Hızlı Okuma

Hızlı Okuma("Go" Okuma Tekniği Ne Sağlar?)

Hızlı Okuma(

"GO" OKUMA TEKNİĞİ NE SAĞLAR? "GO" OKUMA TEKNİĞİ NE SAĞLAR? Gözle okuma tekniğinde duyu organları işe karışmadan okunan kelimeler kısa yoldan beyne iletiliyor. Göz ve beynin arasında dudak, kulak, dil, gırtlak yer almıyor; böylece anlama ve öğrenme daha berrak oluyor. Gözle okumada okunan metindeki sözcükler önemli değildir, önemli olan cümlelerin genel yargılarıdır. Bu noktada kelimenin anlamı bir şey İfade etmez; çünkü ortada tek tek kelime yerine ortak ve bütüncül yargı vardır. Hızlı okuma tekniğini bu açıdan kavrayan kişi, bir bakışta cümleyi görür, anlar; cümlenin başı ve sonu arasındaki ilişki bağı anında kurulur, bu oranda da hız ve anlama artar. Bütün, parçaların birleşmesinden oluşur, bir parçanın anlaşılması bütünün anlaşılacağını göstermez. <...Devamını Oku »

Hızlı Okuma(Sesli Okuma Nedir?)

Hızlı Okuma(SESLİ OKUMA NEDİR?)

SESLİ OKUMA NEDİR? Çoğu kez şu önemli nokta karıştırılır: dudak kımıldatma ve sesli okuma. Sesli okumadan kasıt, sizin anladığınız çeşit okuma değildir. Hızlı okuma tekniklerinde sesli okumadan kastedilen durum "içeriden sesli okuma" olayıdır. Dudak kıpırdatmadan, ses çıkarmadan sesli okuma nasıl oluyor? Siz gözle (görerek) okuduğunuzu düşünüyor olabilirsiniz, ancak kendinizi hemen şimdi bir kontrol edin, aslında sesli okuyor olduğunuzu göreceksiniz, işte bu durum sizin hızınızı azaltacak olan sinsi engeldir. Peki, çözüm nedir? Çözüm okumamaktır... Yani yazıyı okumayınız, yazıyı yalnızca gözlerinizle görünüz, beyniniz okuma işini otomatikman yapacaktır. Hızlı ve anlaşılır okumada dudaklarınızı ve iç sesinizi kesmekle kullanmayınız, yazıyı okumayınız, sadece görünüz. Çünkü gözleriniz ve dudaklarınız okumak için değil, Bu tekniği deneyin, şaşıracaksınız. Devamını Oku »

Hızlı Okuma(Go Tarzı Okuma Tekniği)

Hızlı Okuma(GO TARZI OKUMA TEKNİĞİ)

GO TARZI OKUMA TEKNİĞİ ^ Sessiz okuma ^ 4 kelime birden okuma ^ Durmadan, geriye dönmeden okuma Teknik Formül Sessiz Okuma + 4 Kelime Birden Okuma + Duraksamadan, Dönmeden Okuma == AKTİF OKUMA + ANLAŞILIRLIK + DİL ZENGİNLİĞİ 1) Sessiz Okuma: Yoğun fırtına zamanında önce gökte çakan şimşekleri görürüz, sonra gök gürültüsünü duyarız. Işık sesten daha hızlıdır; ses dalga dalga gelirken, ışık daha hızlı gelir. Göz ışık hızıdır, dilimiz ise sestir. Çözümüz ışık hızıyla okuduklarım hemen beyne iletirken, dilimiz, dudaklar ve gırtlağın eşliğinde bir de kulak mekanizmasını devreye sokar. Bu kıyaslama da gösteriyor ki, sesli okunacak bir yazıdan çıkarılacak sonuç daha karmaşıkken, sessiz eylem şeklinde geçekleştirilecek bir okuma tekniği çok daha anlaşılırdır. Sessiz okumada gereksizayrıntılar devre dışı bırakılmakta, daha az çabayla çok daha aktif okuma yapıl...Devamını Oku »

Hızlı Okuma(Okuma Bariyerleri)

Hızlı Okuma(OKUMA BARİYERLERİ)

OKUMA BARİYERLERİ * Acaba ben yapabilir miyim? Elbette yapabilirsiniz. Kimse sizden 10 saniyede 1 sayfayı okumanızı istemiyor. Siz bu yazının sonunda 1 sayfayı kolaylıkla 20 saniyede bitirirsiniz. Bu da dakikada 3 sayfa yapar, 1 saatte ise tam 180 sayfa. Şu durumda normal okumayla 15 saatte okunabilecek 400 sayfa bir kitabı siz 2 saatte okuyabilirsiniz. Üzerinize düşeni yapın ve deneyin. * Evet, belki öğrenebilirim; fakat bu kısa vadede kalır. Hayır, Siz kitap okumayı seviyorsunuz ve bu nedenle de hızlı okuma tekniklerini öğrenme ihtiyacı hissettiniz. Öyleyse kitap okuma tekniği olarak öğrendiğiniz bir tekniği iyi bir okur olarak neden unutasınız ki! * Okuma zevkime ne olacak? Okuma zevkiniz azalmayacak, artacak. Temel hatalardan birisi de bu. Hızlı okuma denilince akla zevksiz okuma geliyor. Oysa hızlı okuma tekniğiyle okuma zevki daha çok artıyor. En önemli kanıtı şu: Zamansızl...Devamını Oku »

Hızlı Okuma(Hızlı Okuma Ve Kavrama)

Hızlı Okuma(HIZLI OKUMA VE KAVRAMA)

HIZLI OKUMA VE KAVRAMA İlkokul eğitiminden beri okuduğumuzu anlama çalışmaları yaparız. Okuma parçasından sonra metin çalışması, sözcük çalışması, deyimler çalışması gibi alıştırmalar yaparız. Amaç, çocuğa okuduğunu anlamasını sağlamaktır; ne var ki okuma parçaları yıllardır sesli okutuldu. Belki dudaktan okumanın üzerinde, çok az duruldu, ama gözle okuma yapılabileceği türünden alıştırmalar yapılmadı. Daha açıkçası kitap okuma teknikleri uygulanmadığı için, günümüzde en az okuyan toplumlar arasındayız. UNESCO'nun araştırmasına göre Türkiye'de 65 bin kişiye ancak bir kütüphane düşerken, 95 kişiye bir kahvehane düşüyor. PİAR'ın araştırmasına göre 70 milyonluk Türkiye'de okuma alışkanlığı olan kaç kişi var biliyor musunuz? Sıkı durun... Tam 40 bin kişi. Ne kötü bir rakam değil mi? Bizde yılda 7 bin kitap basılırken ABD'de 80 bin kitap basılıyor. Türkiye'de kitap için harcanan para yarım dolar bile değilken dünya ortalaması 50 dolar...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33
Yukarı Çık