Genç Kız Psikolojisi(Adet Görme ya da Aybaşı Kanaması Nedir?)

Genç Kız Psikolojisi(Adet Görme ya da Aybaşı Kanaması Nedir?)


Adet Görme ya da Aybaşı Kanaması Nedir?

Türün sürekliliğini sağlayacak üremenin gerçekleşeceği pota, annenin rahim çatısı içindedir. Dişinin yumurtalık bezinde, her ay, içinde bir canlı var etme gücü saklı olan bir yumurtacık olgunlaşır. Bu, basit bir hücre şeklinde, milimetrenin beşte bir büyüklüğünde yarı saydam bir peltedir. Bu yumurtacık daha sonra yumurtalık bezinden kurtulup uzunca bir geçit olan rahim borusuna geçer, ilerlemekte olduğu bu yol onu sekizinci günün sonunda rahime, yani, dölyatağına iletecektir.

Rahim borusunda ilerlemekte olan yumurtacık erkeklik hücreleriyle denk gelirse, bir anda milyonlarca spermin saldırısına uğrar. Ancak onlardan yalnızca biri yumurtanın içine girebilir. Yumurta döllendiği esnada, diğer tüm erkek tohumlarına kapanmış olur. Döllenmiş yumurta, yolculuğunun sonunda rahime ulaşır. Kanla doygun bulunan rahim iç çeperine yapışan yumurta, buradaki kılcal kan damarlarından beslenerek gelişmeye başlar. Doğuma hazır bir bebek durumuna gelinceye dek, gereksindiği besini ve oksijeni annenin organizmasından sağlar.

Dişi hücresi yumurta, rahime kadar olan yolculuğu içinde erkek tohumlarına rastlamazsa, yani döllenmezse; döllenmiş yumurtayı barındırmak, korumak, beslemek ve geliştirmek üzere hazırlanan rahim iç tabakası dışarı atılır, işte regl ya da aybaşı kanaması dediğimiz olay budur.

Bu olgu, gebe kalma ya da fizyolojik bozukluk ve noksanlıktan kaynaklanan durumların dışında 28 günlük devriliğe sahiptir. Yani genel olarak 28 günde bir görülür ki, buna kadının cinsel ayı denir. Bu süre içinde rahimde bir dizi değişiklik olur. Bu değişiklikleri üç bölümde ele alabiliriz:

a. Kanama Aşaması

Bu devre içinde rahim içi mukozası gevşeyerek zaman zaman kanar. Bu kanla beraber, çocuğu geliştirebilmek için oluşan tabakadan dökülen doku artıkları, rahimden boşalarak dışarı atılır. Ortalama olarak 3-5 gün süren bu dönemde 35 santimetreküp kan kaybedilir. Kanama aşamasının l ila 8 gün içinde olup bitmesi, atılan kanın 10 ila 200 santimetreküp arasında değişimi çoğunlukla normalliğin sınırları içinde kabul edilir.

b. Oluşum Aşaması

Bu dönem, aybaşı kanamasıyla parçalanıp dökülen, böylece incelen rahim içi denilen iç çeper hücrelerinin tekrar çoğalarak kalınlaşmaya başladığı aşamadır. Ortalama olarak 7-10 gün devam eder. Bu dönemin sonunda, yumurtanın gelişeceği yatak hazır hale gelir. Dişi yumurtasının rahim yoluna düşmesiyle rahim içi tabakasının gelişimini bitirmesi aynı zamana rastlar.

c. Kanama Öncesi Aşaması

Oluşum aşamasından sonra gelen dönemdir. 12 ila 14 gün kadar sürer..Bu dönem içinde rahim içi dokusu iyice kalınlaşır. Damarların içi kanla, bezlerin içi salgıyla dolup şişer. Döllenmiş yumurtanın beslenip gelişmesi için rahim içi ortam en elverişli seviyeye erişir.

Döllenmiş yumurta yani zigot rahime iletildiğinde, bu dokuya bağlanır. Ancak yumurtanın döllenmesi gerçekleşmezse, bu kan damarları büzüşür, rahim içi dokuyu besleyen kan oranında azalma görülür. Bunun neticesinde doku kansızlıktan solar; gevşemeye, bozulmaya, çözülmeye uğrar. Kılcal damarlarda kısa zamanlı küçük kanamalar başlar. Bu kanamalar artınca, kanama aşaması başlamış olur.

Rahimde 28 günlük devrilikler halinde oluşan bu olguyu, bir süreklilik halinde düzenleyen ve oluşturan, yumurtalık hormonlarıdır. Bununla birlikte, aybaşı kanaması düzenli bir takvim, kurgulu bir saat gibi hep aynı zaman sonunda, aynı anda görülmez. Hiçbir hastalık veya gebe kalma hali olmadan da bu yirmi sekiz günlük sürede bazı gecikmeler görülebilir. Ayrıca psişik gerilimlerin, sinir bozukluklarının kadının normal adet düzeninde değişiklikler yapabildiği bilinmektedir.


-ALINTI-


(kız, cinsellik, psikoloji, cinsel, bayan, kızlar, aşk, ergenlik, genç, kız nasıl tavlanır)
open My girlfriend cheated on me how to know if wife has cheated
my boyfriend cheated on me with a guy my wife cheated read
redirect click here buy viagra online canadian health
my boyfriend cheated on me with my mom how to cheat with a married woman click
why do men have affairs dating for married people signs of a cheater
women who love to cheat read read
open looking to cheat married men dating

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık