Beden Dili Resimli Anlatım

Beden Dili Resimli Anlatım

 BEDEN DİLİ BİZİ ELE VERİYOR

"Kollar kavuşmuş ve bir tarafa doğru yaslanılmışsa, o an için karşılaşılan olay için hazırlıksız ya da ilgisizliği gösteriyor. Omuzlar geride, baş yukarıda, kollar iki yanda serbest ve avuçlar kapalı ise, beklenilen hadise ne kadar stresli olursa olsun insanın hazırlıklı olduğu mesajını net bir şekilde veriyor. Oturanın ayakları 'V' gibi dışarıyı işaret ediyorsa dışa dönük, içe doğruysa kapalı bir kişiliğin göstergesi"

İŞ GÖRÜŞMELERİNDE EL YÜZ HAREKETLERİNE DİKKAT


Özellikle iş görüşmesinde dikkat edilmesi gereken hususlardan biri el ve yüz hareketleri. Kamburoğlu, bazen küçük bir hareketin söylenenden bambaşka bir şey ifade ettiğine dikkat çekiyor. Mesela burna basit bir dokunma hareketi, karşıdaki insanın doğru sözlü olmadığını gösterebiliyor. Başı hareket ettirmenin nedeni diğerlerinden onay alma isteğinin ifadesi olduğu için bazen güçlü görünmenin yolu da baş hareketlerini en aza indirmekten geçiyor. El sallayarak 'görüşürüz', işaret ederek 'orada' denirken iki el birleşip piramit görünümü verildiğinde güç anlamına geliyor. Kamburoğlu, "Karşınızda biri elleri piramit şeklinde sizi göstererek oturuyorsa bilin ki o, ya sizin patronunuz ya da gelecekte patronunuz olacaktır" diyor.

Beden jestlerinde, konuşulan kişiye tam olarak dönmek güvenilir ve kendinden emin bir tavrın göstergesi. Sadece yüzle değil tüm vücutla dönme 'tam yüzleşme' demek. Kollar göğüs hizasında bağlı değilse ve oturma pozisyonunda bacak bacak üstüne atmamak açıklığı pekiştiriyor. Bu hareketler insanların niteliklerini saklarken, kolları kavuşturmak savunma ifadesi. Bu yüzden bacak bacak üstüne atmış ve kollarını kavuşturmuş hafif yana dönük biriyle konuşma karşıdakinin ilgisizliğini hissettirirken, tam tersi durumda anlatılanla ilgilenildiği mesajını veriyor. Tırnak yeme, saçla oynama, sakız çiğneme ve diş gıcırdatma gibi hareketler ise herkesi rahatsız eden beden jestleri. Kamburoğlu, "Eğer karşınızdaki kişi iletişime açık bir şekilde oturuyorsa hemen siz de aynı şekli alın. Bir anda görüşmenin yön değiştirdiğine şahit olabilirsiniz" ipucunu veriyor.


GÖZ TEMASI OLMAZSA GÜVENSİZLİK VAR DEMEK


Bir insan diğer insanla konuşurken karşıdakinin gözüne bakmıyor, göz teması sağlanmıyorsa, kendisine güveninin olmadığını gösteriyor. Karşıdaki kişi çok az göz teması kuruyorsa, hoşlanmadığını, sinirli olduğunu ya da çekingen olduğunu anlattığı gibi kendisinin yüksek bir statüde bulunduğunun mesajının vermek istiyor. Ama aynı zamanda bir insanın diğerine sürekli bakması ise stres oluşturuyor. Bu durumdan kurtulmak için ya eller biraz hareket ettirilmeli ya da etraftaki bir şeyleri göstererek gerilim dağıtılabilir. Kamburoğlu'nun üzerinde durduğu önemli bir nokta ise açık havada birileriyle konuşulması durumunda güneş gözlüğü takmaktan kaçınılması. Çünkü karşıdaki insanı rahatsız edebildiği gibi kimliğin saklamaya çalışıldığı imajı oluşturabiliyor.

FİZYOLOJİ (% 55)

Duruş

El hareketleri

Yüz ifadesi

Göz kırpılması

Nefes alışverişler

Ayakların ve bacakların pozisyonları


SES TONU (% 38)

Ses

Ton (perde)

Tempo (konuşma)

Tını (kalite)

Yükseklik (ses tonu yüksekliği)


SÖZCÜKLER (% 7)

Yüklemler

Anahtar sözcükler

Ortak deneyimler ve çağrışımlar

İçerik ölçekleri


Uyum; Sizinle karşınızdaki birey arasında algılanan farklılıkları bilinçsiz düzeyde minimuma indirebilme yeteneğidir.
          
 Uyumun anahtar öğeleri; Ayak uydurma, Kişinin kendini rahat hissedinceye karşısındakinin davranışıyla eşleşmesidir. Burada hedef diğer insanları dilediğiniz tarafa yönlendirmektir.

Eşleştirme : Fizyolojiyi aynen tekrarlamaktır.

Yansıtma (Aynalama):
Ters görüntüyü tekrarlama.Sağ ise sol, Sol ise sağ

Yönlendirme; Bir insanla uyum sağladığınız zaman göstereceğiniz bir sonraki adımı takip ederler.

Başkasından Ayırma: Herkes kendine ilgi duyulmasını, değer verilmesini ister. Başkasından farklı olduğunu bilmek, bunu görmek insanları mutlu eder.

Başkasından ayırmanın fiziksel özellikleri

*Göz teması

* Başla onaylamak

* Uygun yüz tepkileri

*Öne eğilmek

İki kişi karşılıklı sandalyelere oturun.

Gözlemci her iki kişinin uyum içerisinde olmasına yardım etsin.

Birbirinizle uyum sağlayarak 5dk bir sohbet gerçekleştirin.

Bu sohbet esnasında yaşadığınız duyguları fark edin.

Uyum kurmadan birkaç dakika daha sohbet edin ve duygularınıza odaklanın.

Her iki durumdaki farkları belirleyin.


Beden dilinin pek çok değişik şekilde kullanıldığını söyleyen Kamburoğlu, "Hiç tanımadığınız biriyle ilgili ilk izlenimi onun kullandığı beden dilinden elde edebiliyorsunuz. Ayrıca beden dilinizi doğru kullandığınızı zannettiğiniz bazı durumlarda yanlış izlenim uyandırmanız da mümkün" şeklinde konuşuyor. Mesela, sürekli etrafta dolaşan biri belki çok enerjik ve etkili görünebilir, ki bu çoğu durumda doğrudur. Fakat aynı hareketler bazen o kişinin sinirli ve durumdan rahatsız olduğu anlamına gelebiliyor. "İçinde bulunduğunuz durum sizden nasıl olmanızı gerektiriyorsa beden dilinizi ona göre daha emin, güçlü, güvenilir görünmek için kullanın" diyen Kamburoğlu, "Negatif işaretler gönderilirse, bu amacı elde etmeyi engelliyor. Ayrıca diğer insanların beden dilini de tanımaya çalışmalı. Böylece sizinle ilgilenip ilgilenilmediği ya da sizin varlığınızın nasıl bir etki yarattığı anlaşılabilir" tavsiyelerinde bulunuyor.

1.    İletişimlerinizi göz önünde bulundurarak tahminde bulununuz.

İnsanlarla iletişim kurarken aşağıdakilerden hangisini  % kaç oranında kullanıyoruz ? Toplamı % 100 olacak şekilde puanlayınız.

    
Sözcükler :% ............

Beden dili:%.............

Ses tonu:%................

2.    Carli kardeş


Yeni doğan bir çocuk

Dilini bilmediğimiz bir film

3.    Albert mahrebian yaptığı araştırmalar gösteriyor ki


Yüzdeleri ver

Sözcükler :% ............

Beden dili:%.............

Ses tonu:%................
Eğer bu yüzdeler size inandırıcı gelmiyorsa basit ve masrafsız bir şekilde kendinizde deneye bilirsiniz. Sabah işe giderken yumruğunuzu sıkıp eşinize doğru bir adım atıp “seni seviyorum hayatım” deyin. Yüzünüzde korkunç bir ifade olsun ve boğazınızda bir homurdu. Eğer sözcükler hareketlerden daha önemliyse eşiniz kollarını açıp size doğru bir hamle yapacak “canım benim. Bende seni seviyorum” diyecektir. Eğer sözcüklerin o kadarda önemi yoksa ne olacağını allah bilir. Eğer sabahı atlatıp yaşamaya devam edebildiyseniz akşamda şunu deneyin. Sabırla bekleyin ve eşiniz günün nasıl geçti hayatım diye sorunca ona doğru bir adım atıp yumruklarınızı sıkıp harika bir gündü deyin. Eğer çok güzel diyorsa zaten eğitime ihtiyacınız kalmamıştır bence direk bir boşanma avukatına gidin.

4.    Maaşına zam isteyen adam rolü


Eve geç gelen adam rolü

Yemek yapmayan bayan rolü

5.    Her konuşmada bu oranlar sabit kalmaya bilir

Kişilerin kültür düzeyleri kralice elizabet konuşmalırında hemen hemen hiç beden dilini kullanmıyr, konuşulan konular (Felsefe veya futbol ) konuşma; duygumu, düşüncemi aktarıyor. Bunlara bağlı olarak değişir.

Kişiye

Kültüre

Konuşulan konuya

Konuşulan ortama bağlıdır.

6.    Yapılan bir araştırmada türkiyede doğu ve güney doğudaki insanların konuşurken beden dillerini daha çok kullandıkları ortaya çıkmış.


7.    Yaş ilerledikce ve kültür düzeyi artıkca beden dili daha az kullanılır. Hiç küçük bir çocuğun bir şeyleri anlatırkenki
heyecanına dikkat ettinizmi

....baba baba kapının önünden koçaman bir deve geçti biliyormusun nerdeyse bom diye ödüm patladı.

(Deve dediği aslında komşunun bilgisayarın başından kalkmayan oğlu ama çocuk mutasyona uğradığı için bizimkide tanıyamamış.)

Deve dedimde aklıma geldi. Mesala küçük çocuklar şarkı söylerler.hiç dikkat ettiniz mi beden dillerini nasıl kullandıklarına. Allah sizinkileri bağışlasın benimde 5 yaşında kızım var her akşam bir konser dinneriz  şarkılarından bir tanesine dikkat edin diyerlerini söylemeyeceğim neden söylemediğimide anlayacaksınız çok yetenekliyimdir. Bindim elma dalına.
 
8.    İngiltere de bazı okullarda topluluk karşısında konuşurken kollarını hareket ettirmesin diye öğrencilerin koltuklarının altına kitap koyup öyle konuşturuyorlar.

9.    Beden dilimizi az kullanınca iletişim kazaları artar.


10.    Siyasetciler  Konuşmacılar

Büyük şirketler beden dilini doğru kullanmayı öğrenmek için büyük paralar vererek eğitimler alıyorlar türkiyede bizim gibi bu eğitimleri veren eğitim uzmanları allahtan artık avrupada bu eğitimler ilk okul çağlarındayken öğrenilmeye başlanılıyorama hiç önemli değil bu bizimde artık ilk okul çağına geldiğimizi gösterir.

11.    Soruları üstünüze alının şimdi size bir soru soracağım bana sadece konuşmadan cevap verin.

Şu anda bir eğitimde misiniz?

 Oturuyor musunuz?

Şu anda nefes alıp veriyor musunuz?

Yirmi beş çocuğunuz var mı?
Dört tane burnunuz var mı?
Şu anda inanılmaz güzel bir kumsalda içeceğiniz elinizde keyif mi yapıyorsunuz?

Bana başınızla evet der misiniz lütfen. Hayır der misiniz lütfen.

12.    Kese kağıdıyla uygulama

13.    Sohbet sırasında başka yere bakarak ve mimiksiz dinlemek ona eğilerek dinlemek uygulaması.

14.    Sevalin uygulaması (bir çift sahnede yapacak.)

15.    Birçok dilde sözsüz iletişimin önemine dair deyimler bulabilirsiniz


Bizde bu konuda oldukça şanslı olanlardan biriyiz.

•    Çenesini tutsa başına hiçbir şey gelmeyecek

•    Kollarını açmış da seni bekliyor sanki

•    Hayatın Yükünü  omuzlamıştı

•    Kaşlarını çatmış oturuyordu

•    Herkes gibi oda bana sırt çevirdi.

•    Surat asmaktan vaz geç artık

•    Yıllarca zorluklara göğüs gerdim

•    Dudak bükmek

16.    Liste


Elerin
 
Bacakların

 Gövdenin

Duruş yönümüzün

Hepsinin tektek ayrı  ayrı anlamları vardır. Bu anlamlar toplumdan topluma zamandan zaman ve durumdan durumdan duruma değişiklikler gösterir.

Eller: bu ne anlama gelir.

Nefis olmuş. Bir italyanın konuğuysanız ve bu hareketi yaparsanız. Sen ne sırvalıyorsun demiş olursunuz. İtalyana yemek çok güzel olmuş demek istiyorsanız. Şöyle yapmalısınız.
Kıbrıs türkleri: bunu rumlara gününü göreceksin. Anlamında kullanıyorlar.
 

Başparmak yukarda: ne anlama geliyor.

Fazilet partisi

Su altından çıkıyoruz.

ABD de ve avrupa ülkelerinde başarı anlamına geliyor.

Filistinde hizbullah taraftarı oldğunuzu gösterir. Bunu bilmiyorsanız tv de islediğiniz filistinlilerin zafer naralarıyla başarılarını
kutladıklarını sanırsınız.

Müslüman ülkelerdede küfür anlamında kullanılır.

Ok işareti :

€    Avrupada bir problem yok anlamında kullanılır.

€    Türkiyede sen ibnemisin anlamına gelir.

€    Japonlarda para anlamında kullanılır.

€    Latin ülkelerinde küfür anlamına gelir.

€    Aynı işaret fransada sıfır anlamına gelir.


Zafer işareti V .

ਂ    ise tüm dünyada aynı anlamda kullanılır. Zaferi simgeler

ਂ    Bu harekette hafif bir değişiklik yaptığınızda taplo hemen değişir.

ਂ    Asya da iki anlamına gelirken ingiltere de küfürdür.

Srilankada veya hindistanda bir çocuğun başını okşamaya kalkarsanız bu bir kavgaya yol açabilir.

ˇ    Avuç yukarı bakarak şekilde işaret parmağıyla çağırma hareketi yaparız.

ˇ    Malezyada sadece hayvanları çağırmak için kullanılırken

ˇ    Avusturalyada hayat kadını çağırmak için kullanılır.

ˇ    Türkiyede de pek hoş bir anlam ifade etmez değil mi?

Yükseklik ve Büyüklük


o    Efsanelerde tanrılar hep yüksekte otururlar. Neden çünkü yüksekte oturmak sizi güçlü gösterir.

o    Zenginler orta çağda hep yüksek kuleli şatolarda yaşamışlardır çünkü sadece amaç korunmak değildir halka ve kölelere karşıda büyük yüksek görülmeli.

o    Modern dünyada bu yükseklik kompleksinden kurtula bilmiş değildir. Örneğin mahkemelerde hakimin bulunduğu yer yüksektir. Yarışmalarda kazananı diğerlerinden daha yükseğe çıkarırlar.

o    Büyük ve yüksek binalar zenginliğin ve güçün simgesidir.

o    Yüksek masalar yine güçü simgeler

o      Toplantıda veya evde ayağı kalkmak yine güçü simgeler.

o    Pitts burg ünv. Yapılan bir araştırma boyu 1.85 den fazla olanları başka hiç bir etkene bağlı olmak sızın % 12 daha fazla
üçret aldıklarını gösteriyor.

o    Büyüklükte güçün simgesidir. Örneğin büyük göğüsler 1- 0 önde başlatır bayanları  büyük arabalar büyük evler yatlar vb. her konuda aynı süreci yakalarsınız.


Ellerin Verdiği Mesajlar

    Ellerimiz teknolojimizi oluşturmakta çok önemli bir etken. Yemek yemek resim yapmak torna vida tutmak piyano çalmak hepsi ellerimizle gerçekleşmekte.


    Ellerimizle dünyayı yaratıyoruz.

    Ellerimizin beynimizle ilişkiside çok sıkıdır. Beynimizde tuttuğu yer en fazla olan organımızdır. Kapladığı alan diğer tüm duyu organlarının toplamın kadardır. Ayağın kapladığı  alanın 10 katıdır.

    Ellerimiz hayatımızda son derece önemli bir yere sahipdir. Böyle önemli bir sistem beden dili  üzerindede çok önemli bir yeri vardır.

Açık el konumu:

    Size neyi hatırlatıyor?

    İsteme

    Dilencileri

    Yalvarma

    Dua

    Barışcıl bir yaklaşım

    Bu konumdayken kimseyi rahatsız etmezsiniz bu konumda bir köpeğe yaklaştığınızda dönüp elinizi yalar çünkü onun
dünyasında da yalvarma durumundasınız.

    Elimde bir şey saklamıyorum size karşı açığım mesajını verirsiniz.

    Ellerinizi ve kollarınızı konuştuğunuz topluluğa açarak yaklaştığınızda sizinle iletişim kurmak istiyorum mesajını verirsiniz.

    Bir topluluğa konuştuğunuzda bunu kullanmanızı tavsiye ederiz.

Balık sırtı el konumu:

    Otoriteyi çağrıştırır.

    Köpek eğitiminde ne anlama geliyor? Otur kont.

    Hitler örneği- otur coni yoksa sonunu sen bilirsin.

    Bir tartışmaya son verecekseniz

    Evde hanımın hiç size böyle davrandığını fark  ettiniz mi

    Ya deli oluncaya kadar sinirlendirdiğiniz eşinizin yeter artık deyip isyan ettiğinde buna benzer bir hareketi araya
kaynamış olabilir mi?

    Acil  bir durum karşısında Avuç içi yukarı olarak Bir arabayı durdurmaya kalktığınızı hayal edin. Ne yaptığınızı düşünürler. Dururlar mı?  Zor durur değil mi? Ama şöyle denerseniz.

    Tansu çillerin hareketini hatırlıyor musunuz hitler kadar olmasada bayağı erkek gibi kadın detirtti bir zamanlar.

    Deniz baykalın en sık kullandığı hareket ise şudur.

    Buda balık sırtının bir türüdür aslında tehtit eder sözlerinin ne söylediği önemli değildir. Parmağıın ne dediğine bakın o
size gercek düşünceleri söyleyecektir.

    Bu hareket sakinleştirmek içinde kullanıla bilir örneğin tayip ekonomideki zorlukları görmemek için bayağı sık
kulanıyor. Olabilir mi acaba?

    Budavranış aslında bilinç altının gerçekliğinide yansıtır örneğin ey sen suçlusun derken üç parmaklada gercek suçluyu gösterir.

    Eller anlatmakla bitmez çünki zihnin aynası gibidirler soyut olan düşüncenin yaşam geçmiş halidirler.

    Kenetli eler genel bir olumsuzluğu ifade eder buna birde mimik eklemeniz gerekiyor.

Görüşme beklediğinizden uzun sürünce zihniniz otomotik olarak  bu işareti yapabilir.

Çevrede Olumlu İzlenim Yaratacak Beden Dili Özellikleri

1.    Göz ilişkisi: İnsanların yüzüne bakanlar, bakmayanlardan daha çok hoşa gider. (Göz teması)

2.    Yüz ifadesi: Canlı olun. Mümkün olduğu kadar sıcak ve dostça tebessüm edin ve gülün. Yüzünüz çevreye olan ilginizi yansıtsın.

3.    Baş hareketleri: Karşınızdaki konuşurken sık sık başınızı aşağı yukarı hareket etdirerek onu anladığınızı ve dinlediğinizi hissetdirin. Başınızı hafif dik tutun

4.    Jestler: Çok aşırıya gitmeden jestlerinizi kullanın.Ellerinizi cebinizde tutmaktan ve kollarınızı kavuşturmaktan, ellerinizle ağzınızı örtmekten kaçının. Açık ve anlaşılır jestleri tercih edin

5.    Postür (beden Duruşu): Ayakta iseniz dik durun: Oturuyorsanız sandelye ve koltuğunuzu tam olarak doldurun ve arkanıza yaslanın. Birisi ile konuşurken vebirisi doğrudan sizinle konuşurken öne eğilin ve ilginizi gösterin

6.    Yakınlık: İnsanlara daima onları rahatsız etmeyecek, mümkün olanen yakın mesafede durmaya gayret edin

7.    Yöneliş: Daima konuştuğunuz ve sizinle konuşan insana dönük olun.İkiden fazla insanla bir gurup oluşturuyorsanız, sizin için önemli olanların dışındakilere merkezinizi kapatmayın. Mumkün olduğu kadar çok kişiye merkezinizi açık tutun.

8.    Bedensel temes: İnsanları tedirgin etmeden, mümkün alna her durumda bedensel teması kullanın Özellikle sizlerden gençlere, aynı cinsiyetten olanlara, sizlerden daha alt statüde olanlarla bedensel teması kurmak için her fırsatı değerlendirin

9.    Dış görünüş: Grup normlarına , toplumsal rol ve statünüze uygun giyinin. Giyiminize mümkün olduğunca renk katın.

10.    Konuşmanın sözel özellikleri: Çok fazla ve çok hızlı konuşmaktan kaçının Bir topluluk içinde dinlediğinize yakın konuşun.Sesinizin yüksekliğini ve tonunu , bulunduğunuz çevreye göre ayarlayın

*Baltaş,Z.,Baltaş a. :İletişim Becerinizin Anahtarı Sessiz Diliniz 'Beden Dili' .(Remzi Kitapevi,15.Basım,1997,İstanbul)kitabından alınmıştır

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık