Ünlü İş Adamları Ve Kişisel Gelişim

Ünlü İş Adamları Ve Kişisel Gelişim

 Başarılı bir iş adamı olmak için iyi bir eğitim şart mı?  Erkenden iş hayatına atılmak başarıya götürebilir mi?  Örnek aldığınız kişi(ler) var mı? Kimlerdir? Neden?  İş hayatınızda destek aldınız mı? Kimlerden, ne konuda destek aldınız?  İş hayatındaki

günlük stresi önlemek için neler yapıyorsunuz? Türkiye´nin en başarılı 10  iş adamının bu soruya verdiği yanıtları Genç Gelişim yayınlıyor.

İshak Alaton

Derin bir nefes alıp gözlerinizi kapatın... Düşünün!.. Yaşamı size hediye etmiş olan yüce Allah´a en son ne zaman, içtenlikle ve inanarak teşekkür ettiniz? Hele üstelik sağlığınız da yerinde ise... Binlerce şükür Allahıma!.. Beni Yaratan’a! Cebinizde çok para olup olmadığını sormadım! Pek o kadar da önemli değil!

Hayatın zenginliği uçsuz bucaksız... Tükenmez... Hepsi de sizin için yaratılmış... Yeter ki onları görün! Bildiğiniz gibi, bakıp da görmemek mümkün! Siz görmeye, duymaya, hissetmeye hazır mısınız? Yaşamın zenginliklerini görmek ve onlardan yararlanabilmek için bazı prensiplere sahip olmanız gerekir.

Hayatınızı akıllı bir şekilde planlamanız, evvela kendinizi iyi tanımakla başlar, insanın kendini tanıması, sanıldığından daha zordur, zira, yaşınız ne olursa olsun, şimdiden kalıplaşmış bazı önyargılarınız vardır. Kendinizde, zannettiğinizden daha fazla bilgi, beceri ve başarılı olma hırsı var. Bunlar, kısa hayatınızda, akranlarınız arasında ayrıcalıklı ve üst düzey bir yere gelmeniz için gerekecektir.

Klasik müziğin engin zenginliğini henüz keşfetmemiş iseniz, hemen bunu da planlamanızın zamanıdır. İnsanlığa sunulmuş bu “tanrısal ödül”de yüce ve soylu duyguların yankısını bulacaksınız. Hayatınızı renklendirecek, yaşamınıza heyecan katacaktır. Yorgunluk dolu bir gün biterken, bir iki saat boyunca, klasik müzik eşliğinde okuyacağınız bir felsefe kitabı size mutluluğun kapılarını açacaktır.

Hüsnü Özyeğin

Başarılı bir iş adamı olmak için iyi bir  eğitim hem şart hem şart değil. Ama 20-30 şirketten sorumlu iseniz iyi bir eğitim şart. Çünkü her şeyi siz yapamazsınız.

İyi bir profesyonel yönetim için hesap verilebilirlik, raporlama sistemleri, yönetici alımı, eğitimi, kariyer planlaması gibi birçok kavramı uygulamanız gerekli.

Örnek aldığım kişi; rahmetli Vehbi Koç´tur. Zira Vehbi Bey son derece disiplinli, sevecen, kendinden daha az tecrübeli ve genç insanları dinleyen ve onlardan dahi bir şeyler öğrenmeye çalışan, yenilikleri takip eden, başarılı işlerin ve insanların sırlarını araştıran ve vefat ettiği gün dahi çalışan bir kişi olduğu için onu örnek aldım.

En büyük desteği beni 29 yaşımda Pamukbank´a Yönetim Kurulu Üyesi, 32 yaşımda genel müdür tayin ettiği için Mehmet Emin Karamehmet´ten gördüm. Bankayı kurarken bana 3 iş adamı borç verdi. 17 iş adamı da ortak oldu. Onlardan da çok destek gördüm.

Ahmet N. Zorlu

Eğitim, başarıya giden yolda olmazsa olmazlar içinde, ancak tek başına yeterli değil. Teorik bilgi, pratikle desteklendiğinde anlamlı oluyor ve kişiyi başarıya taşıyor. “Ne yaparım da patron olurum?”dan önce; “Ne yaparım da işi öğrenirim?”, “Ne yaparım da öğrendiklerimi geliştiririm?” soruları yanıtlanmalı.
İş yaşamında başarılı olma duygumdan güç aldım ve çok çalıştım. Çok genç yaşta iş hayatına atıldım. Mutlaka bilgisine deneyimine inandığım, fikirlerine başvurduğumuz kişiler oldu. Ancak bana işi öğreten, yol gösteren her zaman müşteri oldu. Müşteri patrondur ve öğretendir. Müşterini dinlediğinde ve anladığında büyük yol alırsın.

İş hayatının günlük stresini yaratan pazar koşulları, rekabet ortamıdır. En iyisini üretme, en iyisini sunma arzusu, yoğun çalışmayı ve tempoyu beraberinde getiriyor ki, bu da aslında bizim için işin keyfi.

Stresi önlemek ve dinlenmek için spor yapıyorum. Yürüyüş ve yüzme hiç aksatmadığım sporlardan ikisi. Yoğun iş temposu sonrasında düzenli olarak yaptığım spor aktiviteleri bana bir sonraki gün için enerji sağlıyor.

Asım Kibar

Bizim için eğitim ve öğrenmenin faydaları tartışılmaz. Temel bilgileri olan iş adamı işinde daha başarılı olabilir. Eğer gerekli yeteneği ve de şansı var ise... Bunun yanında insan tüm yayınları, gelişmeleri takip etmesi geride kalmaması için gerekli. Ben de ülkenin ve dünyanın güncel problemleri ve işimle ilgili yayınları devamlı olarak izlerim, ayrıca ilgili olduğum sanayi tesislerini gezerim.
Örnek aldığım kişi yok. Takdir ettiğim çok değerli dostlarım var. Onlarla sohbet etmek, ülke problemlerine farklı bakış açısından yaklaşarak  değerlendirmelerini öğrenmek ve fikir alış-verişinde bulunmak imkanı veriyor.

Saffet Ulusoy

Bundan 40 sene öncesine gidildiğinde başarılı iş  adamı olmak için tahsilin önemi yoktu. 21. yüzyılda ise büyük iş adamı olmak için yüksek öğrenim görmek ve lisan bilmek şart oldu. Büyük iş adamı olmanın örneğini babam Mehmet Bahattin Ulusoy´dan aldım. Babamin çalışkanlığını ve iş disiplinini örnek alarak iş hayatımda bunlardan hiç vazgeçmedim.

Kadir Has

Başarılı bir iş adamı olmak için günümüzde iyi bir eğitime ihtiyaç var. Zaten, içinde yaşadığımız dünya şartları da bunu gerektiriyor. Bizim kuşak, ülkenin o günkü koşulları nedeniyle fazla bir tahsil yapamadı. Ama çoğu insan o açığı, hayat üniversitesinde giderdi.
İş hayatına erken atıldım, dolayısıyla genç yaşta büyük mesafe aldım. Babamı, model aldım. İş hayatında, mümkün mertebe strese girmeme gayreti içerisinde oldum. Bunun için de zamanı ve olayları iyi değerlendirdim.

Sakıp Sabancı

Babam eski Türkçe okuma yazmayı köy okulunda öğrenmiş... Ben, hastalık nedeniyle, lise ikide okulu bıraktım... İş hayatında pişerek ve “öğrenmenin ağır faturalarını ödeyerek” bir yerlere geldim. Bizim dünyamız ve şartlarımız farklıydı.

Bugün dünya ile yarışıyorsunuz... Lisan bilmek, dünyada ve ülkemizde ne olup bittiğini yakından izlemek ve bu gelişmelerin sizin işinize muhtemel etkilerini yorumlayabilmek şart... Bunun için de “dünya klasında” bir eğitim çok önemli ve lüzumlu olduğu kanaatindeyim. İdeali de hem girişimcilik ruhunu hem de iyi eğitimi birleştirebilmek tabi ki...

Takım çalışmasına önem veririm... Başta kardeşlerim olmak üzere hepsi çok saygıdeğer, yetenekli ve amatör ruhla çalışan pek çok profesyonel arkadaşımız bize omuz vermiş; Sabancı Topluluğu´nun bugüne gelişine katkıda bulunmuşlardır. Vefat edenleri rahmetle; hayatta olanlar saygı ve sevgiyle anıyorum.

Günlük stresi atabilmek için motorsiklete binerim, yüzerim, konserlere ve sergilere giderim. Geçmişte Prof. Dr. Peker Sandallı, değerli dostum Bilger Duruman; 40 yıl Sabancı Topluluğu´nda çalışmış olan Hasan Güleşçi´yle bir araya gelir, poker oynardık...

Kemal Şahin
Bill Gates, “Düşünce Hızında Çalışmak” adlı kitabında, “Önümüzdeki on yılda iş hayatı, geçmiş elli yılda olduğundan çok daha fazla değişecek.” diyerek, iletişim teknolojisinin hayatımızda büyük bir devrimi başlatmakta olduğu mesajını veriyor. Önümüzdeki on yılın, geçmiş elli yıla bedel olduğu böyle bir dönemde, köklü değişimlere hazırlıklı olmak ve sürekli yenilenen koşullara ayak uydurmak zorundayız. Her şeyin olduğu gibi kaldığı, hiçbir şeyin değişmediği bir dünyada, sadece ve sadece, hayata renk katan birer faktör olarak ilgi gören değişim ve yeniliğin, günümüz dünyasında artık bir zorunluluğu çağrıştırdığını bileceğiz. Alışkanlıklarımız, bizi bu yoldan alıkoyan en önemli özelliğimizdir. Şakası yok! “Hayatta kalmak isteyenler, değişime hazır olmalıdır.” diyen Darwin, bu gerçeği 100 yıl öncesinden görmüş!

Değişim zorunlu. Ancak, değişimin sürüklediği değil, onu yaşayan firmalar ve bireyler olmalıyız. Şahinler Holding, rakiplerinden farklı olarak, bilinçli bir şekilde, pamuktan son tüketiciye uzanan üretim hattını ve değer zincirini tek bir çatı altında birleştirdi. Dünyanın dört bir yanında organize olmuş üretim ve pazarlama ağlarıyla, kimilerinin “imparatorluk” dediği bir düzeye geldi. Ne var ki, asla bununla yetinmek niyetinde değiliz. Artık, başını alıp gitmekte olan değişime ayak uydurmaya çalışan değil, değişimi kendi bünyesinde yaratan; belirlenmiş kalıplara sıkışıp kalan değil, kuralları belirleyen, rekabet yaratan bir grup olma yolundayız. Bu yolda epeyce de mesafe katetmiş durumdayız.

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık