Okul Öncesi Dönemin Önemi

Okul Öncesi Dönemin Önemi

Okul öncesi yıllar çocuğun yaşamında gelişim hızının yüksek olduğu ve çocuğun kişiliğinin biçimlendiği en önemli yıllardır. Bu yılların önemi tartışılmaz bir gerçektir. Çocuğun kişiliğinin temel yapısı bu dönemde oluşmaktadır. Br dönemde oluşan temel kişilik, çocuğun yaşamının her devresinde etkili olacaktır. Yaşamında insanlarla ilişkilerinin ne düzeyde olacağını, taşıyacağı korkuları, tepkileri, olaylar karşısındaki tutumu, içe kapanık mı, yoksa dışa dönük mü olacağı bu dönemde belirlenecektir. Okul öncesi dönemin kişilik özelliklerini ve önemini çok iyi kavrayarak değerlendirmeli, vereceğimiz eğitimi bu yönde oluşturarak ona göre davranmalıyız. Çocuklarımızı geleceğe arzu ettiğimiz şekilde hazırlayabilmemiz, bu dönemi verimli olarak değerlendirmekle mümkündür. Bu dönemde çocuklarımızla etkili bir iletişim kurmalı, fiziksel, ruhsal gereksinimlerini karşılamalı, zihinsel uyarımlarla beslemeli, onlara nitelikli, yeterli zaman ayrırmalı. Sevgimizle güven...Devamını Oku »

Yalan Söyleyen Çocuğa Nasıl Davranmalı

Yalan Söyleyen Çocuğa Nasıl Davranmalı

Her insan kasıtlı ve düşünceli olarak başkalarını aldatmak yoluyla yalana başvurmuştur. Yalana başvurmanın altında onları aldatmak yatar. Çocuklarda 5 yaş öncesine kadar yalana başvurmak pek önemli değildir. Fakat iyi ve kötü kavramlarını kazandıktan sonra yalana sık sık başvurmasının altında ciddi nedenler olabilir. Sonuçta onu uyarmak gerekecektir. Nasıl düzeltilebilir? • Çocuğa iyi model olunmalı onun yanında ve de ona karşı yalan söylenmemelidir. • Yalana başvurduklarında bizimde şiddete dönük cezalandırmalara başvurmamamız ve onlara karşı toleranslı olmamız gerekir. Koyduğumuz kurallar onu sınırlamamalıdır. • Yapamayacakları şeyleri onlardan istemeyelim. İstek ve beklentilerimizi sınırlı tutalım. • Niye yalan söylediği konusunda araştırmalar yapalım veya sorun varsa kaynağını bulalım. • Çocuğa karşı iyi bir dinleyici olunmalı, istek ve sıkıntıları, kaygı ve e...Devamını Oku »

Üstün Zekalı Çocuğun Özellikleri

Üstün Zekalı Çocuğun Özellikleri

ÜSTÜN ZEKALI ÇOCUKLARIN ÖZELLİKLERİ A- Bedensel Özellikleri: 1- Grup olarak, beden yapıları ve sağlık durumları bakımından yaşıtlarına oranla üstündürler. 2- Doğumda normal çocuklardan daha ağırdırlar. 3- Boy ve ağırlık bakımından normal çocuk grubunun üstündedirler. 4- Erken yürür ve erken konuşurlar. 5- Duyu organı bozuklukları, bedensel sakatlık, diş deformasyonu vb. normal çocuklara göre daha az rastlanır. 6- Ortalama ölüm yaşı daha yüksektir. 7- Hastalıklara karşı daha dayanıklıdırlar. B- Zihinsel Özellikler: 1- Çabuk ve kolay öğrenirler. 2- Kelime hazineleri çok geniştir, bildikleri kelimeleri kolaylıkla kullanırlar. 3- Zihinsel işlemleri kolaylıkla başarırlar. 4- ...Devamını Oku »

Çocuk Gelişimi

Çocuk Gelişimi

"Büyüme" yapısal bir artışı dile getirir. Bedende gerçekleşen sayısal değişiklikleri içerir (kilo, boy artışı gibi). Çocuk, sadece fiziksel olarak büyümekle kalmaz, aynı zamanda beyniyle, iç organlarının yapı ve büyüklüklerinde de değişmeler olur. Beynin gelişimi sonucu, çocukta giderek artan bir öğrenme, anımsama ve yargılama yeteneği oluşur. Böylece fiziksel büyümeye koşut olarak, çocuk zihinsel olarak da gelişir. Buna karşılık, "Gelişme" değişikliklerin niceliği yanında niteliğini de içermektedir. Gelişme kavramı, düzenli, uyumlu ve sürekli bir ilerlemeyi dile getirmektedir. Gelişimin beş temel özelliği vardır: Gelişim; 1. Dinamik bir olgudur. 2. Genetik bireyselliğin bir sonucudur. 3. Giderek artan bir bireyselleşme sürecidir. 4. Ardarda giden, düzenli ve dengeli bir süreçtir. Yapılan gözlem ve çalışmalar, belli gelişim dönemlerinde çocuklarda ortak olan eğilim ve davranış kalıplarının bulunduğunu ortaya koymaktadır. Gelişim süreci; *...Devamını Oku »

Okul Fobisi - Korkusu

OKUL FOBİSİ - KORKUSU

"Çocuğum 6 yaşında bu yıl ilkokula başladı. Okula çok büyük bir arzu ile hazırlanmasına rağmen ilk günün sabahından beri okula gitmek istemediğini söyledi. Tüm çabalarıma karşın sınıf içine sokamadım. benimle birlikte kalmak istiyor yanımdan hiç ayrılmıyor. Şu an okula gitmiyor. Eskiden de bana bağlı bir çocuktu ancak okula başladıktan sonra bu bağlılık daha da arttı. Okula götürmek için çocuğu zorlamalı mıyım ? Nasıl hareket etmeme tavsiye edersiniz ?" Bazı çocuklar okula başlamadan önce çok istekli görünseler dahi okul zamanı geldiğinde bu istekleri kalmaz ve okula gitmek istemezler. Çocuklarda okulda oluşan yoğun sıkıntı ve huzursuzluk hissi nedeniyle okula gitmek istememe ve okulda yalnız kalamama ile karakterize duruma okul korkusu (okul fobisi) adı verilmektedir. Okul korkusunun çoğunlukla anneden ayrı kalma korkusu (bunaltısı) ile yakından ilgisi vardır. Çocuk anneden ayrı kalamaz ve annenin yokluğunda kendisine ve annesine zarar geleceği , kötü bir şeyler olacağı endişesin...Devamını Oku »

1 2 3
Yukarı Çık