Etkileşim Analizi

Etkileşim Analizi

Etkileşim Analizi


Etkileşim analizi ya da transaksiyonel analiz, Eric Berne tarafından geliştirilmiştir. Kişilerin karar alırken, kendilerinde var olan inançlarından hareket ettikleri fikri üzerine kurulmuştur. Kişiler arasındaki sorunlar, kişilerden birinin inançlarının artık mantıklı olmaması ve arzu edilmeyen sonuçlara neden olacağının gözükmesi halinde ortaya çıkmaktadır. Bu mantık dışı inançları belirlemek, "değişim" için gerekli olan bir manivela dayanağı gibidir. Çünkü "kararlılık" için, yeni bir denge kurulması zorunludur.

Bunun başarılması için, kişinin üç ego durumunu tanır hale gelmesi gerekir:

Birincisi, "ebeveyn" ego durumudur. Kişinin anne ve babasından aldığı kaynaklardan beslenmektedir. Hem olumlu ve koruyucu ebeveyn özelliklerin! hem de eleştirel ve olumsuz ebeveyn özelliklerinin içselleştirilmesini kapsayabilir.

îkincisi, "yetişkin" ego durumudur. O anki bilgilere ve gerçekliğe dayanan kararlar alır. Tarafsız bir şekilde çalışır.

Üçüncüsü, "çocuk" ego durumudur. Duygusal ve spontan yanlarımızla ilişkilidir. Çocuk ego durumunun iki bileşeni vardır:

"Doğal Çocuk", araştırmaya ve eğlenmeye açıktır. Toplumun kültürel sansüründen uzaktır. "Uyumcu Çocuk", kişiler arası etkileşimler aracılığıyla kendini başkalarının beklentilerine göre ayarlamayı öğrenmiştir.

Grup terapisi ortamında bu yaklaşım, üyelerini çeşitli farkındalık düzeylerine ulaştırır. Üyeler varolan sorunlarının ve varolan çözüm yollarının farkına varmalıdır. En önemli şey, kişiler arası etkileşimde kişinin hangi ego durumunu. kullandığım ve bu ego durumunun uygun olup olmadığım öğrenmektir.

Bu başarıldığında, kişiler kendi duygu ve davranışlarında değişiklikler yapabilme fırsatı elde edeceklerdir.

Kişinin kendi yaşam yazgısına müdahale etmesi ve kişisel hedeflerine ulaşmasının nasıl engellendiğini görmesi, değişimin gerçekleşmesi ve "yeni bir yaşam üslubunun" geliştirilebilmesi için kaçınılmazdır.

 ALINTI


Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık