Kişisel Gelişim( NLP'nin Kökeni ve Gelişimi - NLP'nin Tarihçesi)

Kişisel Gelişim( NLP'nin Kökeni ve Gelişimi - NLP'nin Tarihçesi)

NLP'nin Kökeni ve Gelişimi

NLP Gregory Bateson (antropolog), Noam Chomsky (dilbilimci) ve Alfred Korzybski (dilbilimci), Milton Erickson (genelde modern hipnozun babası olarak bahsedilir) ve belli dereceye kadar başka pek çok kişinin fikirleri üzerine kurulmuştur. Richard Bandler ve John Grinder 1970'lerde bu fikirlerin bazılarım geliştirip sentezledi ve "Neuro Linguistic Programming" (Sinirdili Bilimi Programlaması) terimini, geçerli kısaltmasıyla NLP'yi kurdular.

Grinder dilbilim üzerine, Bandler ise matematik ve geştalt kuramı üzerine eğitim almışlardır. NLP, yardımcı kurucuların dışında hızla yayılan fikirlerin isimsiz bir etiket şeklinde halk arasında yerini aldı. İlk çalışmaları olan Sihrin Yapısı, Cilt 1 ve 2de (1975 ve 1976'da sırayla basıldı) geştalt kuramının yaratıcısı Fritz Peris ve uluslararası üne sahip aile terapisti Virginia Satir'in sözel ve davranışsal düzenlerini tanımlamışlardır. Diğer kitap, Milton H. Ericksonın Hipnotic Tekniklerin Düzenleri, Cilt l ve 2(1975 ve 1977'de sırayla basıldı) çalışma modellemesinde Erickson'un metotlarını izler. Zamanımızın en başarılı hipnoterapisti olduğu neredeyse tüm çevrelerce kabul edilen Erickson Amerikan Klinik Hipnoz Derneğinin temellerini atmıştır. Psikiyatriye önemli katkılarda bulunmuş, fikirlerinin ve davranış modellerinin çoğu NLP'nin pek çok bölümünü oluşturmuştur.

İletişimde bulunan bu seçkin kişilerin felsefe ve metotlarından bazıları ve Bandler ile Grinder tarafından 'biçimlendirilen pratik becerileri, ilk ideolojiden ve NLP'nin tatbik edilmesinden meydana gelmiştir. Conniare ve Steve Andreas, Judith DeLozier, Robert Dilts, Tad James ve Wyatt Woodsmall gibi kişiler ilk etapta büyümesinde önemli roller oynamışlardı. Anthony Robbins konuyu popülerleştirmek için elinden geleni yapmıştır. Diğerlerinin başarıları başlıca etkiyi yaratmış ve daha az de olsa yüzlerce kişi bu fikirlerin, modellerin, tekniklerin ve uygulamaların zenginleşmesi ve canlı kalmasına katkıda bulunmuşlardır. Bu hevesli insanlar metodolojinin ana kısmına uzmanca hazırlanmış uygulamalar eklemişler ve eklemeye devam etmektedirler, özgün kuramlar ortaya atmaktansa, profesyonel tatbiklerinin ya da olağan çalışma ve yaşantılannın bir parçası olarak doğal bir şekilde benimsemeyi tercih ederler. Bazıları Pratisyen ve Uzman Pratisyen sertifikası almak için halka açık eğitimlerden geçerek uzmanlaşıyor. Diğerleri evde, sanayide, ticaret ve kamu sektöründe eğitim veriyorlar. Bunlar her zaman belli konulara ait özel terminoloji dışında NLP etiketini kullanmıyorlar.

Bir kısım, tüm dünyada yayınlanan NLP günlükleri ve gazetelerinden ya da internette gerçekleşen çevrim içi yazışmalardan derlenen kitaplar yazma konusunda isim yapmışlardır. Bazıları kendi NLP becerilerini rehberlik, bakım, psikiyatri, koçluk ve diğer bire bir uygulamalara yönelmişledir. Etiketi ne olursa olsun tamamen kabul gören NLP metot ve yönergeleri kendi rollerini oynamalarına rağmen şirket eğitiminde olduğu gibi NLP terimi her zaman bu durumlarda ortaya çıkmaz. Tüm bunlar, büyümekte olan, enerji dolu bir harekete ve bu kitapta bir araya getirmeye çalıştığım bilgi ve beceriler topluluğuna katkı sağlamaktadır.


-ALINTI-

İZMİRDEKİ NLP - ANLAYARAK HIZLI OKUMA KURSLARI VE SEMİNERLERİ İÇİN
AYRINTILI BİLGİ:
SAYGIN NLP DANIŞMANLIK

Kıbrıs Şehitleri No: 30 Daire: 11 Alsancak - İzmir
Tel: 0232 4225954
Cep:0 535 6673224
msn: [email protected]
[email protected]



(koçluk, kişisel gelişim, eğitmen, danışmanlık, eğitim seminerleri, nlp ile ingilizce, nlp izmir, eğitim siteleri, seminer, nlp, eğitim)
open cheat wife how to know if wife has cheated
why do men have affairs click signs of a cheater
click link open

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık