NLP İle Anlayarak Hızlı Okuma

NLP İle Anlayarak Hızlı Okuma

HIZLI OKUMA HAKKINDA YANLIŞ BİLDİKLERİMİZ…

1. Anlamak için yavaş okumak gerekir. Hızlı okumaya gerek yoktur.


2. Kelime kelime okumak gerekir! Kelime grupları halinde okumak hızlı okumamızı sağlar buda yararsızdır.


3. Her okuduğumu anlamalıyım!


4. Okuduklarımın hepsini hatırlamalıyım! Hızlı okursam anlamam.


5. Anlamını kaçırdığım yerleri dönüp hızla tekrar okumalıyım!


6. Parmakla takip okuma hızımı yavaşlatır!


7. Okuma hızı değişmez!


8. Okuma hızı arttıkça anlama seviyemiz düşer!


9. Hızlı okumak gözlerimizi ve beynimizi yorar!


10. Anlamak için kelimelere odaklanmalıyım! Hızlı okuma bunu olumsuz etkiler!


11. Ne kadar çok zaman ayırırsak o kadar çok öğreniriz!


12. Müzikle ders çalışılmaz!


Şimdi bunları doğru olup olmadıklarını bir bir değerlendirelim:

 

1. Anlama için yavaş okumak gerekir!


Beynin dakikada 500 sözcükten fazlasını deşifre edebilir. Bunun için daha zeki olman gerekmez sadece göz ve beyin ilişkinin eğitilmesi gerekir. Ancak biz bu güne kadar kendimizi yavaş okumaya şartlandırdığımız için yeteneğimizi köreltmiş durumdayız. Bir kaleciye daha yumuşak toplar atarak belki kontrol etmesini kolaylaştırabilirsin ancak yakalama reflekslerini azaltarak onun meslek hayatım da karartmış olursun. Beynimiz ihtiyaçlarımızdan daha fazla gelişmiş bir aygıttır. Beklentilerini yükseltirsen daha fazlasını becerecek yeteneğini de geliştirmiş olacaksın. Lütfen bu potansiyelini küçümseyerek beynini kısıtlama.


Gözümüz okurken saptama ve sıçrama olmak üzere iki hareket yapar. Kelime kelime okumak yerine her saptamada birden fazla sözcüğü anlayacak şekilde görebiliriz.


2. Kelime kelime okumak gerekir!



Amaç kelimeleri okumak mı; yoksa kelimelerden oluşan cümleden anlam çıkarmak mı? Kelimeleri 'Hatice'ye, sonucu 'Netice'ye benzetirsek, hatice ile meşgul olurken neticeyi kaçırmamak gerekir. Özellikle uzun paragraflarda cümlenin sonuna geldiğimizde başını kaçırabilmekteyiz. Kelimeleri anlıyoruz, ne de olsa Türkçe! Peki neden anlamı kaçırıyoruz? Hatta bazen iki kez okuduğumuz halde... Kelime okuma alışkanlığını bir kenara bırak hızlı ve ritmik görme yeteneğini geliştirerek kelimeleri gruplar halinde görmeye çalış. Bunu ilk yaptığında, "Böyle de okunmuyor ki? " diye düşünebilirsin. Tesbitin doğru. Zaten okumam beklemiyoruz. Hem bu işi birkaç dakika içinde yapabilecek olsaydın HIZLI OKUMA konusu ile ilgili bir çalışma yapma gereği duymazdın değil mi?


3. Her okuduğumu anlamalıyım!




"Her okuduğunu anlamaya çalışma".
Bunu başarabilmek için okumadan önce neyi anlaman gerektiğini anlaman gerekir. Hızlı bir göz gezdirme alışkanlığı sana büyük bir avantaj sağlayacaktır.


4. Okuduklarımın hepsini hatırlamalıyım!


Buna ezber denir. Ezber yeteneğini geliştirmek öğrenme becerisini geliştirmekten daha fazla çaba ister. Nasıl ki duyduklarımızın hepsini hatırlamamız gerekmiyorsa okuduklarımızın da hepsini hatırlamak gerekmeyecek.

80/20 kuralı:

80/20 kuralına göre, işlerin %80’si %20'lik bir zaman diliminde yapılır. Ya da bitirilen bir işin %80’ini onun için çalışan insanların %20’si tamamlar. Okuma işleminde bu kural şöyle ifade edilir: Kilit bilgilerin yüzde 80'i, yazılı metin yüzde 20'sinde bulunur, îşte hangi %20'si sorusunda zeka decereye girer.

5. Anlamını kaçırdığım yerleri dönüp hızla tekrar okumalıyım!

 
Bundan daha doğal ne olabilir? "Anlamadığım bir yeri gerekirse tekrar okurum" diye düşünebilirsin. Haklısın bu güne kadar hep böyle yaptın çünkü. Bir defada okuyup anlayabilecekken, her anlamadığında geri dönerek artık bir defada anlama yeteneğini köreltmiş oldun. Aklını ve gözünü ileriyi görmeye tutarak dikkatin! geriye değil de ileriye odaklarsan başta kaçırmış gibi düşündüğün anlamları kaçırmadığını göreceksin.


6. Parmakla takip okuma hızımı yavaşlatır!
 

Ya merak ediyorum, parmak kimin parmağı? Peki bu parmağın sana ne garezi olabilir ki hızım yavaşlatsın? Belki burada kastedilen kelime okumak için bir de parmağını kullanırsan bu hızını yavaşlatır. Peki bir de 1+1 kuralım denemeye ne dersin? Şöyleki bir sözcüğü okurken gözünü bir sonraki kelimeye kaydırmak üzere parmağını (kalem de olabilir) kullan. Bunu bir dakika yaptığında, başta anlamadığım düşünsen bile, bir süre sonra okumadaki hızının iki kat arttığını ve gittikçe daha iyi anlamaya başladığını tecrübe edeceksin.

7. Okuma hızı değişmez!



Dakikada kaç kelime okuduğumu bana çok sık sorarlar. Ben de: "Her halükarda sizden 5 kat daha hızlı okurum" diyorum. Kendinden daha fazlasını talep edersen daha fazlasını elde edebileceğini sen de göreceksin.

8. Okuma hızı arttıkça anlama seviyemiz düşer!
 

Şu ana kadar edindiğin deneyim bu görüşü doğruluyor olabilir. O zaman bir de şöyle soralım: Acaba anlamanı olumsuz etkileyen hızlı okuman mı yoksa yetersiz dikkatin mi? Hız dikkati de motivasyonu da arttırır. Zannedildiğinin aksine hız arttıkça dikkatin azalmaz tam tersi artar. Kısıtlanmış zaman içinde yaptığın şeye dikkatini daha yoğun verebilirsin.

9. Hızlı okumak gözlerimizi ve beynimizi yorar!

 
Beynimize haksızlık etmeyelim o kesintisiz güç kaynağımız. Yorulma keyfiyeti göstermesi hayatımızı felç eder, belki de öldürür. Zaman zaman yaşadığımız ve beyin yorgunluğu olarak algıladığımız şey aslında fiziksel yorgunluktur. Gözlerini kapatıp birkaç dakika dinlenmek saatlerce uyumuş etkisi yaparak seni dinlendirecektir. Gözlerin, kol, bacak kasları gibi geliştirilebilir.

Umarım bunları birkaç dakika yapıp bırakmazsın. Uygulamaları gerektiği gibi sürdürürsen gözlerin de yorulmaz beynin de!

10. Anlamak için kelimelere odaklanmalıyım!

 

7-14 saniye içinde okunan kelimelerden bir anlam çıkartamayınca tekrar okuma gereği duyarız. Onlarca kelimeden oluşan cümleler üzerinde sörf yapıp, istenen cevaba ulaşmak öğrenilebilir. Bunun için kelime kelime okumak gerekmez.

11. Ne kadar çok zaman ayırırsak o kadar çok öğreniriz!

 

Bir şeyi bitirmek için ne kadar çok geniş takılırsan, dikkatin o kadar çok dağılır. Benim önerim şu test çözme adedin aynı kalsa bile harcadığın süreyi %20 azalt. Ders çalışma süreni %30 azaltarak aynı miktarda konuya çalışmaya devam et. Göreceksin ki daha iyi konsantre olacak, daha kısa sürede daha fazla anlayacak ve sınavda puanların belirgin ölçüde artacak. Tabii bu da sana yol, elektrik, su olarak geri dönecek.

12. Müzikle Ders Çalışılmaz!

 "Hem müzik dinle, hem ders çalış." anlamında söylenmişse: bu dikkatini dağıtabilir. Dinlenilen müziğin sözlerinden ziyade içindeki ritim hızını ve dikkatini geliştirir. Bu açıdan bakıldığında hızlı müzik konsantrasyonu ve dikkati koruya bileceği gibi motivasyonu da arttıracaktır.

Ücretsiz ön görüşme yapmak için bizden randevu almanız yeterli olacaktır.


Hızlı Okuma  eğitimleriyle ilgili detaylı bilgi için :


İzmir Hızlı Okuma Eğitimi için 0(232) 422 59 54 yada 0 (535) 667 32 24 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya İzmir Hızlı Okuma Eğitimini tıklayabilirsiniz .

İzmir Karşıyaka Hızlı Okuma Eğitimi için 0(232) 422 59 54 yada 0 (535) 667 32 24 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya İzmir Karşıyaka Hızlı Okuma Eğitiminitıklayabilirsiniz .

Antalya Hızlı Okuma Eğitimi için 0 242 323 73 15 yada  0 (505) 445 15 31 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya  Antalya Hızlı Okuma  Eğitimini tıklayabilirsiniz .

Muğla Hızlı Okuma Eğitimi için 0 (532) 100 11 65  numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya Muğla Hızlı Okuma Eğitimini tıklayabilirsiniz.

Denizli Hızlı Okuma Eğitimi için 0 (532) 100 11 65  numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya Denizli Hızlı Okuma Eğitimini tıklayabilirsiniz.


 

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık