Genç Kız Psikolojisi(Önergenlik Döneminde Kız Çocuklarında Görülen Biyolojik Gelişmeler)

Genç Kız Psikolojisi(Önergenlik Döneminde Kız Çocuklarında Görülen Biyolojik Gelişmeler)


Önergenlik Döneminde Kız Çocuklarında Görülen Biyolojik Gelişmeler

Kız çocuk; yeniyetmeliğe, çocukluk çağının son senelerinde; on, on bir ve on iki yaşlarında yaşadığı hızlı bir büyümeyle girer. Bu çağa, Önergenlik olarak isim verilir. Bu senelerde, Özellikle bacakların birden uzadığı, bey yüksekliğinini belirgin şekilde arttığı, hatta bu hızlı büyümeye uyum sağlayamama sebebiyle dizkapaklarında derinin gerildiği görülür. Bu çağ içinde kızlar en yüksek büyüme oranına ulaşırlar. Böylece yeniyetmeliğe genellikle büyümüş ve bedence oldukça gelişmiş olarak adım atarlar. On iki yaşından sonra büyüme oranı giderek azalır. Yirmi yaşlarında ise büyüme oranı sıfıra iner ki, bu büyümedeki duraklamayı belirtir.

Boy uzamasındaki bu hızlı büyüme, ağırlığın artışında da aynen seyreder. Yani genç kızın ağırlığındaki artış, on-on iki yaşları arasında en yüksek oranına ulaşır. Neticede kızlar bu dönemde, yaşıtları olan oğlanları boy ve kiloca geçerler.

Kiloca büyümede görülen bu yüksek oran giderek azalır. Boyda olduğu gibi yirmi yaşında sıfıra ulaşır.

Erkek çocuklardaki hızlı büyümeyle on iki yaşından sonra başlar. Daha yüksek bir büyüme hızı, on beş yaşlarında boy ve kiloca kızların seviyesine eriştirir onları. Yirmi yaşlarında, oğlanların boy ortalaması kızlardan on iki santim, ağırlık ortalamasıysa yedi kilo daha fazladır. Kaldı ki erkek çocuklar büyümelerini yirmi yaşından sonra da yirmi bir yaşına kadar devam ederler.

Verilen bütün bu bilgilere ve oranlara rağmen, büyümede hiçbir zaman bir düzenlilik ve uyum aramamak gerekir. Büyüme, bireysel ve cinsel yapıya göre değiştiği gibi, dış şartlara yaşanılan ortama, ırkların kendilerine özgü yapılarına göre de değişir. Söz gelimi, ingiliz ile Japon ırklarının, kendilerine özgü nitelikler barındırmaları doğaldır. Yaz mevsiminde görülen büyüme, kış mevsiminde görülen büyümeye oranla daha önemlidir. Ancak bazı genellemeler yapmak da mümkün.

Dört yılında daha dengeli ve yavaş bir büyüme gözlenirken, on bir-on yedi yaşları arasında yüksek bir büyüme hızı gözlemlenir.

Önergenlik çağı içindeki kızların kemik yapılarında büyük gelişmeler gerçekleşir. On dört yaşında bir kızın kemikleri, hemen hemen ulaşabileceği normal yapısına erişir. Yüz yapısı, çocuksuluktan kurtulmaya başlar; daha anlamlı bir şekle doğru gelişir. Göğüste, kalçada ve basende ilk gelişmeler belirir.

Göğüslerinin büyümesi, kalçalarının genişlemesi, baseninin yağ toplayarak kadına özgü biçim alması; genç kızlığa hazırlanan kız çocuğunun en göze batan gelişmelerindendir.

Bu değişimler; onun, geni; kızlık ve kadınlık sembolü olarak gördüğü özelliklerdir. Bu alanda kazanılan gelişmeler, onda giderek bedensel benlik kavramını biçimlenmesine yol açar.

On dört yaşına ulaşan kızların ses tellerinde, çocukluk çağına oranla biraz kalınlaşma olur. Böylece, on yaşındaki bir kızın çıkaramayacağı alçak tonlu sesleri çıkarabilirler. Ancak on yaşındaki bir kızın sahip olduğu yüksek ses tonlarını söyleme becerilerini de korurlar. Böylece konuşmaları, daha dikkat çekici ve dişice bir nitelik kazanmış olur.


-ALINTI-


(kız, cinsellik, psikoloji, cinsel, bayan, kızlar, aşk, ergenlik, genç, kız nasıl tavlanır)
all wife cheat why people cheat read here
wives cheat husband cheated wife click here
women who love to cheat read read
how to cheat on husband signs of infidelity
redirect cheat on my wife why women cheat on their husbands
redirect after effects of the abortion pill what is the procedure for an abortion

Bir yorum

Cevapla

  
 
3+2 İşleminin Sonucu    
Yukarı Çık