Hamilelerin Psikolojisi

Hamilelerin Psikolojisi

Hamilelik güzel geçirilmesi gereken bir dönemdir. Bu dönemde her anne adayında ortak özellikler görülür. Anne adayları bu dönemde çoğunlukla kaygı, heyecan ve korku duyarlar. Hele hele ilk doğumsa burada en önemli korku "Dayanamayacağım kadar acı duyacak mıyım?" korkusudur. Anne adaylarında "Doğum sancısına dayanabilir miyim?" endişesi olabilir. Bu konuda anne adaylarına ayrıntılı bilgi vermek gerekmektedir. İkinci korku ise bebeğin hangi cinsiyette olacağıdır. Toplumumuzda özellikle babalar ve aile büyükleri tarafından erkek çocuğun fazla istenmesi sonucu her annenin kafasını meşgul eden bir kaygı olarak hâlâ anneleri etkileyebilmektedir. Eğitim seviyeleri ne kadar yüksek olsa da anneler Türk toplumunda erkeklere verilen haklardan dolayı bebeğin erkek olmasını arzu edebilmektedirler. Üçüncü korku bebeğin sağlıklı olup olmayacağı korkusudur. Bu da anneleri endişelendiren bir düşüncedir. Anne adayları hamilelik dönemlerinde beslenmelerine çok dikkat etmelidirler. Hamilelik süresince doktora sormadan hiçbir ilaç kullanmamalıdırlar. Röntgen çektirmeden önce ya da diş muayenesinde hamile olduklarını mutlaka belirtmelidirler.
Özellikle bu dönemde yaşanan bir başka korku ise vücuttaki değişime bağlı olarak çirkinleşme, eşin artık karısını beğenmemesi ve arzu etmemesi korkusudur. Bu dönemde erkeklere çok fazla görev düşmektedir.
Hamilelik döneminde anne adayları spor yapmalıdırlar. Sporun iki önemli yaran vardır. Öncelikle yapılan sporla bu dönemde fazla kilo alınması engellenir. Sporun bir diğer faydası ise doğumu kolaylaştırmasıdır.
Hamilelik döneminin bir diğer korkusu da bu dönemde cinsel ilişkinin çocuğa zarar verebileceği düşüncesidir. Bu kadar korku yaşayan kadın zaman zaman sinirli ve duygusal olabilir. Tüm baba adayları annelerin hamilelik dönemlerinde onlara destek olmalı ve anlayış göstermelidir.
DERLEYEN...EDİTÖR
İletişim:[email protected]



Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık