Sebze, salata, baharat, peynir, yoğurt, kabuklu kuru yemişler, baklagiller gibi) her iki yiyecek grubuyla birlikte yiyin

4.Taz eve doğal yiyecekler tüketin: (Rafine şeker, un, konserve yiyeceklerden uzak dürün) Bu diyeti yapanlar kilo almaz, fazla kilosu olanlar bir müddet sonra normal kilosuna kavuşur.

Her gün, 2 dilim kepek ekmeği 30 gram peynir (Dil, çerkez, taze kaşar veya tuzsuz beyaz peynir). (İstendiği kadar domates, salatalık söğüş.) 5 adet zeytin Yeşil veya siyah tuzlu olmayacak Taze sıkılmış sebze suyu içecekler, açık çay, adaçayı, ıhlamur, su, soda, kahve Beyaz şeker asla tavsiye edilmiyor. Tatlandırıcı olarak aspartam.

Yaz Aylarinda Sebze Ve Meyveye Dikkat

Sağlıklı ve dengeli beslenmenin en önemli yönteminin bol sebze ve meyve tüketimi olduğuna dikkat çeken uzmanlar, özellikle yaz aylarında bakteri oluşumunun daha hızlı gerçekleşmesi nedeniyle temizlik ve saklama yöntemi konusunda gerekli özenin gösterilmesi için tüketicileri uyarıyorlar. Sebze ve meyve temizliği konusunda özellikle yaz aylarında duyarlı olunması ve mutlaka klorlanmış şebeke suyuyla yıkanması gerektiğini belirtti. Virütik yaz ishalleri, hepatit A, tifo, paratifo başta olmak üzere çeşitli hastalıkların yaz aylarında sık görülmesinin en önemli etkenlerinden birinin sebze ve meyvelerin bol su ile olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Salgın durumları dışında, şebeke suyuna katılan klor miktarı temizliğin gerçekleşmesi için yeterlidir. Önemli olan sebze ve meyvelerin mutlaka bol suyla yıkanmasıdır. Suyun klorlu olmaması halinde sağlık müdürlüklerince dağıtılan klor tabletleri ya da solüsyonlarının kullanılması önerilir. Yaz aylarında su kesintilerinin sıklaşması ve klorlu temiz suyun temin edilememesi halinde ise bulanık olmayan bir litre suya üç damla olmak kaydıyla Sağlık Bakanlığı izniyle üretilmiş çamaşır suyu kullanılabilir."

Saklama Yöntemi de önemli


Hava sıcaklığının artmasının bakterilerin üremesi için elverişli ortam yarattığım ifade eden uzmanlar gıdaların saklanmasının da önemine dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Sebze ve meyveyi bol su ile yıkayın. Kullanım ömrünü uzatmak ve vitamin değerlerim kaybetmelerini engellemek istiyorsak, mutlaka kurulamalıyız. Çünkü, ıslak ortamlarda bakteriler üremeye devam eder. Mümkün olduğu kadar sebze ve meyve, tazeyken, satın alındıktan sonra en kısa süre- de tüketilmelidir. Çünkü, bekletme, vitamin kaybına ve bakteri üremesinin hızlanmasına neden olur. Vücuda yararınım en üst düzeyde tutmak için ihtiyaç duyulan kadar alınıp tazeliğin! kaybetmeden tüketilmesi gereklidir."

 

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık