Verimli Çalışmanın 10 Kuralı

Verimli Çalışmanın 10 Kuralı

Verimli Çalışmanın 10 Kuralı

Gününüzü nasıl daha verimli ve daha iyi bir şekilde geçireceğinizi öğrenmelisiniz. Bunları adım adım uygulamanız gerekmiyor, aralarından hoşunuza gidenleri seçip deneyerek öğrenmelisiniz.

1. Günün amacını belirleyin.

Bu başarının önemli bir kuralı. Her güne başlarken üç şeyi listeler, en çok yapmak istediklerimiz, kesin yapma gerekenler ve bunları nasıl yapacağız.

2. İyi bir başlangıç yapın.

Size güne zinde başlamanızı sağlayacak bir program bulmalısınız. Herkesin sabah yaptıkları farklıdır, bu yüzden kendinize uyanı sizin seçmeniz gerekiyor. Ama kesinlikle bunu tasarlamalısınız. Daha sonra bunu bir rutin haline getirmelisiniz.


3. Hedeflerinize odaklanın.

Sabah yapılması gereken önemli işlerden biri, asıl hedefinize odaklanmaktır. İnsanların yaptığı en büyük hata bir çok hedeflerinin olmasıdır, bu yüzden de herhangi birine tam odaklanamamaktadırlar. Farkına vardım ki eğer tek bir hedef için çalışırsanız çok daha kısa sürede ve efektif bir şekilde yapabiliyorsunuz. Böylece sırayla diğerlerini de gerçekleştirebiliyorsunuz. İnsanların yaptığı bir diğer hata ise bu hedeflerine her gün düzenli olarak odaklanmamalarıdır. Uzun vadedeki hedeflerinizi düşünebilmek ve bunlar için çalışabilmek için gününüz içerisinde mutlaka zaman ayırın.


4. Kendinizle bir randevu ayarlayın.


Çoğumuz biriyle randevumuz varsa o saatler içerisinde başka bir işin araya girmesine izin vermeyiz. Bu daha önceden ayarlanmış vakit başka şeylerle bölünmez. Güzel, şimdi bunu kendiniz için yapın. Kendiniz için bir zaman ayırın, mümkünse sabah olsun (işler iyice çılgına dönmeden) böylece listenizdeki en önemli şeyleri yapabileceksiniz. Kendinize ayırdığınız bu zamanı başka şeylerin doldurmasına izin vermeyin.


5. Araya başka işleri sokmayın.

Eğer işi yapmanız gerekiyorsa, emaillerinizi kontrol etmeyin, telefona bakmayın ve diğerlerinin sizin bulunduğunuz yere direk girmelerini engelleyin. Bunu kendinizle olan randevunuz süresince uygulayın, tabi işlerinizi yapmak istediğiniz her zaman bunu tekrarlayabilirsiniz.


6. Kendi zamanınızı bulun.


Benim prime-time sabahları oluyor, yorulmaya başladıkça gün içerisinde konsantre olmak zorlaşıyor. Bu yüzden kendi zamanımı sabah kullanıyorum ve bir çok yapmam gerekeni sabah hallediyorum. Sizde kendinize en verimli olacak zamanı seçin ve kullanın.


7. Toplantılar ve aramalar için zaman ayırın.

Telefon tamamen konsantrasyon dağılmasına sebep olur. Kendinize ayırdığınız zamanın dışında bir zaman ayırın. Yaklaşık 30 dakika sanırım telefon konuşması için yeterli olacaktır, diğer insanlarla buluşmak içinde gün içerisine bir zaman ayarlayın. Bu şekilde normalden daha verimli bir şekilde işlerinizi halledeceksiniz, üstelik insanlar sizin ne zaman rahatsız edilmek isteyim istemediğinizi anlayacaklar.


8. Önemli olanı aklınızda tutun.

Acelemiz olduğunda elimize gelen her işi hemen halletmek isteriz. Önümüze gelen her işi bitirmek için uğraşırız, fakat günümüzü böyle harcamak yanlıştır. Burada yapılacak en iyi şey belirlediğiniz hedefleri ve bunları gerçekleştirmek için yapacaklarınızı aklınızdan çıkarmamanızdır. Aynı şekilde önemsiz olanları da aklınızdan atmalısınız. Tabi ki her şeyi hemen bitiremiyor olabilirsiniz, ama yinede verimli bir şekilde işlerinizi hallediyor olacaksınız.


9. Sağlam bir kapanış yapın.

Dükkanı kapatmadan önce yine kısa bir rutin oluşturun. Masanızı toparlayın, e-mailleri temizleyin ve ertesi gün neler yapmak istediklerinizi düşünün. Bu bir günü kapatmak için en iyi yöntemdir, ertesi sabah kalktığınızda temiz bir başlangıç yapabilirsiniz.


10. Bugün hakkında yorum yazın.

Her günün sonunda geriye doğru bir adım atın ve bugün neler yaptığınız kontrol edin. Nelerin yanlış gittiğini, nelerin hemen hallolduğunu ve nelerde gelişme kaydettiğinizi gözden geçirin. Hiçbir gün kusursuz değildir, ama biz hatalarımızdan ders alan akıllı insanlar olduğumuzdan bir sonraki günü daha iyi geçirebiliriz. Bu deneyimlerin, hataların ve başarıların size en verimli şekilde hizmet etmesi için bir günlük yazmak mantıklı bir seçimdir. Günün sonunda elde ettiklerinizi yazarak ileride kendi deneyimlerinizden tekrar tekrar yararlanabilirsiniz.

 Derleyen : YASEMİN TÜFEKÇİ


 

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık