Başarılı Bir Evlilik İçin Savaşmak

Başarılı Bir Evlilik İçin Savaşmak

Başarılı Bir Evlilik İçin Savaşmak

Nihayetinde insanız. Umarız ki, önemsiz kavgalarınız açık bir savaşa dönüşmez! Aklınızda bulunsun, mutlu ve mutsuz çiftler arasındaki fark, ne kadar kavga ettikleri ya da ne sıklıkta kavga ettikleri değil, öfkelerin! ve anlaşmazlıklarım ifade ediş biçimleridir. Gerçekte, evliliğin sağlık durumunu teşhis etmenin en kolay yolu, nasıl kavga edildiğidir.

Öyleyse kendi evliliğiniz! kavga ve sürtüşmenin zararlarından korumak için ne yapmalısınız? Tartışmalardan ya da çekişmelerden kaçınmak çözüm mü? Bizce değil... Uyuşmazlıklar kaçınılmazdır. Anahtar ise onları çözmeye çalışmaktır.

• Kavga ettiği'n izde aşın eleştiriden, küçümsemeden, savunmadan ya da geri çekilmekten kaçının!

• Asla eşinize saldırarak kavga etmeyin... Davranışında özel bir değişiklik isteyin.

Seattie'daki Washington Üniversitesi'nde bir psikolog olan Dr. John Gottman'ın yaptığı uzun çalışmalar sonucunda büyüleyici bazı sonuçlar ortaya çıkmıştır. Gottman'ın bulduğu ve "büyülü oran" dediği yöntem, bir ilişkideki olumluluk ve olumsuzluk miktarım göstermektedir. İyi evliliklerde oran bire beştir. Diğer bir deyişle, eşlerden her birinin olumsuz bir mesajına karşı, olumlu beş duygu ya da davranış var demektir. Bu evlilik oldukça güçlüdür,

• Eğer evliliğinizin mutlu olmasını istiyorsanız, ilgi gösterin, etkin olun, umursadığınızı hissettirin, minnettar olun, onu düşündüğünüzü ispatlayın, kabul edici olun... ve yapıcı bir şekilde kavga edin.

Ona güvenebilir misin? Bu şeye bağlı...

Gloria, alışkanlık olarak kimseye güvenmemesi gerektiğim düşünüyordu. Arkadaşı Karen ise, hiç kimseyi ve hiçbir şeyi sorgulamazdı. Tahmin edin hangisi kendine yarar sağlayacak birin! keşfedecek?

İnsanların sık sık "Ona güvenilmez" ya da "Ona güvenmiyorum" dediğini duyarız. Bunun anlamı ne? Bazı insanlar parayla bile güvenilir olmazlar. Biri sizden bir kuruş bile çalmayabilir ama sır tutmayı da beceremeyebilir. Bir başkası parayla, vicdanen dürüst olabilir ve sırları saklama konusunda tamamen güvenmeye değer biri olabilir. Ama sözlerini tutmama ya da sözlerim geri almaya müsait olabilirler, Güven, elbette kişisel ilişkilerde çok önemli bir etkendir. Cazibesine kapılmaya meyilli olduğumuz, arkadaş ve sevgili olarak seçtiğimiz insanların tamamen güvenilir olmasını bekleriz. Arkadaşlarımızdan biri, "Kocama güvenmiyorum" dediğinde, kocasının bir meselesi olduğunu ve onu aldattığından şüphelendiğini düşünürüz. Fakat mesele anlaşıldı ki, aslında demek istediği şey kocasının evde bazı işleri yapmak için söz vermesi ve bunları yapmamak için bahaneler uydurmasıymış. Tartıştığımız şey, çok büyük bir karışıklık ve yanlış anlamalara neden olan geniş bir niyet alanıdır.

• Kötü izlenimlerinizi ifade ederken kesin ifadeler kullanın.

İşte bir örnek: Siz ve Lucy, Harry ile bir iş anlaşmasına girmenin olanakları üzerine tartışıyorsunuz, Lucy "Ona güvenmiyorum" dediğinde endişelenir ve sorarsınız, "Neden? Ne demek istiyorsun?" Gerçekten Harry'ye neden güvenmiyor? İşin aslı, yani "Ona güvenmiyorum" cümlesi iş anlaşmasının olmayacağım göstermektedir, Fakat ısrarlı sorular üzerine Lucy, Harry'nin payına düşen parayı, riske edip etmeyeceğin'! sorgulamasıdır. Bu durumda, anlaşmadan çekilmeye gerek yok. Lucy için gerekli olan şey, düşüncesin! kesinleştirip Harry ile yatırım yapacağına dair yazılı bir kontrat yapmaktır.

Bu basit örnek, sapmaların ve belirsizliklerin durumları genelleştirebileceğini göstermektedir. Yeterince sık söylemiyoruz: Lütfen kesin olun.
 
 ALINTI


 

Bir yorum

Cevapla

  
 
3+2 İşleminin Sonucu    
Yukarı Çık