Kendini Tanıma Bir Süreçtir

Kendini Tanıma Bir Süreçtir

Öyleyse, her birimizin sahip olduğu sayısız sorunu anlamak için insanın kendini tanıması elzem değil midir? Ve kendinin farkında olmak - ki bir soyutlanma, geriye çekilme demek değildir - en zor şeylerden biridir. Elbette, insanın kendini tanıması elzemdir; ama kendini tanımak ilişkiden geri durmak anlamına gelmez.

Ve soyutlanarak, dışarıda durarak veya bir psikologa veya bir rahibe giderek veya bir kitap vasıtasıyla, bir insanın kendini gerçek manada, tamamen, bütünüyle anlayabileceğini düşünmek kesinlikle bir hata olurdu. Çok açıktır ki, kendini tanıma bir süreçtir, ken­di içinde bir sonuç değildir ve insanın kendini tanıyabilmesi için bir faaliyet içindeyken kendinin farkında olması gereklidir ki bu da ilişkidir.

Kendinizi, insanlardan soyutlanmış, geri çekilmişken değil, ilişki halindeyken - toplumla, karınızla, kocanızla, kardeşinizle, insanlarla ilişkideyken - keşfedersiniz; ancak nasıl reaksiyon göstereceğinizi, tepkilerinizin neler olacağım keşfedebilmek olağanüstü bir zihin uyanıklığı ve algdama keskinliği gerektirir,

Bir yorum

Cevapla

  
 
3+2 İşleminin Sonucu    
Yukarı Çık