Kişilik

Kaygı Ve Kişilik

KAYGI VE KİŞİLİK

Kaygı dilinin temelinde kişiliğin, bir davranışa, bir zelliğe, yeteneğe veya belirli bir konudaki bilgi dzeyine dayanarak değerlendirilmesinin yattığını vurgulamıştık. Bundan, bir alternatif olarak hibir etiketleme veya değerlendirme yapılmaması anlamı kesinlikle ıkartılmamalıdır. Ancak, neyi gereki anlamda etiketleyip neyi etiketleyemeyeceğimizi ayırt edebilmeliyiz. Yaşamı, amalarımızla sahip olduğumuz potansiyeli el ele gtrdğmz bir keşif uğraşısı olarak tanımladığımızda; belirli bir amaca ynelik ve sahip olduğumuz potansiyele dayanarak geliştirdiğimiz bir davranış ya da yeteneği eşitli aralıklarla değerlendirmek bu tanımın bir gereği olacaktır. Gene bu tanıma gre, bu tr bir değer bime, nereden nereye geldiğimizi ve nereye gidebileceğimizi tartabilmek iin yapılacaktır. Bu gr&uum...Devamını Oku »

Renkler Ve Kişilikler

Renkler Ve Kişilikler

Evinizin iini, dışını nasıl boyayacağınızı, renk uyumunu nasıl yakalayacağınızı biliyor musunuz? Renkler, insan ruhunun fark edilmeyen besin kaynakları. Huzuru, enerjiyi ciddiyet kasvet, gveni hissedebilirsiniz, nemli olan yaşadığınız mekanlarda hangi hissi yaşamak istediğinizi ve renkleri nasıl kullanacağınızı ğrenmek. Renkler insan ruhunu besleyen, ilham kaynağı evreler yaratır. Mekanlarda huzur ve gveni temsil eden yeşil, insanların algılarını en kolay etkileyen turuncu, dekorasyonda aşırılıkları dengeleyen siyah, yksek verimli alışmalar iin ofislerde gerekli olan sarı, mekansal ferahlık ciddiyet ve serinlik hissi veren mavi... Bunlar renkler dnyasından evinize ofisinize yansıyan birka rnek. Madem renkler yaşamımızı geirdiğimiz mekanlara ruh kazandırıyor, yleyse evinizin hem i hem de dış dekorasyonunda...Devamını Oku »

Kişilik Değişimi

Kişilik Değişimi

KİŞİLİK DEĞİŞİMİ;Bu lkede geerli olan szde eğitim kuramı, genellikle organizmanın dışında var olan hedef nesnelere ynelik bir eksiklik gdlenmesini, yani bir gereksinimin en uygun yoldan doyurulmasını kendine temel almıştır. Bu nedenle ğrenme psikolojimiz, yaşamın ok kk bir blmne seslenen sınırlı bir bilgi birikiminden oluşmaktadır ve ancak diğer ğrenme kuramcılarının ilgisini ekebilecek niteliktedir. Bunun da gelişim ve kendini gerekleştirme sorununun zmne pek katkısı olmaz. Bu bağlamda gdsel eksikliklerin doyumu iin srekli dış dnyaya ynelme tekniklerinin pek fazla bir nemi yok. Birleştirici ğrenim ve ynlenim algısal ğrenime, igrnn ve anlayışın artmasına, z bilg...Devamını Oku »

Kişilik

KİŞİLİK

Kişilik, bireyi başkalarından ayıran biyolojik ve psikolojik zelliklerin btnne denir. Allport'a gre ise kişilik, bireyin evresine, kendine zg bir biimde uymasını sağlayan psikofizik glerin dinamik bir rntsdr. Bu tanımlara gre bireyleri birbirinden ayıran iki temel zellik vardır: Birincisi biyolojik ya da fiziki farklılıklar (Buna miza denir), ikincisi ise psikolojik farklılıktır (Buna da karakter denir). KİŞİLİĞİN BİYOLOJİK BOYUTU Kişilik, kalıtımla evrenin bir bileşkesidir. Ancak bunlardan hangisinin kişiliği daha ok etkilediği tartışma konusudur. Kişilikte biyolojik boyutun nemi Hipocrates'ten beri bilinmektedir. Son yapılan gen araştırmaları kişilik zerinde yeni boyutlar kazandırmıştır. Şimdiye kadar genlerin yaklaşık yzde ikisi bilinmekte bu bi...Devamını Oku »

Kişilik Ve Kişilik Bozuklukları

Kişilik ve Kişilik Bozuklukları

Kişilik, ocukluktan başlayarak şekillenen ve hayatın sonraki evrelerinde ufak fıra darbeleriyle son şeklini alan kalıcı zellikler btndr. Bugnden yarına değişebilen bir şey değildir, kişilik. Kişilik zerinde kalıtımın etkisi olduğu gibi evrenin de -ki burada evre derken aileyi zellikle vur-gulamalıyız- belirleyiciliği vardır. Bilimsel araştırmalar, bu etmenlerin ikisinin de birbirine yakın oranda belirleyici olduğunu gsterir. Yani yzde elliye elli. Huy deyince doğuştan gelen, anne babalarımızın, hatta daha uzak atalarımızın genlerinden tevars ettiğimiz zellikleri anlarız. Ama karakter, dnyayla etkileşim iinde oluşan, hayattan ğrendike bize eklenen, yanlışlarımızdan ya da evremizdeki rol modellerinden ğrendiklerimizle şekillenen zellikler toplamıdır. Doğaldır ...Devamını Oku »

1 2 3 4 5
Yukarı Çık