Kişisel Gelişim(Hızlı Okuma - Okuma Hızımızı Yavaşlatan Faktörler)

Kişisel Gelişim(Hızlı Okuma - Okuma Hızımızı Yavaşlatan Faktörler)

Okuma Hızınızı Yavaşlatan Faktörler Nelerdir?

Elde edeceğiniz sonuçların her şartta şimdiki durumunuzdan daha iyi olacağını unutmayın. Size önereceğimiz yeni okuma tekniklerinin hepsini bir arada yapmaya kalkmayın. Ümidiniz kırılabilir. Böyle yaparsanız bir süre sonra bu uygulamaları tamamen bırakabilirsiniz. En iyisi, bir aylık bir süre içerisinde vereceğimiz antrenmanları uygulayarak yavaş yavaş kalıcı ve vurucu değişiklikler yapmaktır.

Okumanızı frenleyen yanlış okuma davranışlarınız aşağıda sıralanmıştır. Her birinin ne olduğu ve onları nasıl aşmanız gerektiğini bu yazıda belirttik. Uygulama için kendinize esnek periyodik zamanlar tanıyın.

Birkaç defa yapmakla sonuç almak zordur. Bundan dolayı gün geçtikçe daha fazla egzersiz yaparak bu teknikleri normal okuma uygulamalarınız haline getirin.

Temel Okuma Yanlışları

1. Hece hece, kelime kelime okumak (kelimeleri tek tek heceleyerek okumak sorunu)

2. Sesli okumak (okurken kelimeleri seslendirme sorunu)

- içinden seslenerek okumak (sanki içinizdeki birinin o kelimelere ses vermesi)

- Dudak kıpırdatarak okumak (kelimeleri dudaklarıyla telaffuz etmeye çalışma sorunu)

3. Ayrıntılara takılma, ana fikri yakalayamama (işe yarar bilgiye ulaşamama sorunu)

4. Plansız, amaçsız ve yöntemsiz okuma (etkin okumama sorunu)

5. Pasif okuma (dinamik okumama sorunu)

6. Ortamdan doğan verimli okuma engelleri (dikkat dağıtıcı çevre faktörü)

7. Okuma psikolojisinden kaynaklanan engeller

- Konsantre olamama (kendini okuduğu şeye verememe)

- Motive olamama (isteksizlik sorunu)

- Geri dönüşler yapma (kelimelere takılma alışkanlığı)

- Hızlı okursam anlayamam kaygısı (kendine güven sorunu)

1. Hece Hece, Kelime Kelime Okumak

Heceleme, ilkokuldan gelen bir alışkanlıktır. Heceleyerek okuyorsanız, okuma hızınız dakikada 100'ün altındadır. Kelime kelime okumak durumunda ise, cümlenin sonuna gelinceye kadar, kısa süreli hafızanın cümlede verilmek istenen mesajı kaçırmasına sebep olur.

Ne yapmalı?

Gazete veya dergiden uygun bulduğunuz bir yazı seçin. Her satır içindeki kelimeleri ikişer kelimelik gruplar haline getirin. Bunu, her kelime grubunu elips içine alarak yapabileceğiniz gibi her iki kelimenin arasında ve-altında kalacak şekilde noktalama işaretleri koyarak da yapabilirsiniz.

Örneğin, "okul için değil, hayat için öğrenin" cümlesini yazın.. İkişerli kelime gruplanna ayırdığınız sözcükleri, gözünüzü işaretlediğiniz noktadan diğer noktaya sıçratarak okumaya çalışın. Bunu, ucu sivri bir kalemle gözünüze rehberlik yaptıracak şekilde uygulayabilirsiniz. Zamanla bunu daha hızlı yaparak kelimeleri ikişerli gruplar halinde hızlıca algılayıp bir diğerine geçin. (Her gün 5 dakika.)

2. Sesli Okumak

İçinizdeki sesten kurtulmak, inşaattan yeni çıkan bir dairenin beton kalıntılarım temizlemek gibidir. Bunun için göstereceğiniz çaba sizi yıldırabilir. Dudak kıpırdatıyor, mırıldanarak veya sesli okuyorsanı; bu şekilde hızlı okuyamazsınız.

Ne yapmalı?

Ağzınıza şeker veya sakız alın, ağzınızdaki-şekeri soldan sağa, sağdan sola hareket ettirmek suretiyle dilinizin kelimeleri telaffuz etmek için hareket etmesine engel olun.

îki dişinizin arasına kurşun kalem alın, dudağınız kıpırdanmamaya şartlanacaktır.

Sakız çiğneyin, ağzınız meşgul olurken okuma hızınızı gitgide artırın.

Uygulama çeşitliliği açısından bunları ayrı ayrı zamanlarda uygulayabilirsiniz. (Her gün 10 dakika.)

3. Ayrıntılara Takılmak, Ana Fikri Yakalayamamak

Her zaman önemli bir şey vardır, o da ana fikirdir. Yeterince okuma alışkanlığı olmayanlar, okurken neyin önemli, neyin de önemsiz olduğunu ayırt etmekte güçlük çekerler. "Ne aradığım bilmeyen, ne bulduğunu anlayamaz." diye bir söz vardır. Önemli olan ile gereksiz olanı ayırmak için neyi, niçin okuduğunu bilerek okumak gerekir.

Ne yapmalı?

Her yazının, ana fikrini içeren bir cümlesi vardır. Cümleyi bulup (A) işareti koyun.

Her metni okurken içerdiği bilgiler açısından zorunlu, faydalı ve gereksiz bölümlere bir sonraki tekrarlarınızda kolaylık olması için Z, F, G gibi işaretler koyun.

Zamanla neyin önemli, neyin önemsiz olduğunu hızlı ve özel bir çaba göstermeden bulabileceksiniz.

4. Amaçsız, Plansız, Yöntemsiz Okumak

Eğer köpeğe aradığınız şeyi koklatırsanız, koklayarak sizi aradığınız şeye ulaştıracaktır. Beyninize neyi öğrenmeniz gerektiği konusunda yeterli ipucu verirseniz, aradığınız şeyi kolayca bulursunuz.

Ne zaman, ne kadar okuyacağınıza karar verin. Canınız istediği zaman okumak gibi belirsiz, plansız, süresiz okumalar, okuma isteğiniz! ve verimliliğinizi öldürür.

Ne yapmalı?

Okuyarak yapacağınız çalışmalara ne kadar zaman ayıra- bileceğiniz! ve bunun amacınız için yeterli olup olmayacağım tespit edin.

Okumaya başlamadan önce bir önceki bölüme ve okuyacağınız bölümün genel durumuna göz gezdirerek kendinizi okumaya hazırlayın. Böylece ısınma egzersizi yapmış bir sporcu gibi beyninizi öğrenmeye hazırlamış olursunuz.

5. Pasif Okumak

Bilinçsiz ve sonuç almadan uzak okumak biçimine "pasif okuma" diyebiliriz. Pasif okumanın aksi olan aktif okumada sürekli sorgulayıcı bir beyin vardır. Kişinin okurken dalmasına, konu dışında zihnen gezinti yapmasına izin vermez. Okumanın her dakikasında ne aradığının ve ne bulduğunun farkındadır.

Ne yapmalı?

Konuya kuş bakışı bakma alışkanlığı geliştiriri. Yazarın neye dikkat etmenizi istediğim yazım üslubundan tahmin edin. Birkaç sayfa ilerledikten sonra (her 10 dakikada bir duraktasın) bir dakika kadar okuduklarınızdan anladıklarınızı değerlendirin.

Aynı hızda ve monoton okumayın. Seçerek okuma alışkanlığı edinin. Önemli olanı önemsiz olandan ayırt etme yeteneğinizi geliştirin.

6. Ortamdan Doğan Verimsiz Okuma Engelleri

Dağınık oda ve dağınık masa, dağınık zihin demektir. Çevre görüntüsünden zihniniz etkilenecektir. Yatarak çalışma, uyku getirir. Çalışma masasının olmaması, iç disiplininizi olumsuz etkiler. Rehavete sebep olan sıcak oda ve yumuşak koltuklardan kaçınmak gerekir. Odanın duvarlarına astığınız ders dışı afişler sizi hayal kurmaya teşvik eder. Televizyon açıkken ders çalışmaktan kaçının.

Ne yapmalı?

Çalışma ortamım daha iyi hale getirerek kendinizi daha iyi hissedeceğiniz her şeyi yapabilirsiniz.

7. Okuma Psikolojisinden Kaynaklanan Engeller

Konsantre Olamamak

Konsantre olma, o anda yapılan işe kendini verme ya da odaklanabilme halidir. Okurken en çok karşılaşılan sorunlardan biri olan konsantrasyon, sanıldığı gibi doğuştan gelen bir yetenek değil, geliştirilebilen bir beceridir.

Dikkati dağıtan belli başlı unsurlar, çalışırken hayal kurma, konu ile ilgili olmayan gündemlerle meşgul olma duygusal gerilim, aile içi huzursuzluk, ayrıntılara takılma ve kendine güven eksikliğidir. Öğrencinin gündemi sınavlara kadar bellidir; ancak derslerine odaklanan bir öğrenci başım kaldırdığında, ailenin gündemi, erkek-kız arkadaşının gündemi, mahallenin gündemi, ülkenin gündemi ile meşgul olma tehlikesi ile karşı karşıyadır.

Ne yapmalı?

Konsantrasyonunuzu engelleyen gündemlerinizi tespit ederek bunlardan uzak durma stratejileri arayın. Örneğin, çalan telef onlara cevap vermeme, televizyon düğmesin! açmama, arkadaşlarınızın sizin planlarınızı bozacak"gezdim" tekliflerini geri çevirme gibi.

Motive Olamamak

Arkadaşınızın bir telefonu her türlü işi bırakıp onunla gezmek için sizi nasıl motive edip harekete geçirebiliyor? Çünkü yapmaktan sıkılmadığınız, zorlanmadığınız ve arzu ettiğiniz bir teklif bu. Ders çalışmak sıkıcı olabilir; ama bu çalışmanın sonucunda istediğiniz üniversitede okumak da, bu sıkıntının ödülüdür. Çalışmalarınıza yeterli zaman ayırıp gerektiği gibi yapmaz ve üniversiteyi kazanamazsanız, hangi teselli bu ödülün yerini tutabilir? Hangi eğlence sizi rahatlatabilir?

Ne yapmalı?

Motivasyonun temeli iç disiplindir. Bunun için de kişinin karakterli olması gerekir. Bunun anlamı, yapmanız gerekenleri yapılması gereken zamanda, yapılması gerektiği şekilde ve ertelemeden üşenmeden yapmanızdır. Elde edeceğiniz başarının hazzını düşünmek, çekeceğiniz geçici sıkıntıları unutturacaktır.

Sık Sık Geri Dönüşler Yapmak

Daha hızlı okumak için daha hızlı okumaya kendinizi zorlamalısınız. Eğer zaman baskısı yaşamazsanız, daha hızlı okumak size anlamlı bir davranış olarak gelmediğinden oyalanacak, sık sık geri dönmede bir sakınca görmeyecek ve bu da geri dönmeyi bir alışkanlık haline getirecektir. Düşünün ki bir kişi sizi dinlerken her üç cümlenizde sizi durdurarak "Tekrar eder misiniz?" diyor. Böyle bir diyalog ne kadar zahmetli olurdu, değil mi?

Ne yapmalı?

Okuyacağınız yazıyı belli bir sürede bitirme kararı alın (zaman kısıtlaması oluşturun). Okurken, kalemle satırı takip ederek gözünüzü kalemin hareket hızında okumaya şartlandırın. Bu durumda gözünüz bazı kelimelerde takılmak istese de engellenecektir.

Okuduğunuz satırlara tekrar dönüşü engellemek için, onları beyaz bir kağıt ile kapatın. Kağıdı satırları okudukça aşağı doğru kaydırın.

Hızlı Okursam Anlayamam Kaygısı

Okuma hızı 200 kelime olan bir öğrenci okurken zihninde ya aynı kelimeleri tekrar edecektir ya da isteksiz hayal gezilerine çıkacaktır ki bu da okumayı daha zorlaştıracaktır.

Ne yapmalı?

Daha hızlı okursam daha iyi anlayabilirim, düşüncesine odaklanın.

Okuyacağınız yerleri her 10 dakikada bir göz gezdirerek ön okuma programına alın.

Aktif okuma tekniklerim uygulayın.

Yeterince anlaşılmayan metinleri hızınızı düşürmeden bir daha okuyun; ancak bunu alışkanlık haline getirmeyin.

Bunun için bir uygulama süresi yok. Her zaman için böyle yapmanız beklenmektedir.


-ALINTI-İZMİRDEKİ ANLAYARAK HIZLI OKUMA KURSLARI VE SEMİNERLERİ İÇİN AYRINTILI BİLGİ: SAYGIN NLP DANIŞMANLIK Kıbrıs Şehitleri No: 30 Daire: 11 Alsancak - İzmir Tel: 0232 4225954 Cep:0 535 6673224 msn:[email protected] [email protected]


hızlı okuma teknikleri, izmir konak, izmir haritası, eğitim bilimleri, izmir emlak, eğitim, izmir, halk eğitim, hızlı okuma, halk eğitim merkezi, seminer, izmir otel, izmir net
viagra steroid cartoons generic of viagra color viagra with mastercard
open link married men dating

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık