NLP NEDİR? NLP Ne İşe Yarar?

NLP NEDİR? NLP Ne İşe Yarar?

NLP NEDİR? NLP Ne İşe Yarar?

1970'li yillarda, Santa Cruz'daki Kaliforniya Üniversitesinde, dilbilim konusunda Asistan olan John Grinder ile ayni üniversitede psikoloji okuyan Richard Bandler'in tanışmalarıyla NLP Serüveni başlamış oldu. Bandler, Gestalt Terapisiyle çok ilgiliydi, ayrıca matematik ve bilgisayar dersleri de aliyordu. Dönemin önde gelen psikiyatristlerini araştırıyordu.

Arkadasi Bob Spitzer'in yayinevi 'Selence  and  Behaviour Books' için ünlü aile terapisti Virginia Satir'in konferans kayıtlarının yazıya dökülmesiyle uğraşırken, Satir'in uygulamalarında "belirli kalıpların" bulunduğunu keşfetti. Virginia Satir'in kendisi bile bunları bilmiyordu. Bandler'in bu çalışması NLP'deki  "Modelleme"nin başlangıcı oldu. Bu dönemde Grinder ile tanıştılar NLP.

1960'larda Grinder, Avrupa'da ABD Ordusu Özel Kuvvetler Birimi için çalışırken, bir Dilbilimci olarak "Dil asimilasyonu", "Kültürel davranışlar" ve "Dilde aksan kazanımı" gibi konularda ustalaşmıştı. Antropoloji ve Psikolojiye ilgi duyuyordu. Düşüncelerin ve davranışların "gizli gramatik yapılarını" keşfetmeye çalışıyordu.

Bob Spitzer'in Santa Cruz yakınlarında malikanesi vardı ve sik sik dostları Oraya gelip kalırlardı. 1972 yılında Gregory bateson'un orada kaldığı dönemde bandler ayni yere gidip Bateson'un yanındaki odada kalmaya başladı. Salı akşamlar Gestalt Terapisi üzerine öğrencilere ve semt sakinlerine gecesi beş dolara dersler veriyor, uygulamalar yapıyordu. Grinder ile tekrar temas kurarak Gestalt çalışmalarına katılmasını teklif etti.

Bandler, Grinder'e Gestalt Terapinin nasıl uygulandığım öğretti. Grinder de ona kendi bildiklerini öğretti. Pazar gecesi grup çalışmalarını Grinder yönetiyor ve bu çalışmalarda Bandler'i modelliyordu. Her şeyi çok çabuk öğrenmişti. iki ayda Bandler'in kalıplarını ve performansını uygulayabilir hale gelmişti. Sonra 'Hızlandırılmış Mucize' adım verdiği Perşembe gecesi toplantılarına başladı.  

Bandler, Gestalt Terapisinin kurucusu olan Fritz Peris'i "modellemişti" ve ona yakın "sonuçlar" alıyordu. Onun gibi "çember sakal" bırakmıştı ve Almanca öğrenerek İngilizceyi Alman aksanıyla konuşmaya başlamıştı. Grinder de Perşembe aksamlari Peris'in "sözlü ve sözsüz dil kalıpları" üzerine dersler veriyordu. Bandler ve Grinder bu dönemde bir araya gelerek, Peris'i diğerlerinden ayıran davranışların sistematik bir incelemesini  yaptılar. Bu bir modelleme uygulaması oldu.

Bandler, bu dönemde, sıra dışı aile terapisti Virginia Satir'in Kanada'da düzenlediği bir aylık eğitim (training) programına katılıp, çalışmaları gözlemleme ve kasete alma işi aldı. Tüm çalışmaları küçük kayıt odasından izledi. Bir kulağıyla içeride olup bitenleri dinlerken, öteki kulağıyla Pink Floyd dinliyordu. Bu şekilde geçen haftalardan sonra Bandler, Satir'in terapi sırasındaki uygulamalarını ve davranışlarını dünyada en fazla bilen kişi oldu.

Peris'in ve Satir'in ardından dünyaca ünlü hipnoterapist Milton Erickson'un modellenmesine başlandı. Bandler ve Grinder'in yeni bir terapi okulu kurmak gibi bir amaçları yoktu. Sadece bu üç başarılı ve birbirinden çok farklı terapistin kalıplarını ortaya çıkarmak ve bunları başkalarına aktarmak istiyorlardı. Kalıpları çıkardılar, saflaştırdılar ve "etkin iletişim'' "kişisel değişim", "hızlandırılmış öğrenme" ve "daha zevkli bir yaşam " için kullanılabilir hale getirdiler. Bu kesiflerim 1975 ile 1977 yılları arasında yayımlanan dört kitapta topladılar. "Büyünün Yapısı l ve 2" ile "Kalıplar l ve 2"- Bu iki kitap Erickson'un hipnoterapi çalışmalarıyla ilgiliydi. NLP edebiyatı böyle gelişti.  

Bu dönemde Bandler ve Grinder, iletişim ve sistemler kuramıyla ilgili yazılar yazan İngiliz Antropolog Gregory Bateson'a çok yakın bir yerde oturuyorlardı. Bateson biyoloji, sibernetik, antropoloji ve psikoterapi gibi birbirinden farklı alanlarla ilgilenen biriydi. Onun NLP'ye katılması çok etkileyici oldu.

Davranışların Değişimi


Değişim dili olarak adlandırılabilecek meta-model çalışmalarından sonra "Davranışların Değişimi"nin sırlarını araştırdılar. Sorunlu insanları incelediler. Fobileri olan insanların korktukları şeyin baslarına geldiğini, fark ettiler. Fobilerinden kurtulmuş insanların ise, korktukları olayın bir başkasının basma geldiğini düşünerek bunu başardıklarım gördüler. Bu çağrışım ve çağrışımın yönlendirilmesiyle ilgili bir konuydu. Bu kesif, onların, fobileri olan kişileri iyileştirebilmelerini sağladı. "Düşüncelerin farklı olması, aynı olay, dolayısıyla yaşanan deneyimlerin farklı olmasına yol açıyordu." Sonra "neyi değiştireceklerin!" sorguladılar. Örnek olarak, hipnoz dünyasında harikalar yaratan Doktor Milton Erickson'u seçtiler. 1901 doğumlu olan Dr. Ericsson, on sekiz yaşındayken bir felç geçirmiş ve bir yıl boyunca çelik bir ciğere bağlanarak yasa misti.

Görüyor, duyuyor, düşünebiliyor fakat hareket edemiyordu. Vakit geçirmek için insanların "sözlü ve sözsüz davranışlarını" gözlemlemeye başladı. Özellikle "söylenen" ile "söylenmeyen, ima edilen" arasındaki farkları inceliyordu. Bebekleri gözlemleyerek yeniden yürümeyi öğrendi. Bu gözlemleri, bilgileri ve deneyimleri onu dünyanın en başarılı terapisti yapacaktı. Dr. Erickson 1980 yılında öldü. 1975 yılında Bateson'un referansıyla Bandler, Dr. Erickson ile bağlantı kurdu- Aynı yıl Grinder ile birlikte, Erickson'un dil kalıplarıyla ilgili kitaplarının birinci cildini yazdılar.

1976 yılında Bandler ve Grinder, Santa Cruz'da bir dağ evine çekildiler. Yarattıkları sisteme bir ad bulmaya çalıştılar. Otuz altı saat sonra aradıkları adi buldular: Neuro-Linguistic Programming. Bu isim Sinir Sisteminin Sözcüklerle Programlanmasi anlamına geliyordu.

Neuro sözcüğü bütün davranışlarımızının görme, işitme, koklama, tatma, dokunma ve hissetme gibi nörolojik süreçlerimiz tarafından belirlenmesini gösteriyordu.

Linguistic sözcüğü düşünce ve davranışlarımızın ve başkalarıyla iletişimimizin temelinde dili küllendiğimiz! gösteriyordu.

Programming sözcüğü ise fikirlerimizi ve aksiyonlarımızı seçerek, bazı sonuçları belirleyebileceğimizi gösteriyordu.  

1977 yılında Erickson'un dil kalıplarıyla ilgili kitabinin ikinci cildi yazıldı. 1979 yılında, NLP'nin bestseller olan ve bir milyonun üzerinde satan kitabi, "Frogs Inro Princess" yayımlandı. 1980 yılında "Refi-aming" (Yeniden Tasarımlamak) ve "Transformations" (Dönüşümler) adli kitaplar yayımlandı. Bunlar NLP'ye olan ilgiyi daha da arttırdı.

1981 yılında "NLP Volume l" adli kitabin yazılmasından sonra, Bandler ile Grinder'in yolları ayrıldı. Bandler "Meta Model" ve Milton Erickson'un Yolundan giderek bireylere NLP öğretti. Grinder ise, Carlos Castenada ve Gregory Bateson'un yolundan giderek antropoloji ve epistemoloji üzerinde çalıştı. Bir süre Afrika yerlileriyle yaşadı, büyük dağcıları modelledi, iş dünyasında eğitim verdi. NLP'yi ilk benimseyenler, daha sonra Bandler ile evlenen psikiyatrist Leslie Cameson ve Grinder ile evlenen Judith Lozier oldu. Sonra bu takıma Robert Dilts ve Steve Andreas da katildi.

1986 yılında Anthony  Robbins, 'Sınırsız Güç' adli kitabim yayımlayarak NLP'yi popülerize etti. 1997 yılında Bandler-Grinder  dostluğu sona erdi. Birisinin "NLP hipnozdur!" dediği yerde, diğeri "NLP hipnoz değildir!" diyordu.  Bandler, NLP isim hakki ve on sekiz milyon dolar tazminat isteğiyle dava açtı. Dava sonuçlandığında on sekiz milyon dolan alamamıştı, ama NLP'nin isim hakki artık onundu.

Bugün ABD'de yüzün üzerinde NLP Enstitüsü ve iki tane NLP Üniversitesi vardır. Avrupa ülkelerindeki NLP Enstitülerinin sayısı da ellinin üzerindedir.
Ücretsiz ön görüşme yapmak için bizden randevu almanız yeterli olacaktır.
NLP Eğtimi
için ilgili detaylı bilgi için :
İzmir NLP Eğtimi için  0(232) 422 59 54 yada  0 (535) 667 32 24 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya İzmir NLP Eğitimini tıklayabilirsiniz.
İzmir Karşıyaka NLP Eğtimi için 0(232) 369 50 81 -  0(532) 100 11 65 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya İzmir Karşıyaka NLP Eğitimini tıklayabilirsiniz
Denizli  NLP Eğtimi için 0 (258) 213 0 999 -   0 (532) 100 11 65  numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya Denizli NLP Eğitimini tıklayabilirsiniz.
Antalya NLP Eğtimi için   0 242 323 73 15 yada  0 (505) 445 15 31 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya  Antalya NLP Eğitimini tıklayabilirsiniz.
Muğla NLP Eğtimi için 0(252) 213 00 98 0 (532) 100 11 65  numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya Muğla NLP Eğitimini tıklayabilirsiniz.

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık