Heceleyerek Okuma

Heceleyerek Okuma

Okumayı heceleyerek anlamaya çalışmak ya da seslendirmek gerek algılama gerekse zaman yönünden sakıncalıdır, çünkü düşünce herhangi bir şeyi bütün olarak algılar Hecelemeden dolayı düşünce sistemleri arasında tam olarak bir bütünlük sağlanmadığı zaman gerek dil becerilerinin gelişimi gerekse kavrama kabiliyeti zarara uğrayabilmektedir. Bu engel, fonksiyonel okumanın dışına çıkarak istendik okuma davranışının önüne set çekmektedir.

Bu yanlış okuma oldukça yorucu bir okumadır. Heceleyerek okuma, okuma hızı açısından engelleyicidir. Bunun yerine bütünü görme yoluna gidilmelidir. Heceleme davranışı, öğrenmekle öğrenmeme arasında kalan bir süreçtir. İlk okuma döneminde tüme varım yönteminin kullanılması bu sonucu doğurmuş olabilir. Harften heceye, heceden sözcüğe, sözcükten cümleye doğru bir sıra izlenirse heceleme davranışı oluşabilir. Bu durum hızlı okumayı ve anlamayı düşürür.
Gözlerimiz, elimizdeki kitabın satırları boyunca düzgün bir şekilde kaymaz, duraklamalar yaparak seyreder. Görme hadisesi de işte bu duraklamalar sırasında cereyan eder. Yoksa hareket hâlinde, herhangi bir yere takılmamış vaziyetteki bir gözün görmesi mümkün değildir. Fakat bu duraklama ve kaymalar kısa fasılalarla cereyan ettiği için, dikkat sarf etmedikçe farkına varamayız. Normal olarak bir yetişkin insanın, orta büyüklükteki bir kitap satırını beş veya altı duraklama yaparak okuduğu tespit edilmiştir.

Yapılan araştırmalar, sadece arzu ve niyet etmekle dahi okuma süratinin, yüzde 25 civarında artırılabileceğini göstermiştir. Meselâ, normal olarak dakikada 200 kelime okuyan bir kimse, bunu kolaylıkla 250 kelimeye çıkarabilir. Ciddî bir eğitim ve disiplinli bir çalışma ise bundan çok daha büyük başarılar doğuracaktır.

Gerek kavramada, gerekse dikkat teksifinde, yukarıda saydığımız unsurlardan başka, daha önce sür'atle ilgili ola­rak sözünü ettiğimiz tedbirlerin de rolü vardır. Göz hareket­lerinin ritmik bir seyir takip etmesi, duraklama sayı ve müddetinin düşürülmesi ve geri dönüşlerin önlenmesi, aynı zamanda dikkat dağılmasını ve zihnin başka mevzulara kaymasını da önleyecek tedbirler arasındadır.

Kazanılan bilginin muhafaza edilmesi ve gerektiğinde hatırlanabilmesi, bilgi ve fikirlerin yorumlanabilmesi, ihtilâflarının sezilmesi, bu bilgilerle birtakım neticelere ve hükümlere varılabilmesi de kavrama tarifi içine giren unsurlardır. Dikkatin artması ve aktif okumayla birlikte bu sahalarda da gelişmeler görülecektir.

Ücretsiz ön görüşme yapmak için bizden randevu almanız yeterli olacaktır.

Hızlı Okuma  eğitimleriyle ilgili detaylı bilgi için :

Denizli’deki Hızlı Okuma  eğitimlerimiz  0 (532) 100 11 65  numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya
 Denizli Hızlı Okuma Eğitimini tıklayabilirsiniz.

İzmir’deki  Hızlı Okuma  eğitimlerimiz için 0(232) 422 59 54 yada 0 (535) 667 32 24 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya Hızlı Okumayı tıklayabilirsiniz .

Antalya’daki Hızlı Okuma  eğitimlerimiz için 0 242 323 73 15 yada  0 (505) 445 15 31 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya  Hızlı Okuma  Eğitimini tıklayabilirsiniz .

Bursa’daki Hızlı Okuma  eğitimlerimiz  0 (532) 100 11 65  numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya Hızlı Okuma  Eğitimini tıklayabilirsiniz.

Muğla’daki Hızlı Okuma  eğitimlerimiz  0 (532) 100 11 65  numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya Muğla Hızlı Okuma Eğitimini tıklayabilirsiniz.

Burdur’daki Hızlı Okuma  eğitimlerimiz  0 (532) 100 11 65  numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya
Burdur Hızlı Okuma Eğitimini tıklayabilirsiniz.

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık