Diksiyon

Diksiyon(Hazırlıklı Konuşma)

Diksiyon(HAZIRLIKLI KONUŞMA)

Bir topluluk karşısında yapılan sunuş konuşmaları hazırlıklı konuşmalardır. Bir topluluğa hitabeden konuşmalar (siyasi, hukuki, ilmi yahut akademik, dini, ticari vb. gibi) hangi alanda olursa olsun hepsinde de dinleyici grubunu göz önüne alarak uygun bir konu seçmek ve bu konuda bir konuşma planıyla hazırlık yapmak şarttır. Hazırlıklı konuşmalarda dikkat edilmesi gereken hususlar 1. Konuşmayı kimler dinleyecek: Radyo ve televizyonu saymazsak belli bir gruba hitab edecek konuşmacının konuyu tespit etmeden önce yapması gereken ilk iş, dinleyicilerin kim olacağını bilmektir. Çünkü konu buna göre seçilecek ve konuşma hazırlığı dinleyicilerin özelliğine göre yapılacaktır. Dinleyicilerin azlığı veya çokluğu, cinsiyetleri, eğitim durumları, yaşları, ilgi alanları, sosyal çevreleri gibi etkenler konunun seçilmesinde ve hitap tarzının tespitinde önemlidir. Çünkü aynı meslek grubuna ait insanların meydana getirdiği bir dinleyici topluluğuna yapılacak konuşmayla, kapalı spor salonunda halka hitab...Devamını Oku »

Diksiyon(İyi Bir Konuşma İçin Ne Yapmalısınız?)

Diksiyon(İYİ BİR KONUŞMA İÇİN NE YAPMALISINIZ?)

- Kürsüde ya da konferans masasında kolaylıkla ayırt edebilmek için notlan kartpostal büyüklüğünde ayrı renkte boş kağıda yazın. - Söze başlamadan bir saat önce notların hepsini bir kere daha okumanız, hitabetinizi güçlendirecektir. - Orta yükseklik ve şiddette bir sesle konuşmaya başlayın; sonra sesinizi gittikçe yükseltin. - Bakışın dinleyiciler üzerinde eşit dağılımı çok önemlidir. İnsanlar sizi dinlemek zorunda kalacaklardır. Hatta konuşmalarınızı tasdik edercesine baş sallayacaklar, bu da sizi moral bakımından canlı tutacaktır. - Çok çabuk nefes almanız ve ''nefes alma ile verme arasındaki geçişi farkettirmeyecek şekilde ayarlamanız dinleyiciyi size bağlayacaktır. - Cümle sonlarında sesinizi zayıflatmayın, ara sıra tonu biraz düşse bile bunu dengeleyin. - Rakamlardan, istatistiklerden ve herhangi bir yazardan bir parça okumaktan korkmayın; sıkıcı olmakla beraber önemli olduğundan dolayı okuduğunuzu özür dileyerek bildirmeniz, dinleyiciyle sizi yakınlaştıracaktır. - Münazarada fikr...Devamını Oku »

Diksiyon(Kalabalık Karşısına Çıkmaya Hazırlık Yolları)

Diksiyon(KALABALIK KARŞISINA ÇIKMAYA HAZIRLIK YOLLARI)

- Birkaç haftalık ses alıştırmaları yaptıktan sonra, ister bir sınavdan geçmek, ister bir nutuk ya da konferans vermek söz konusu olsun, birkaç gün önceden hazırlanmak. - O günden önce iki gün mümkün olduğu kadar tam olarak dinlenmek ve işi düşünmemek; akla yeni bir fikir gelirse hemen not etmek, ama üzerinde durmamak. - Bu iki dinlenme günü içinde hafif egzersizler, yorucu olmayan eğlenceler faydalıdır. Çok konuşmamak; ruh bakımından da tam bir rahatlık içinde bulunmak; derin derin soluyarak hızlı yürüyüşler yapmak. - Konuşma gününden üç gün önce hazırlık başlamalı; bu hazırlık bir gün önce son şeklini almalıdır. - İnsan konuşma konusuna hakim olduğunu hissederse, korkusu ortadan kalktığı gibi, ilhamı da artar. Hazırlık için iki satır kadar not almak yeter. Her satırda zihinde birbirine bağlanmış fikirleri sırasına göre geliştirecek bir nokta not edilir. Notlar aşağıdaki başlıklara göre hazırlanmalı: a) Başlangıç -Konunun tarifi- konunun ilgili olduğu noktaların ortaya konuşu. Buna ba...Devamını Oku »

Diksiyon(Çekingenliği Gidermenin Yolları)

Diksiyon(ÇEKİNGENLİĞİ GİDERMENİN YOLLARI)

- Topluluk karşısında hiçbir tedirginlik duymadan konuşması için insanın kendini korktuğu şeyi yapmaya zorlaması gerekir; çünkü korkulan şey, konuşmak değil konuşmamaktır. . - Toplum karşısında konuşma ve tartışma egzersizleri, kalabalık karşısında insanın kendine hakim olmasını, zayıf yanlarını keşfedip onlara çare bulmasını sağlar. - Eğer tek bir kişi karşısında kolaylıkla konuşulabiliyorsa, başlangıçta kalabalığı tek kişiymiş gibi sayarak konuşmakta yarar vardır. - Ele alınan konu ya da münakaşa edilecek mesele üzerinde heyecan duymak, içtenlik ve heyecanla konuşmak, insanın kendini unutması ile mümkün olur. - Başlangıçta duyulan hafif bir korku, ya da konuşma sırasındaki bir sarsıntı, hatibin elini ağzını titretecek bir hal almamalıdır. - Zihni karışmış olsa bile sakin bir yüzle soğukkanlı görünmelidir, dinleyiciler onun dış görünüşünden hiçbir şey sezmemelidir. - Sıkıntıyı alt etmek için kısa bir ara vermeli; böylece dinleyiciler salonda tam bir sessizliğin sağlanmasını beklediğin...Devamını Oku »

Diksiyon(Konferans)

Diksiyon(KONFERANS)

Sahasında uzman bir kişinin bir konu hakkında, duygu ve düşüncelerini açıklamak, öğretmek gayesiyle yaptığı hazırlıklı konuşmalardır. Konferansçı istediği konuyu anlatabilir. Popüler konularda konferanslar verilmekle birlikte daha çok bilimsel konularda konferanslar hazırlanır. Konferansta amaç bir fikir aşılamak veya dinleyicileri coşturmak değil, dinleyicileri belli bir konuda bilgilendirmektir. Konferansta anlaşılması güç uzun cümleler kurulmamalı, çok teknik kelimelere yer verilmemeli, kitabi bir üslupla konuşulmamalı; monoton bir anlatımdan sakınılmalı, özellikle verilen örnekler dinleyenlerin günlük hayatından olmalı, ses çok iyi kontrol edilerek yerine göre vurgu ve tonlamalar yapılmalı, mümkün olduğu kadar konuşma diline yaklaşılmalıdır. Konferans şöyle bir planla sunulabilir: 1-Seslenme 2-Konferansın gayesi 3-Konunun kısaca özeti 4-Sorulabilecek soruların cevapları 5-Sonuca götüren notlar 6-Sonuç -ALINTI- Diksiyon(KONFERANS) --------------------------------------------...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Yukarı Çık