Hafıza Geliştirme Teknikleri

Hafıza Geliştirme Teknikleri

 Hafıza eğitimi alan bir kişi beynin etkin çalışma prensiplerini öğrenerek hızlı, kolay ve kalıcı öğrenmenin gizli sırlarını keşfediyor. Birkaç örnek vermek gerekirse, kişi bu eğitimde bilginin algılanma ve işlenme şartlarının ne kadar önemli olduğunu öğrenerek, kendi algılama mekanizmalarını bu şartlara uygun olarak kullanıyor.
Hafıza tekniklerinin beyinde sağladığı diğer bir gelişme de beyin hücrelerinin arasında yoğun bir ağ oluşturması. Bu gelişme bir bakıma beynin gençleşmesi anlamına da geliyor. Beyin hücreleri arasında kurulan bu ağ tabakası ne kadar artarsa kişinin bellek kapasitesi de o kadar gelişiyor. Buradan da kişinin kendi hafıza gücünün mimarı olduğunu kolaylıkla anlayabiliriz.
Hafıza: Pasif bir depo veya kütüphane değildir. Gelen bilgileri var olan şemalara uydurarak kaydeden, kimi zamanda gelen uyarılara göre şemalarını değiştiren kendine özgü süreçleri olan bir sistemler bütünüdür.
Hafıza hem bilgiyi kaydeder, hem de bu bilgi lazım olduğunda bulup getirir. Farklı yapısal birimlere sahip, ancak birbirine bağlı parçalardan oluşan ve birbirinden farklı süreçlerde çalışan bir sistemdir.
Hafıza tekniklerinin temelinde çağrışım yöntemi yatmaktadır. Bizler yerleştirdiğimiz bilgilerin birbirini deviren domino taşları gibi sistemli bir şekilde birbirini etkilemesini, çağrıştırmasını sağlıyoruz. Test tekniğinde bize sorunun üst kısmında verilen bilgiler ve beş cevap şıkkı bizim formatımızı destekleyici niteliktedir. Bunlar bizim için sınavda birer tetikleyici, çağrıştırıcıdır.
Hafıza teknikleri eğitimi sonunda, daha çok bilgiyi, daha net ve daha kalıcı bir şekilde hafızanıza alabileceksiniz.Daha kolay öğrenecek ve öğrendiklerinizi unutmayacaksınız.
Hafıza Teknikleri Faydaları;
•    Sayısal, görsel ve işitsel hafızanızı geliştireceksiniz.
•    Hafıza teknikleri eğitimi içinde, hafıza ve beynin nasıl çalıştığını ve bu çalışma sisteminden nasıl etkin bir şekilde faydalanabileceğinizi öğreneceksiniz.
•    Hafıza güçlendirme ve hafıza geliştirme çalışmaları sonunda, hedeflerinize daha kolay ulaşacak ve daha başarılı olacaksınız.
•    Sağ ve sol beyin kürelerini dengeli kullanmayı öğrenerek beyin kapasitenizi artıracaksınız.
•    Sınavlara hazırlanan öğrenciler etkin öğrenmeyi bir metod olarak kullanacaklar.
•    Kendinize olan güveniniz ve sınavlardaki başarınız artacak.
Hayatında unutmaktan şikayetçi olan, öğrendiklerinin kalıcı olmasını isteyen, sevdiği ve aklında tutmak istediği her şeyi aklında tutmayı hedefleyen herkes; başarı oranlarını yükseltmeyi düşünen öğrenciler; iç disiplin, odaklanamama, motivasyon ve özgüven eksikliği duyan öğrenciler; konsantrasyon, zihinsel rahatlama, hedefe yönlenme ihtiyacı duyan tüm öğrenciler; hiçbir sorunu olmayan ve kendini aşmak isteyen her öğrenci; ilk öğretimden yüksek lisans öğrencilerine kadar tüm öğrenciler katılabilir. Sadece öğrenciler değil, hayat boyu öğrenmenin farkında olan, iş ve özel hayatında bilginin değerinin farkında olan ve bilgi çağının hızına yetişmek isteyen herkes katılabilir.
Dış dünyadan gelen kompleks uyarılar duyu organlarımız tarafından algılanmakta ve bu algılamalar bütünü beyin tarafından hafıza olarak kaydedilmektedir. Çoğu kez hafıza olarak kaydedilen veriler hatırlanması zor karmaşık modeller oluşturmaktadır. Verilerin karmaşık olmasına sebep olan en önemli neden bilginin çoğu kez yazılar şeklinde bize sunulmasıdır. Sadece yazı olarak sunulan verileri beynin hazmetmesi oldukça zordur. Bu sebepten dolayı sadece yazı olarak verilen bilgilerin hatırlanması zordur. Hafıza teknikleri daha çok verinin güçlü akli resimler aracılığıyla hatırlanması üzerine kurulur. Böylece bilgi istendiği an kolayca hatırlanabilir. Esasen daha ileri seviye hafıza eğitiminin temelinde de bu yöntem vardır.
"Hayal kurma" hafızada tutulacak bilgiyi resimlendirme ve akli gözle görülebilecek bir hale getirme etabıdır. Hayali olarak oluşturulan akli resmi ne kadar net görebilirseniz o kadar iyidir.
"İlişkilendirme" hatırlamak istediğiniz bilginin basit bir hatırlatıcı ile hayali olarak ilişkilendirilmesi etabıdır. Bu ilişkilendirme örneğin hatırlaması kolay bir sıralandırma vb. bir hafıza ilişkisi olabilir.
"Yerleştirme" adımı ilişkili bilgilerin belli bir yerde gruplandırılmasıdır. Yerleştirme farklı hafıza ilişkilerinin ve hatırlatıcıların birbirine karışmadan hatırlanmasını sağlamaktadır.
Öğrencilerin en büyük sorunlarından bir tanesi anlatılan bir konuyu çok çabuk unutmalarıdır. Bunun nedeni; öğretim kurumlarımızda verilen eğitimin, sol beyin işlevinin (yazma, okuma, matematik, mantık, analiz) güçlendirilmesine yöneliktir. Ancak, sağ beyin fonksiyonları (hayal gücü, mizah, yaratıcılık vs.) okul yaşantısı boyunca bıraktığımız becerilerimizdir.
Hafıza Teknikleri Eğitimi, katılımcıların hafıza ve öğrenme becerilerini geliştirerek, tüm hayatları boyunca güçlü bir hafızaya sahip olmalarını sağlamayı amaçlar. Hafıza Eğitimi katılımcıların işitsel, sayısal ve görsel belleği güçlenecek, derslerden, kitaplarından, testlerden edindiği bilgi ve kavramları kalıcı bir şekilde öğrenerek, ÖSS, OKS ve diğer tüm sınavlarda ve derslerde başarısını büyük oranda artırmayı amaçlamaktadır.

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık