Etkili Konuşma Diksiyon İzmir

Etkili Konuşma Diksiyon İzmir

Özgüven ve motivasyonla birlikte herkesin çok okuyarak derin bir bilgiye sahip olduktan sonra etkili bir konuşma yapabileceğinin altını çizen Yardımcı, "Doğru ve güzel konuşmanın ilk şartı dinlemesini bilmektir. Siz dinlemesini bilirseniz, bu alışkanlığın yaygınlaşması sonucu herkes dinlemesini bilir ve siz de dinlenen bir konuşma yapabilirsiniz. Doğru ve etkili konuşmak için başta konuşmanızın sağlam ve sistemli bir fikre dayanması, düşünülerek konuşulması, dengeli olunması, konuşma ile nefes alıp verme arasında bir uyum olmalıdır.

Konuşma konumuzla ilgili, çevremizde bir uzman ya da yetkili bir kişi varsa, onunla görüşme olanağı aramalıyız. Görüşmeden önce kendimizi konu üzerinde iyice hazırlamalıyız. Görüşme yapacağımız kişinin durumunu, yetişimini, özel uzmanlık alanını tanımalıyız. Görüşme günümüzün yerini, saatini, konusunu önceden kararlaştırmalıyız. Sorularımızı, konumuz ve amacımız doğrultusunda önceden düzenlemeliyiz.

Güzel ve etkili bir konuşmanın ilk koşulu, konuşma konumuzu iyi seçmektir. Günlük konuşmalarımızda böyle bir seçme söz konusu değildir. Konuşacağımız konuyu biz değil, konu bizi seçer. Alışverişlerde, arkadaşlarımızla dertleşmelerde, özel konuşmalarımızda konularımız, yaşadığımız günlerin getirdikleridir. Bir topluluk önünde, belli bir amaç için konuşacaksak iş değişir.

Konuşma ve yazmanın amacı çoğu zaman bir fikri, duyguyu, bilgiyi aktarmak ve dinleyicinin bir davranışını değiştirmek, onu bir konuda ikna etmektir. İletişim modelimizin diliyle, mesajın etkin bir biçimde aktarılabilmesi için konuşan (kaynak) ile dinleyici (hedef) arasındaki gürültü kaynağının azaltılması gerekir.

Konuşma yapılacak ortamın, kısa bir süre önceden kontrol edilmesi, sesin ortama yayılımı, konuşmacı ile dinleyiciler arasındaki mesafenin değerlendirilmesi, varsa mikrofon ve diğer sunum araçlarının kontrol edilmesi felaketleri önlemek açısından yararlı olacaktır. Giyim ve genel görünüş ortamın fiziksel özelliklerinden daha etkili olabilir.

 

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık