2014 yarı yıl tatili nasıl değerlendirilmeli?

2014 yarı yıl tatili nasıl değerlendirilmeli?

Karneler alındı, iki haftalık yarı yıl tatili başladı. Çocuğumuzun bu iki haftalık tatili en verimli şekilde değerlendirmesi için neler yapabiliriz? Sömestr boyunca nelere dikkat etmeliyiz?

Sömestr tatili yaklaşırken hemen her anne babayı tatlı bir telaş sarar. İki hafta sürecek olan bu tatil döneminde çocuklarının hem eğlenip dinlenebilmeleri, hem de okula tekrar uyum sağlayabilmeleri için nasıl bir yol izleyeceklerini düşünürler.   Anne babalara sömestr tatilinde çocukları için ne tür programlar yapmaları gerektiği konusunda önerilerde bulundu…

İşte tatilinizi zenginleştirecek öneriler!

Spora yönlendirin

Spor, fiziksel sağlığa olan önemli faydalarının yanı sıra çocukların yaratıcılığını geliştiriyor ve sorumluluk duygusu kazanmalarına katkı sağlıyor. Sömestr tatili, çocuğunuzun spora başlatması için güzel bir fırsat olabilir. Çocuğunuzun; yaşı, vücut gelişimi, en önemlisi de tercihlerini göz önünde bulundurarak kayak, paten gibi kış sporlara ya da bowling, basketbol veya yüzme gibi kapalı alanda yapabileceği spor dallarına yönlendirebilirsiniz.


Tiyatro ve sinema programı yapın

Çocuğunuzu yoğun okul programı nedeniyle çok zaman ayıramadığı sinema, tiyatro, konser ve sirk gibi çeşitli sanatsal etkinliklere yönlendirebilirisiniz. Bu etkinlikleri kendinize de uygun bir zamana denk getirerek birlikte zaman geçirebilirsiniz. Böylelikle çocuğunuza yıllar sonra bile gülümseyerek hatırlayabileceği keyifli zamanlar sunabildiğiniz gibi, aranızdaki bağın daha da güçlenmesini sağlayabilirsiniz.



Evde oynayabileceği bir oyun alın

Oyun, çocuklar için bir eğlence aracı değil, tamamen ihtiyaçtır. Bu nedenle oyun, tatilde onların başlıca etkinliği olur. Siz de çocuğunuza hem zihnini çalıştıracak, hem de zevk alacağı yeni bir oyun alıp, kendi başına ya da arkadaşlarıyla güzel zaman geçirmesini sağlayabilirsiniz. Unutmayın ki çocukların arkadaşlarıyla karşılıklı alışveriş ve iletişime geçtiği bu oyunlar, zihinsel ve fiziksel gelişimlerinin yanı sıra sosyalleşmeleri için de son derece önemlidir.


Eğlenceli ziyaretler yapmasını sağlayın

Sömestrede ailece eğlenceli kış sporlarıyla tanışacağı ya da sürdüreceği tatil programı yapabilirsiniz. Ancak tatile çıkma fırsatınız yoksa ve büyük anne, teyzeler, halalar gibi ailenizden gelen ziyaret önerileri değerlendirmelisiniz. Hatta şartlarınız uyuyorsa, çocuğunuzun birkaç gün sizden uzak aile ziyaretleri yapması sosyal deneyim açısından oldukça önemlidir. Yine şartlarınız uyuyorsa aynı ziyaretleri, çocuğunuzun çok sevdiği bir arkadaşını davet etmek ya da çocuğunuzun ziyaret etmesini sağlamak şekline de dönüştürebilirsiniz.


Birlikte kitap okuyun

Tatil, çocukların kendilerini geliştirmeleri için çok iyi fırsat aslında. Bu nedenle kitap okumak, iyi bir tatil programının olmazsa olmazlarından. Çocuğunuzla birlikte kitapçıları dolaşıp, keyif alacağı konularla ilgili kitaplar seçmek, okuma alışkanlığını destekler. Ancak bu etkinlikte onu desteklemek için aynı okuduğu kitabı anlatmasını istemeniz ya da o okurken yüksek sesle dinlemeniz, paylaşım duygusunun geliştirir.

Ödevlerini yapmasını sağlayın


Genellikle her çocuğa hafif de olsa, bir tatil ödevi verilir. Eğer çocuğunuzun böyle bir ödevi varsa, yapmasını desteklemelisiniz. Ancak sıkı bir program yerine, esnek çocuğunuza uygun bir ödev yapma programı oluşturmalısınız. Bu nedenle programı çocuğunuzla birlikte yapmanızda ve ödevini bitirip bitirmediğinizi günlük olarak kontrol etmenizde yarar var.

Çocuğunuzla ilgili dikkat edilmesi gereken bazı konular da vardır! İşte bunlardan birkaçı...


Şiddet içeren oyunlara izin vermeyin

Pek çok çocuk için sömestre evde daha çok bilgisayar oyun oynama anlamına geliyor. Ama siz, bilgisayar karşısında geçirdikleri süreye ve oyunların içeriğine karşı son derece dikkatli olmalısınız. Bilgisayar oyunlarına tümüyle karşı çıkmak, ona ‘Bilgisayar oyunu oynama” demek doğru bir yaklaşım değil. Çünkü özelikle çocuklarda yasaklanan şeylere karşı merak gelişiyor. Ayrıca çocuğunuz bu durumda size olumsuz tepkiler verebilir. Bu nedenle bilgisayar oyunlarını yasaklamak yerine, birlikte karar verdiğiniz eğitici ve eğlendirici oyunları oynamasına izin verin. Çocuğunuzun bu yasağı anlayışla karşılaması için ona şiddet içeren oyunlara neden izin vermediğinizi sade bir dille anlatmayı da ihmal etmeyin.

Televizyon ve bilgisayar karşısında geçirdikleri süreye dikkat edin

Günümüzde hemen her çocuk zamanının çoğunu bilgisayar ve televizyon karşısında geçiriyor. Uzun süre bilgisayar ve televizyon karşısında oturmak ise çocuklarda göz rahatsızlıkları, duruş problemleri ve radyasyona maruz kalma sonucu gelişen pek çok sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Karşılıklı bir iletişimi olmayan bilgisayar oyunu ya da televizyon izleme aktiviteleri yerine, arkadaş etkileşimini artıran, sosyal ilişkileri şekillendiren, bir grubun parçası olduğunu hissettiren, iletişim kurma ve grupta var olabilme yetilerini geliştiren aktiviteleri tercih edin.


İnterneti denetleyin

Siz bilinçli bir anne babasınız, dolayısıyla çocuğunuzun internetteki zararlı sitelere girmesi için gerekli önlemleri almışsınızdır. Ancak eğer dikkatinizden kaçmışsa, sömestr tatilinde yapmanız gereken ilk şey, çocuğunuzu zararlı sitelerden koruyan programlardan yararlanmak olsun. Bu programlar sayesinde çocuğunuzun hangi web sitelerini görüntüleyebileceğini, hangi oyunları oynayabileceğini ve hangi programları kullanabileceğini düzenleyebilirsiniz.

“Her ne kadar aileler çocuklarına ‘senden beklediğimiz tek şey okula gitmen ve derslerini yapman’ deseler de, çocuklar için okul başlı başına önemli bir iştir. Gittikleri her yerde veya haftanın her gününde okullu olmanın sorumluluğunu taşırlar. Hafta sonları okula gitmeseler bile ödevler, çalışmalar olduğu için hem fiziksel hem de zihinsel olarak ciddi bir zaman harcarlar. Bu nedenle yarıyıl tatilini öncelikle bir dinlenme arası olarak görmek önemlidir.

Çocukların okulla ilgili olan sorumluluklarının yanı sıra dinlenebilecekleri, eğlenebilecekleri ve okul zamanı erteledikleri zevklerini yapabilecekleri bir tatil programı hazırlanmalıdır. Yapılacaklar listesinin dengeli bir dağılım çerçevesinde uygulanması çocukların tatilin keyfini çıkarırken aynı zamanda da sorumluluklarını devam ettirmelerini sağlayacaktır. Çocukların derslerine ne kadar zaman ayıracakları konusu kadar keyif alacakları hangi etkinlikleri yapmak istedikleri de önemsenmelidir. Arkadaşlarıyla birlikte zaman geçireceği programlar organize etmek, uzun zamandır gezmek istediği bir yere gitmek gibi aktiviteler çocukların tatili daha iyi geçirmelerini sağlayacaktır.

Tatilin “tatil” olarak geçmesinin önemini unutmayın!

Yarıyıl tatilini sıkılaştırılmış ders çalışma süresi olarak görmemek gerekir. Çocukların tatil döneminde ağırlıklı zamanlarını dinlenme, eğlenme ve sosyal faaliyetlere ayırmaları tatil sonrasındaki dönem için enerji ve motivasyon depolamalarına yardımcı olur.

Çocukların zayıf olan dersleri varsa, öncelikli olarak bu derslerdeki başarısızlığın nedenlerinin araştırılması ve doğru ders çalışma yönteminin belirlenmesi gerekir.

Eksik konuları tamamlamak amacıyla program yapılmalı ve çocuğun sınıftaki arkadaşlarının seviyesini yakalaması zamana yayılarak sağlanmalıdır. Ders çalışmak için belirli saatler ayrılmalı ve böylece özellikle ebeveynlerle çocuk arasındaki bitmeyen ‘haydi ders çalış’ diyalogunun önüne geçilmelidir.

Tatilin tatil olarak geçirilmesinin önemi unutulmamalıdır. Düzenli bir program yapıldığında, çocuğun okul günlerine kıyasla ders dışı faaliyet yapabileceği oldukça fazla zamanı kalmalıdır. Sabah uyanma ve gece uyuma saatlerinde biraz esnemelere izin verilebilir. Fakat vücut dengesini fazlasıyla bozacak bir düzen değişikliğinin olmamasına dikkat edilmelidir.”


Velilere ve öğrencilere sömestr tavsiyeleri

Sömestrde mutlaka bir tatil programı hazırlanmalı, ders çalışmak ihmal edilmemeli, konu tekrarı yapılmalı, yeni konulara çalışılmalı ve bol bol kitap okunmalı.
 
Öğrencilerin dört gözle bekledikleri sömestri tatili 24 Ocak Cuma günü başlıyor. Ancak iki hafta boyunca servis koşuşturması, sınav stresi ve zil sesinden uzak kalacak olan öğrencilerin tatil rehavetine kapılmamaları gerekiyor. 
Gelecek dönemi iyi karşılamak isteyen öğrencilere mutlaka bir tatil programı hazırlamalarını, ders çalışmayı ihmal etmemelerini, konu tekrarı yapmalarını, yeni konulara çalışmalarını ve bol bol kitap okumalarını tavsiye ediyor.

Öğrencilerin iple çektikleri yarıyıl tatili 24 Ocak Cuma günü başlıyor. Her öğrencinin tatille ilgili beklentisi farklı... Kimi öğrenci 15 günlük tatilini, eksiklerini gidermek için ders çalışarak değerlendirirken kimi öğrenci günlerini televizyon veya bilgisayar başında geçirmeyi tercih ediyor. Öğrencilerin tatil rehavetine kapılmamaları ve gençlere mutlaka bir tatil programı hazırlamalarını, ders çalışmayı ihmal etmemelerini, konu tekrarı yapmalarını, yeni konulara çalışmalarını ve bol bol kitap okumalarını öneriyor.

 Birçok öğrenci bu fırsatı, kitap ve defter kapağı açmadan, okullar açılana kadar televizyon seyrederek, geceleri geç saatlerde yatarak ya da odasına kapanıp bilgisayar başında saatlerini harcayarak değerlendirme eğilimindedir. Bu düzene alışık olmayan fizyolojik yapı önceleri zorlanır, daha sonrasında da yavaş yavaş tembellik ortaya çıkar. Tatil boyunca tembelliğe alışan bünye okul açıldığında eski düzenine dönebilmek için zorlanacağı gibi uzun bir süre kendini toparlayamaz. Bunun sonucunda ikinci döneme iyi bir başlangıç yapmak amacıyla verilen tatil tam tersi bir durumla sonuçlanır

 Her öğrencinin kendi durumuna göre bir çalışma stratejisi belirlemesi gerekiyor. Kısa ve uzun vadeli hedeflerin, öğrencilerin çalışma isteklerini kamçılayacak. Hayali ve gerçekleşmesi imkansız hedeflerinse belli bir süre sonra öğrencinin ümidinin kırılmasına ve çalışma isteğinin azalmasına neden olabileceğini belirtiyor.  bu dönem içinde uygulanabilecek 4 temel stratejiyi de şöyle sıralıyor: “Konu tekrarı yapmak, eksik kalan konuları tamamlamak, yeni konulara çalışmak, bol bol kitap okumak.”

İnsanlar öğrendiklerinin yüzde 66’sını bir günde unutuyor

İnsanlar öğrendiklerinin yüzde 75’ini bir haftada, yüzde 66’sını bir günde, yüzde 54’ünü de bir saat içerisinde unutuyor. Unutmayı önlemenin yoluysa yapılanları tekrar etmekten geçiyor. Özellikle geçmiş konularla ilgili çalışmalarda çok fazla hata yapan öğrencilerin mutlaka genel tekrara ağırlık vermeleri gerekiyor. “Konu eksiği fazla olan, konuları sınava kadar yetiştirememe korkusu yaşayan öğrenciler bu tatilde önceliği, eksik konularını tamamlamaya vermeli. Çünkü ikinci dönem hem zamanın daha kısa olması hem de bahar mevsiminin gelmesi ve sıcakların başlaması nedeniyle öğrenci için güçlük yaratabilir. Konu eksikleri olmayan ve çalıştığı konularda az hata yapan öğrenciler ise yeni konulara çalışabilirler. Kitap okumaya karşı ilgisi olmayan öğrencilerin kalıcı başarılar yakalaması çok güç. Böyle bir alışkanlığa sahip olmayan öğrenciler için tatil bulunmaz bir fırsat. Bundan dolayı kitap okumak, iyi bir tatil programının olmazsa olmazlarındandır” 
Çocukların sağlıklı bireyler olarak yetişmesinde “koşulsuz sevgi” ve “güven” duygusunun önemli etkiliyor.

“Çocuklarınızın düşük not alma nedenlerini birlikte tartışıp çözüm üretin, karar alma süreçlerinize çocuğunuzu da dahil ederek sorumluluk bilincinin gelişmesine katkı sağlayın, okul zamanında kalkış saati, çalışma saati gibi belli rutinlere alışmış çocuklarınızın tatil döneminde vakitlerini eğlendirici ve eğitici geçirmelerine yardımcı olun, çocuğunuzla mümkün olduğunca çok zaman geçirin, tatili birbirinizi daha iyi tanımak, anlamak ve birbirinizin arkadaşlığından zevk almak için değerlendirin. Yetenek, ilgi ve beceri bakımından her çocuğun kendine özgü özellikleri olduğunu unutmayın. Bu nedenle çocuğunuzun dönem boyunca sergilediği performansı başka çocuklarla asla kıyaslamayın.”

Çocukları ikinci döneme motive ederken kullanılacak en yanlış yöntemlerinse “kaygı yaratmak” ve “tehdit etmek” 

“ ‘Sen bu gidişle ikinci dönemde de sınıfı geçemezsin, bu kadar çalışmayla başarılı olamazsın.’ türünden ifadeler kaygıyı arttırır, çocuğun özgüvenini azaltır”  Başarısız karne getirdiği için sevgi göstermemek ve ilgisiz davranmak gibi yanlış tutumlarla karşılaşan gençlerin genellikle güven kaybı yaşamaktadır. Ebeveynlerin olumsuz tepkilerinin intihar gibi üzücü sonuçlara da yol açıyor.

Tatilde ilk dönemin yorgunluğunu atmak, bedeni dinlendirmek ve zihni bir nebze olsun rahatlatmak da çalışmak kadar önem taşıyor. Bu nedenle tatil programına; sevilen ve zararsız televizyon programlarının izlenmesi, arkadaşlarla bir araya gelinip ortak aktiviteler yapılması, yakınların ziyaret edilmesi, hobilere daha çok zaman ayrılması gibi zevk alınacak bir takım aktiviteleri de eklemek; ancak tüm bunları yaparken ölçülü davranmak gerekiyor.

Tatili verimli geçirmenin 10 yolu

1.    Mutlaka bir tatil programı hazırlayın.

2.    Ailenizle birlikte tatil yapın.

3.    Tatilde ders çalışmayı ihmal etmeyin.

4.    Günün, haftanın ve yarıyıl tatilinin sonunda ulaşmayı düşündüğünüz yeni hedefler belirleyin.

5.    Konu tekrarı yapın.

6.    Eksik kalan konuları tamamlayın.

7.    Yeni konulara çalışın.

8.    Bolca kitap okuyun.

9.    Dinlenmeye ve gezmeye vakit ayırın.

10.    Sosyal faaliyetlere (tiyatro, sinema, konser, spor vb) zaman yaratın.

Uzmanlardan Anne Babalara Tatil Tavsiyeleri

1.    Çocuklarınızın düşük not alma nedenlerini birlikte tartışıp çözüm üretin, karar alma süreçlerinize çocuğunuzu da dahil ederek sorumluluk bilincinin gelişmesine katkı sağlayın.

2.     Okul zamanında kalkış saati, çalışma saati gibi belli rutinlere alışmış çocuklarınızın tatil döneminde vakitlerini eğlendirici ve eğitici geçirmelerine yardımcı olun.

3.    Ara dönem, ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte vakit geçirmeleri için çok iyi bir fırsattır. Bu zaman diliminde mümkün olduğu kadar çok birlikte zaman geçirin. Tatili birbirinizi daha iyi tanımak, anlamak ve birbirinizin arkadaşlığından zevk almak için değerlendirin.

4.    Yetenek, ilgi ve beceri bakımından her çocuğun kendine özgü özellikleri olduğunu unutmayın. Bu nedenle çocuğunuzun dönem boyunca sergilediği performansı başka çocuklarla asla kıyaslamayın.

5.    Çocukları ikinci döneme motive etmek için kaygı ve tehdit yolunu kullanmayın.

6.    Çocuğunuza her şeye rağmen koşulsuz sevdiğinizi ve ona güvendiğinizi hissettirin.


Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık