NLP Teknikleri - Metaprogram

NLP Teknikleri - Metaprogram

Benzerlik ya da Farklılık: Madonna ve Elvis Presley, Gandhi ve Hitler, Bili Gates ve Kraliçe Elizabeth vb.  Bu isimler yan yana geldiği zaman sizde ne tarz bir çağrışım yapıyor? İki ünlü şarkıcı, dünyanın değişmesine sebep olan liderler, dünyanın en zengin kişileri listesinden iki isim tarzında tanımlar yapıyorsanız benzerliklere odaklanıyorsunuz. Bir kadın, diğeri erkek ya da biri hayatta diğeri ölmüş, biri iyilik, diğeri kötülük örneği kişi, birisi kendisi kazanmış diğeri unvan aracılığıyla hazıra konmuş zengin vb. türü tanımlar yapıyorsanız farklılıklara odaklanıyorsunuz.

Aynı temsil sistemlerinde olduğu gibi zihnimizde bu süreci otomatik olarak yaparız. Peki kişinin benzerlik ya da farklılık odaklı olduğunun farkında olmak ne işimize yarar? Farklılıkçı bir kişiye "yemek çok güzel olmuş" şeklinde bir iltifat ettiğinizde o yemeğin tuzunun biraz fazla olduğunu dile getirecektir. İzlediği filmin güzel olup olmadığını sorduğunuzda "fena değildi ama daha önce seyrettiğim film kadar etkileyici bulmadım" diyecektir.

Bir ürünün daha yeni ve farklı olan bir versiyonu nüfusun yüzde otuz beşlik bir oranını teşkil eden farklılıkçılara hitap eder. "Siz hala annenizin margarinini mi kullanıyorsunuz?" reklamı benzerlikçi yaklaşıma sahip olan bireyler üzerinde pek etkili olmaz. Çünkü benzerlikçiler iyi sonuçlar alacağını önceki tecrübelerle bildiği annesinin margarinini kullanmayı tercih eder.
Farklılıkçı bir personel, projede hatalar bularak işin yavaşlamasına sebep olur ama bu kişinin benzerlikçilerin göremediği şeyleri görerek ilerleyen zamanlarda çıkabilecek kötü sonuçları engelleyebilecek faydaları olduğunu da takdir edin. Aynı zamanda unutulmamalıdır ki farklar yaşamın renkleridir. Değişik ortamlar içerisinde bulunmayı zorunlu kılam işlerde bir farklılıkçının çalışması daha uygun olacaktır.

Benzerlikçi insanlara, yapacağı bir şeyin tıpkı daha önce yaptığı bir işe benzediğini güzel bir şekilde anlatırsanız onu kolay bir biçimde motive edebilirsiniz. "Geçen sene aldığın projedeki engelleri nasıl da kolaylıkla aşmış ve gayet de başarılı olmuştun. Bunu da aynen o şekilde başarabilirsin", dediğinizde kendine olan güveni geri gelecektir. Benzerlikçi kişiler "aynen", "gibi", "benzer" gibi kelimeler kullanmayı severler. Benzerlikçi kişi çoğu zaman "uyumlu" kişi olarak algılanır. Onu, aynı giysilerle aynı aksesuarları kullanmasından, her sene tatilini aynı yerde değerlendirmek istemesinden, aşina olduğu aynı restoranlara gitmeyi tercih etmesinden de kolayca tanıyabilirsiniz. Benzerlikçi karakterde bir kişiye yazlık ev ya da devre mülk tatil evi satmak her zaman daha kolaydır. Farklılıkçı bir kişiye onu  her yaz aynı yere gitmeye mahkum edecek bir tatil devre mülkü satmanızın hiç de kolay bir satış olmayacağını söyleyebilirim.

Peki benzerlikçi bir kişiyle farklılıkçı bir kişinin evlilik hayatları nasıl olur? Yaklaşımlarını kişisel olarak algılamadıkları, birbirlerini hatalı bulmadıkları takdirde hiç de fena bir seçim olmayabilir. Önemli olan nokta anlaşmazlıklar çıktığı zaman algılama şekillerimizin farklı olduğunu hatırlamaktır.

NLP Master Practitioner Sertifika Eğitim programında tüm detaylarıyla öğreneceğiniz Meta programlar hayata ve kişilere olan bakış açınızı değiştirmenizde ve insanlarla olan farklılıklarınızı anlamlandırarak daha iyi ve sağlıklı iletişimler kurabilmenize olanak tanıyacaktır.

Ücretsiz ön görüşme yapmak için bizden randevu almanız yeterli olacaktır.

NLP eğitimleriyle ilgili detaylı bilgi için :

İzmir’deki NLP eğitimlerimiz için 0(232) 422 59 54 yada 0 (535) 667 32 24 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya İzmir NLP Eğitimi tıklayabilirsiniz.

Antalya’daki NLP eğitimlerimiz için 0 242 323 73 15 yada  0 (505) 445 15 31 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya Antalya NLP Eğitimi tıklayabilirsiniz.

Muğla’daki  NLP eğitimlerimiz için  0(252) 213 00 98 yada 0 (532) 100 11 65  numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya Muğla NLP Eğitimini tıklayabilirsiniz.

Denizli’deki  NLP eğitimlerimiz için  0(258) 213 0 999 yada   0 (532) 100 11 65  numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya  Denizli NLP Eğitimini tıklayabilirsiniz.

Ankara’daki  NLP eğitimlerimiz için  0850 303 49 00 yada   0 (532) 100 11 65  numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya  Ankara NLP Eğitimini tıklayabilirsiniz.

Bir yorum

Cevapla

  
 
3+2 İşleminin Sonucu    
Yukarı Çık