Savaş Ve Terörün İnsanın Üzerindeki Psikolojisi

Savaş Ve Terörün İnsanın Üzerindeki Psikolojisi

Erkeklerin savaş ve terör vakalarında duygularını kontrol edebiliyorlar. Yapılan incelemelerde kadınların; harptan, terörden ve toplumda huzursuzluk meydana getiren benzeri tüm olumsuz durumlardan, erkeklere oranla daha fazla etkilenmektedir.

Erkeklerin romantik tepkilerini daha iyi kontrol edebildiklerini, bundan dolayı de savaş ve terör olgusuyla daha iyi başa çıkabildikleri görülmektedir.

Savaş ve terörden dolayı travma etkeni ortadan kalksa da travma hemen sonra psikolojik bozukluklar ortaya çıkabilir.  Bu bozukluklar arasında en sık görülenler travma sonrası stres bozukluğu (tssb) ve depresyondur. Duygular kişiden kişiye bakılırsa değişmiş olduğu için ara sıra umursamaz davrananlarda olabiliyor.

Travma sonrası kişide öfke patlamaları, anksiyete, uyku problemlerı, davranış bozuklukları çoğunlukla yaşanmaktadır moral bozukluğu, umutsuzluk, huzursuzluk, kâbus görme, en ufak sese irkilme, sinirlilik, travmatik vakaya ait anıların tekrarlaması, bu vakaı hatırlatan durumlardan kolayca rahatsız olma gibi emareler görülebilir.


Savaş Ve Terörün İnsanın Üzerindeki Psikolojisi Neler yapılabilir?

Son dönemde yaşanmış olan terör ve savaş olaylarının insan psikolojisi üzerinde yıkıcı, negatif duygu ve baskıyı artıyor. Ruhen ve fiziken rehavet sağlamak için soluk egzersizleri öğrenmek, uyku ve beslenme düzenini oturtur ve negatif senaryolar kurabileceğimiz düşüncelerden uzak durmaya çalışmak gerekiyor.

Sağlıksız, tehlike, kaygı, öfke oluşturan duygularla baş etmeyi güçlendirmek ve karşımıza çıkan haberlerde doğruluk hisseni sorgulamak lazım. Sağlıklı ve daha reel düşünmeyi sağlayabilmek ve baş edilemediği takdirde uzman kişiden ruhsal yardımcı alınmalıdır.

Bir yorum

Cevapla

  
 
3+2 İşleminin Sonucu    
Yukarı Çık