Güçlü Bir Beyin İçin Beslenme

Güçlü Bir Beyin İçin Beslenme

1.         Yoğun ve ağır bir kahvaltıdan kaçının. Fazla tüketilen ekmek, kek, poğaça, açma, börek şeklinde hamur işleri beyin damarlarımızı bloke eder.

2.         Gün içinde öğün ve öğün aralarında aşırı yememeye dikkat edin. Bu sizi yavaşlatır, yorgun düşürür ve cansızlaştırır.

3.         Aç hissediyorsanız ve yeteri kadar zamanınız yoksa fast-food biçimi yemekten ziyade yağsız protein içeren besinler tercih edin. örneğin kırıp kaynar suda pişirilen ya da rafadan yumurta, light peynir veya yoğurt… boş mideye giren mütevazi protein dopamin ve asetilkolin benzer biçimde beyin nörotransmitterlerinin üretimini hızlandırır.

4.         Gün içinde çiğ sebze ve meyvelerden ve bu tarz şeylerin sularından oluşan öğünleri tercih edin. Bu, vücudunuza detoks duygular, yani bedenin arınmasını sağlar. Ayrıca beyni besleyerek sağladığı antioksidanlarla özgür radikallerden korur.

5.         Som balığı, ton balığı, kılıç balığı, uskumru, hamsi ve sardalya şeklinde balıkları bol bol yiyin. Balık yağı beyin ve hafıza gelişiminde önemli rol oynayan, öğrenme becerisini ve zihinsel kapasiteyi geliştiren omega 3, dha ve epa gibi temel yağ bileşimleri içerir.

6.         Keten tohumu mükemmel bir omega 3 temel yağ asidi kaynağıdır. Salatanın yahut yoğurdun içine bir tatlı kaşığı keten tohumu atabilir yada alternatif kullanım çeşitlerini deneyebilirsiniz. Omega 3 eksikliği yahut dengesizliği bazı beyin rahatsızlıklarının ve zihinsel yaşlanmanın kaynağı olarak biliniyor.

7.         Balık yağı kapsülü kullanın.

8.         İçkiden uzak durun; çünkü alkol, beyin hücrelerini hasara uğratır.

9.         Granül halinde satılan soya lesitin tüketin. Soya lesitin; optimum beyin fonksiyonları için gerekli kolin, inositol ve fosfor benzer biçimde maddelerce zengindir.

10.       Şeker tüketiminizi en aza indirin. şekerlemelerden, hazır satılan şekerli meyve sularından, dışarıda satılan pasta, kek ve bisküvilerden uzak durun. şu demek oluyor ki, abur cuburla aranız aleni olsun birazcık. Bunlar kan şekeri dengesini bozar ve insülin duyarsızlığına neden olur. (pankreasın salgıladığı insülin etkisi ile kan şekeri testü sağlanır, fakat ara sıra bu ifrazlanmış olan insüline karşı periferik dokular direnç gösterir ve insüline lüzumlu yanıt sağlanamaz, buna insülin duyarsızlığı denir.) insülin duyarsızlığı, beynin ihtiyaç duyduğu enerji miktarının ehil ölçüde sağlanamamasının temel nedenidir.

11.       Optimum beyin fonksiyonu sağlamak için vücudunuzu multivitaminler ve antioksidanlarla destekleyin. B vitamini, beyindeki nörotransmitterlerin ve hormonların üretiminde katalizör rolü görür. Tek bir vitaminin eksikliği bile beyin fonksiyonlarını zayıflatır.

12.       Ginkgo biloba tüketin. Yapraklarından meydana getirilen çay veya kapsül olarak kullanabilirsiniz. Konsantrasyon kabiliyetinin gelişmesini ve hafızanın güçlenmesini sağlar. Ek olarak alzheimer’ı önler. 

13.       Ginseng bitkisi gün süresince tonik tesiri görür ve zihinsel aktiviteyi kuvvetlendirir. Günün nihayetinde alınması önerilir. Beyin üzerinde sakinleştirici tesiri vardır.

14.       Nişasta, patates, pirinç, makarna, buğday ve tahıldan yapılmış ürünler karmaşık karbonhidratlardır. Bunlar iyi hissetmemizi ve sakinleşmemizi elde eden serotonin hormonunun ifrazlanmasını hızlandırırlar.

15.       Triptofan (proteinlerin çoğunda bulunan, organizma için lüzumlu aminoasit) açısından zengin besinler yiyin. örneğin yatmadan önce ballı ya da muzlu sıcak süt harika olacaktır. Triptofan, sağlıklı bir uyku döngüsü için lüzumlu serotonin ve melatonin hormonlarının ifrazlanması için son derece önemli bir yapı bloğu proteinidir. Melatonin beynimizi yaşlanmayla ilgili hastalıklardan korur, ek olarak antioksidon olarak işlev görür ve kansere karşı etkilidir.

16.       Ehil ölçüde multi-mineral almış olduğunızdan inanın. Kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller optimum zihinsel kapasite, istikrarlı bir ruh hali ve gerilimden meydana gelen baş ağrısını önlemede yaşamsal rol oynar. Mineraller beynimizi kurşun ve civa gibi toksik metallerden korur.

17.       Hidrojene yağlardan ve trans yağ asitlerinden uzak durun. şu demek oluyor ki margarin, pasta, kek, kurabiye, bisküvi, çerezler, cipsler, salata sosları, kızartma yiyeceklere dur demelisiniz. Bunlar beyin fonksiyonlarının işleyişini bozarak beyne zarar verir.

18.       Yeşil çay, beyin gücünü artıran ve beyni serbest radikaller ile toksinlerden koruyan mükemmel bir içecektir.

19.       Kahve dopamin hormonunun ifrazlanmasını sağlar. Kahvenin boş mideye, şekersiz ya da çok az şekerli olarak içilmesini öneririz. Abartmamak kaydıyla içilen kahve beyin fonksiyonlarını hızlandırır, ruhsal olarak da bizi yükseltir. çikolatanın ihtiva ettiği kakaonun da beyni koruyan antioksidan içerdiği ilmi olarak kanıtlanmış durumda.

20.       Yaban mersiniyle sıkı fıkı arkadaş olun. çünkü bu meyve maksimum düzeyde antioksidan yer alıyor, dolaysıcaklıkyla en favori beyin besinlerinden biri olarak anılıyor. 

Normal 0 21 false false false TR X-NONE X-NONE

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık