Liderlik Sırları: Başarılı Liderlerin Liderlik Sırları

Liderlik Sırları: Başarılı Liderlerin Liderlik Sırları

Liderlik Sırları: Başarılı Liderlerin Liderlik Sırları


Dünyada geniş anlamda iki çeşit insan vardır. Biri liderler. digeri de izleyenler olarak belirtilir. Seçtiğiniz işinizde lider olmak mı, yoksa izleyen olarak mı kalmak istediğinize karar verin. ikisinin karşılığı arasındaki fark büyüktür. İzleyen kişinin, liderin hakkı olan karşılığı beklemesi mantıksızdır. oysa takipçilerin birçoğu böyle bir karşılık bekleme yanlışını yaparlar.



Liderlik Sırları: Başarılı Liderlerin Liderlik Sırları


Liderliğin Yedi Sırrı


1. Kararlı cesaret:Kişinin kendisi ve mesleği (uğraşı) hakkındaki bilgisine dayanır. Hiçbir takipçi kendine güveni ve cesareti olmayan bir liderin hakimiyeti altında kalmak istemez. Hiçbir zeki takipçi uzun zaman böyle bir liderin hakimiyeti altında kalmaz.


2. Özdenetim: Kendi kendini kontrol edemeyen insan başkaIarını asla kontrol altına alamaz. Özdenetim takipçiler için iyi bir örnektir ve en zeki olanlar bunu model alır.


3. Sağlam bir adalet duygusu: Adalet duygusu olmaksızın hiçbir lider takipçilerine komuta edemez ve onlardan saygı göremez.


4. Keskin kararlılık: Kararlarında tereddüt eden lider kendinden emin olmadığı hissini uyandırır, başkalarını başarıyla kontrol edemez.

5. Planlann kesinliği: Başarılı bir lider çalışmalarını planlamalı ve planlan üzerinde çalışmalıdır. Pratik ve net bir plan olmadan tahminlere göre hareket eden bir lider dümeni olmayan bir gemiye benzer. Er ya da geç kayalara oturacaktır.

6. Alınan karşılıktan daha fazlasını yapma alışkanlığı: Liderliğin cezalarından biri izleyenlerinin istediğinden daha fazlasını yapmaya gönüllü olması gerektiğidir.

7. Hoş bir kişilik: Pasaklı, dikkatsiz ve alakasız hiçbir insan başarılı bir lider olamaz. Liderlik saygı gerektirir. Takipçiler hoş bir kişiliğin bütün özelliklerinden yüksek not almayan bir lidere saygı göstermezler.

8. Anlayış ve hoşgörü: Başarılı bir lider onu takip edenlere hoşgörüyle davranmalı, onlara ve sorunlarına anlayış göstermelidir.

9. Ayrıntılara hakim olma: Başarılı liderlik ayrıntılara hakimiyeti gerektirir.

10. Bütün sorumluluğu üstlenmeye istekli olmak: Başarılı bir lider takipçilerinin yanlışları ve yetersizlikleri için sorumluluğu üstlenmeye istekli olmalıdır. Eğer sorumluluğu başkasına ya da başkalarına aktarmaya çabalarsa lider olarak kalmaz. Eğer takipçilerinden biri bir yanlış yapar ve yetersiz olduğunu gösterirse lider başarısız olanın kendisi olduğunu düşünmelidir.

11. İşbirliği : Başarılı bir lider işbirliği gayretine ait prensipleri anlamalı ve uygulamalıdır; izleyenlerinin de aynı şeyi yapmasını sağlamalıdır. Liderlik güç gerektirir ve güç de işbirliği gerektirir.

İki tür liderlik vardır: Birincisi ve en etkin olanı, takipcilerinin onayı ve anlayışıyla gerçekleşen liderliktir. İkincisi ise, takipçilerin onayı ve anlayışı olmadan zorla gerçekleşen liderliktir.

Tarih zorba liderliğin uzun devam etmediğini gösteren kanıtlarla doludur. Diktatörlerin ve kralların çöküşü ve yok oluşu çok anlamlıdır. Bu demektir ki, insanlar zorba liderleri kabul etmemektedir. Napoleon, Mussolini, Hitler zorba liderliğin misalleridir. Liderlikleri yaşadıkları dönemle sınırlı kalmıştır. Sadece takipçilerinin onayıyla gerçekleşen liderlik uzun soluklu olur.

İnsanlar zoraki liderleri bir süre için takip edebilirler, ama bunu Istekli olarak yapmazlar. Yeni liderlik, liderliğin burada tarif edilen on bir etkenini ve diğerlerini kapsamaktadır. Bu etkenleri liderliğinin temeli yapan kişi yaşamda önder olmak için bol bol fırsat bulacaktır.

Liderler Neden Başarısız Olur

Şimdi başarısız olan liderlerin en önemli yanlışlarına geldik, Çünkü ne yapmak gerektiği kadar ne yapmamak gerektiği de bilinmelidir.

1. Ayrıntıları organize etmede yetersizlik: Etkin liderlik ayrıntılara hakim olma ve organize etme yeteneği gerektirmektedir. Hiçbir hakiki lider, bir lider olarak kapasitesinden beklenen bir şeyi yapmayacak kadar "meşgul" olmaz. İster lider, ister takipçi olsun bir insan planlarını farklılaştırmayacak ya da herhangi bir acil duruma dikkatini veremeyecek kadar meşgul olduğunu söylüyorsa yetersizliğini kabul etmiş anlamına gelir. Başarılı lider işiyle bağlantılı bütün ayrıntılara hakim olmalıdır. Bu da şüphesiz, ayrıntıları becerili yardımcılarına gönderme alışkanlığını kazanması anlamına gelmektedir.

2. Alçakgönüllü hizmet vermeye isteksizlik: Büyük liderler, durum onu gerektirdiğinde, başkasının yapmasını isteyecekleri her türlü işi yapmaya hazırdırlar. "En iyileriniz herkesin hizmetinde olandır," sözü bütün yetenekli liderlerin bildiği ve saygı duyduğu bir hakikattir.

3. Bildikleriyle yaptıklan şeyler yerine, bildikleri şeyler için karşılık beklemek: Dünya insana "bildiği" şeyler için bedel vermez. Ancak bildikleriyle yaptıkları ya da başkalarının yapmalarını sağladıkları şeyler için karşılık alır insanlar.

4. Takipçilerinin rekabetinden korkmak: Takipçilerinden birinin kendi yerini almasından kaçınan lider, bu korkusunun er ya da geç gerçekleşeceğinden emindir. Yetenekli lider, görevini devredebileceği takipçilerine konumunun ayrıntılarını aktarabilir. Bir lider ancak bu şekilde kendini çoğaltabilir; aynı anda birçok yerde bulunabilir ve birçok şeye dikkat edebilir. İnsanın diğerlerini çalıştırma becerisi sonucunda kendi çabasıyla kazandıklarından daha fazlasını elde ettiği kesin bir gerçektir. Etkin bir lider, mesleki bilgisi ve kişiliğinin çekiciliğiyle diğerlerinin etkinliğini büyük düzeyde arttırır ve kendi yardımı olmaksızın yapacaklarından daha çok ve daha iyi hizmet vermelerini sağlar.

5. Hayal gücü yetersizliği: Hayal gücü olmaksızın bir lider acil durumları karşılama ve takipçilerine etkin bir şekilde rehberlik eden planları oluşturmada yetersiz kalacaktır.

6.Bencilllik: Takipçilerinin yaptığı iş için bütün payeyi talep eden bir liderin öfkeyle karşılaşacağı açıktır. Gerçekten büyük bir lider payenin hiçbirini istemez. Payenin takipçilerine gittiğini görmekten hoşnuttur, Çünkü birçok insanın övgü ve saygınlık için sadece para için yapacaklarından daha fazla çabalacaklarını bilir.

7. Ölçülü olmamak: Takipçiler ölçülü davranmayan bir lidere saygı göstermezler. Üstelik aşırıya kaçma her yönüyle insanın dayanıklılığını ve hayatiyetini tahrip eder.

8. Sadakatsizlik: Bu konu belki de bu listenin başında gelmeliydi. Kendisine gösterilen güvene, arkadaşlarına, astlarına ve üstlerine karşı sözünü tutmayan bir lider liderliğini uzun zaman devam ettiremez. Sadakatsizlik insanı bir toz parçasından daha önemsiz hale getirir ve hak ettiği saygısızlığı doğurur. Sadakatsizlik her meslekte en mühim başarısızlıklardan biridir.

9. Liderlik "otoritesinin" vurgulanması: Etkin lider cesaret vererek yönetir, takipçilerinin kalbinde korku oluşturarak değil. Takipçilerini otoritesiyle etkilemeye çalışan bir lider güç yoluyla liderlik kategorisine girmektedir. Eğer kişi hakiki bir liderse bu gerçeği davranışları, anlayışı, adaleti ve işini bildiğini göstermesi haricinde hiçbir şekilde reklam etmeye ihtiyaç duymaz.

10. Unvanın vurgulanması: Yeterli bir liderin takipçilerinin saygısını hak etmek için bir unvana ihtiyacı yoktur. Unvanını çok fazla vurgulayan bir insanın çoğunlukla vurgulayacak başka bir şeyi bulunmamaktadır.


-ALINTI-


Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık