Sınavlarda Anlayarak Hızlı Okuma

Sınavlarda Anlayarak Hızlı Okuma

Sınavlara hazırlanıyorsunuz  ama zaman problemi yaşıyorsunuz. 45 dk. ya da bir saat zaman kazanabilirsiniz. Sınavda hızlı okuyarak hem de daha az yorularak daha fazla soru yapabilirsiniz. Bu kitaptakileri size sunulan çalışma programlarını tam olarak yaptıysanız o süreçten sonra hızlı okuyarak çok fazla soru çözmeye özen gösterin . Özellikle çıkan sorular üzerinde çalışmalısınız. Hızlı okuma becerisini yeteri kadar geliştirmeden sınavlarda kullanmayın. Eğer kullanırsanız sizin ki yeni ehliyet almış birisinin ralliye katılması gibi olur ve büyük ihtimalle istenmeyen bir sonuçla karşı karşıya kalırsınız. Eğer yeterli çalışmayı yapmadan “hadi şu sınavda deneyim” derseniz kötü bir sürprizle karşılaşabilirsiniz… Kendinizi hızlı okuma becerisinde hiç geliştirmeden sınavlarda daha etkili okumak istiyorsanız soruları okurken bir kılavuz olarak kalem kullanılmalısınız ve geriye dönmeden okumaya kendinize alıştırın . Çok önemli kelimelerin ve ipuçlarının altı çizilmelidir. Sınavlarda gözlerinizin yorulması doğaldır. Bunun için soruları okurken ara sıra gözlerinizi kaldırıp uzak cisimlere bakın. Gözler ara sıra açılıp kapatılmalıdır ve kendinizi rahatlatan bir deneyiminizi zihninizde( kısa bir süre) canlandırmanız göz kaslarının dinlenmesini sağlayacak ve baş ağrısını önleyecektir. Okuma sırasında belirli zamanlarda kısa süreli aralar vermek gerekir. Bu arada kan dolaşımını hızlandıracak teknikler (ayağa kalkmak, elleri sallamak, boynu hareket ettirmek vb.) kullanılmalıdır. Okuma önerilerini de göz önünde bulundurun. 


Kim anlayarak hızlı okumak istemez ki?

 

Ülkemizde anlama ve okuma  hızı ortalaması dakikada 120-250 kelime aralığındadır. Oysa insan beyninin ve gözünün koordineli bir halde,  yüksek bir anlama oranıyla, dakikada 500-800 kelimeden daha çok okuyabilme kapasitesi vardır. Sahip olduğumuz bu yüksek okuma hızı kapasitesine yetişebilmek için şüphesiz bazı özel teknikleri bilmek ve öğrenmek gerekir.

 Yüksek bir okuma hızına ulaşan bir kişi öğrenciyse, daha iyi notlar almanın, iş dünyasındaysa kariyerinde hızla yükselmenin tüm imkanlarını elinde  sağlar.

 

200 sayfalık bir kitapta ortalama 50.000 kelime bulunur. Yavaş okuyan bir okuyucu, bir saatte yaklaşık 7.000 kelime okuyabilir. Bu da kitabı 7-8 saatItalic (Ctrl+I)te bitireceği anlamına gelir. Anlayarak  Hızlı okuma tekniklerini uygulayan bir kişi aynı sürede 3 veya 4 kitap bitirebilir ve yavaş okuyan kişiden daha çok şey anlamış olur.

 

Üniversite sınavlarına hazırlanan bir öğrenci, normal şartlarda 180 soru 180 dakikada yetiştirmekte zorlandığı biçimde, anlayarak hızlı okuma teknikleri yardımıyla 45-60 dakikada tüm soruları bitirebilir.

 

Anlayarak hızlı okuma tekniklerini öğrenen bir kişi, hızlı okuyarak zihinsel gezintileri asgariye indirmiş olur. Böylece  konsantrasyon artar ve bilgi kaydı daha berrak olur. Düşünce, algılama, değerlendirme kavramı ve karar hızı artar. Anlayarak hızlı okuma tekniklerini bilen bir okuyucu, okuma işini monotonluktan çıkarır; zevkli ve keyifli bir hale getirir. Daha kısa sürede daha çok öğrenme fırsatı bulmuş olur.

 

 Anlayarak   Hızlı Okuma Nedir?

 

Anlayarak  Hızlı okuma, görsel idrak etme düzeyimizi geliştirecek okuma, idrak etme ve anlama düzeyimizi yükseltmeyi amaçlayan farklı bir tekniktir. Göz ile beyin arasındaki sinirlerin, göz ile kulak arasındaki sinirlerden 25 kat daha hızlı hareket ettiğini biliyor muydunuz? öyleyse niçin en az 10 saat süren bir çalışmayı en çok 1-2 saatte bitirmeyesiniz?   Okuma hızını geliştiren teknikler temelde iki mantığa dayalıdır:

 

1.Gözün herhangi bir bilgiyi beyne iletme hızı, saniyenin üçte bir kadardır. Birinci mantığın temeli, bu yöntemin gözün  algı becerisini geliştirerek verilerin beyne daha çabuk yetişmesini sağlamaktır.

 

2.Göz, normalde okurken tek bir kelimeye odaklanır. Oysa bir bakışta 3-10 kelimeyi aynı anda görme kabiliyetimiz var… İkinci mantığın temeli de bu odaklanma davranışını yerleştirmeyi sağlıyor.

 

Bir de etkin okuma teknikleri dediğimiz, metnin doğru noktalarına bakmaya, anahtar noktaları bulmaya, metnin özünü ve ana fikrini daha çabuk yakalamaya yönelik “göz gezdirme, sütun okuma, taramalı okuma yöntemleri” var… Okuma becerisi bu yöntemlerle de desteklenerek geliştiriliyor.

 

Anlayarak   Hızlı Okuma Eğitimleri Bizlere Neler kazandırır?  

 

Okuma hızı 3-5 kat artar.

 

Okunan metinler daha iyi anlaşılır.

 

Okuduklarımızı daha konsantre, etkin ve hızlı bir şekilde özümsememiz sağlanır.

 

Değerlendiren ve daha iyi akılda tutan, verimli bir okuyucu haline geliriz.

 

Anlayarak  Hızlı Okumanın Tarihçesi

 

1940’lı yıllarda, A.B.D.’de çıkan bu teknik, başlangıçta uçaksavar nişancılarının hedeflerini hızlı algılayabilmeleri ihtiyacından ortaya çıktı.   Önceleri gözün görme çabukluğunu, çevikliğini, atıl görme alanı   geliştirme çalışmaları olarak başlayan bu işlem, 1950’li yıllarda insan beyniyle ilgili bir takım bilinmezlerin çözümlenmesiyle eğitimciler tarafından, (Okuma-Göz, Okuma-Beyin ve okuma işleminde Göz-Beyin ilişkileri üzerinde çalışmaların da yoğunlaşmasıyla) Anlayarak  Hızlı Okuma tekniklerine uygulanıp sistemleştirilerek okullarda uygulanmaya başlandı.  NLP ve Hipnozu da eğitimlerde kullanarak çok kısa sürede sonuç alınması sağlandı.1994 yılında M.E.B’in bir genelgesi ile Lise 2’lere yardımcı ders kitabı olarak tavsiye edildi. Şimdilerde dershane ve okullarda bu eğitim hızla yaygınlaşmaktadır.


Anlayarak  Hızlı Okuma Eğitimine katılmanız için 10 niçin

 

1.    Okuma, anlama, hafızada tutma ve anımsama mevzularında maksimum performansa ulaşırsınız, kendinize olan itimat ve başarılarınız artar.

 

2.   Anlayarak  Hızlı okuma eğitimi, daha azca zamanda daha fazla bilgiyi işleme olanak sağladığından, okuma için harcamış olduğunuz vakitti önemli ölçüde kısaltacak veya aynı sürede çok daha çok bilgiye sahip olma olanak elde edecektir (ortalama 3 kat).

 

3.    Anlayarak  Hızlı okuma eğitiminden sonra dikkatinizi daha uzun süre devam ettirebilir ve rahat kolay sıkılmazsınız.

 

4.  Anlayarak  Hızlı okuma eğitimi hemen sonra zihninizi daha etken kullanır ve zekânızın parladığını hissedersiniz.

 

5.    Anlayarak  Hızlı okuma eğitiminden sonra, zihinsel potansiyelinizi maksimum seviyede kullanırsınız, yapmayı isteyip de boş süreniz olmadığı için yapamadığınız öteki işler için zaman bulursunuz.

 

6.    Anlayarak  Hızlı okuma eğitiminden sonra, anlamak ve anımsamak konusunda daha donanımlı bir hale gelirsiniz.

 

7.   Idrak etme, değerlendirme, kavrama ve karar verme hızınız artar.

 

8.    Lise Giriş Sınavları, Üniversite Giriş Sınavı, KPSS,  vb gibi sınavlara hazırlanıyorsanız, hem hazırlanırken, bununla birlikte sınavlarda, zamandan önemli bir tasarruf sağlamış olursunuz.

 

9.    Bir gazeteyi, averaj 20-30 dakikada tamamen okuyabilirsiniz.

 

10.Yöneticiyseniz, önünüzdeki evrak yığınını minimum 3 kat daha hızlı okuyup, değerlendirebilirsiniz. Okurken “Ne vakit bitecek?” diye düşünmek yerine, okuyacağınız öteki metinleri düşünmeye başlarsınız.

 

Anlayarak  Hızlı okuma eğitimi hangi yaş grubu için daha verimli geçer?

 

“Öğrenmenin yaşı yoktur” anlayışı yaygın ve doğrudur. Fakat yaş ilerledikçe öğrenmeye karşı direnmelerimiz artar. Anlayarak  Hızlı okumanın en verimli öğrenildiği yaşlar, erken yaşlardır. Okuma yazmanın öğrenilip kavramların yerleştiği yaş grubu olarak 12-17 yaş grubu diyebiliriz. Üniversite öğrencilerinin de öğrenme süreçleri devam ettiğinden, zihinsel performansları daha kuvvetlidir.

 

Anlayarak  Hızlı okuma Eğitim sonrasında her şey çabuk okunur mu?

 

Her metin yada yazı kendi grubu içinde hızlı okunabilir. Belki her yazı aynı hızda okunmaz denilebilir. Önemli olan yazıyı hızlı okumak değil mesajları hızlı algılamak. Yazınsal bir metinle günlük gazete arasında normal olarak bir hız farkı olacaktır ancak her halükarda kendi kategorisinde klasik okumaya kıyasla hızlı okunabileceğini söyleyebiliriz.


Ücretsiz ön görüşme yapmak için bizden randevu almanız yeterli olacaktır.


Hızlı Okuma  eğitimleriyle ilgili detaylı bilgi için :



İzmir Hızlı Okuma Eğitimi için 0(232) 422 59 54 yada 0 (535) 667 32 24 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya İzmir Hızlı Okuma Eğitimini tıklayabilirsiniz .


İzmir Karşıyaka Hızlı Okuma Eğitimi için 0(232) 422 59 54 yada 0 (535) 667 32 24 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya İzmir Karşıyaka Hızlı Okuma Eğitiminitıklayabilirsiniz .


Antalya Hızlı Okuma Eğitimi için 0 242 323 73 15 yada  0 (505) 445 15 31 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya  Antalya Hızlı Okuma  Eğitimini tıklayabilirsiniz .


Muğla Hızlı Okuma Eğitimi için 0 (532) 100 11 65  numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya Muğla Hızlı Okuma Eğitimini tıklayabilirsiniz.
 

Denizli Hızlı Okuma Eğitimi için 0 (532) 100 11 65  numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya

Denizli Hızlı Okuma Eğitimini tıklayabilirsiniz.

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık