:: MESLEKTE BAŞARI

::  MESLEKTE BAŞARI

Dünyada, yaşamak ve gelişmek (hayatımızı devam ettirmek) için tuttuğumuz işe, takip ettiğimiz yola meslek diyoruz. Örneğin: Öğretmenlik, doktorluk, hakimlik, avukatlık, kâtiplik, muhasiplik, mühendislik, gazetecilik, işçilik, çiftçilik, sarraflık, esnaflık, tüccarlık, marangozluk, demircilik, mobilyacılık.... vb. Hepsi birer meslektir.
İnsanların, özledikleri hayat tarzına kavuşmaları ve mutlu yaşamaları mesleklerinde başarılı olmalarına bağlıdır. Mesleğinde başarılı olamayan kimse yeterince maddi kazanç sağlayamaz. Bu yüzden ailesine karşı yükümlülüklerini yerine getiremez. Ve de ailesinden beklediği sevgiyi, saygıyı ve sıcaklığı bulamaz. Arkadaşları arasında itibarlı olamaz. Çevresinden sevgi ve yakınlık, amirlerinden ilgi ve yardım göremez. Toplumda yer edinemez ve sevilemez. Sevilmeyince de sevemez, iç huzuruna kavuşamaz ve mutlu olamaz.
O halde: Sevmek, sevilmek, beğenilmek, herkesten ilgi ve yardım görmek, çevremizi genişletmek, sımsıcak bir aile yuvası kurmak, iç huzuruna kavuşmak ve mutlu yaşamak istiyorsak mesleğimizde başarılı olmak zorundayız.
İnsanoğlunun mesleğinde başarılı olması, biraz da önceden mesleğini isabetle seçmesine ve mesleğine iyi hazırlamasına bağlıdır.
Ülkemizde, mesleğe hazırlık çeşitli yollardan olmaktadır: Baba mesleğine sarılarak hayata atılanlar olduğu gibi, hısım akrabalarından veya başka yakınlarından görüp heveslenerek ve onlar yanında çalışarak meslek edinenler de olmaktadır. Bir sanatkâr yanında çalışarak çıraklık yoluyla mesleğe hazırlananların sayısı hayli kabarıktır. Bu yollarla meslek edinmek daha kolay ve daha kısa zamanda olmaktadır. Ama, bu yolun sağlıklı ve tercihli
 olduğunu elbette söyleyemeyiz. Fakat, okuyamayanlar veya okumak fırsat ve imkânını bulamayanlar için geçerli bir yoldur ve de faydalıdır.
Mesleğe hazırlanmanın en iyi yolu okullardan geçmektedir. Bu yol uzundur, masraflıdır, fakat emindir ve sağlamdır. Okullar heves ve yeteneğe uygun olarak seçilirse, en iyi meslek adamları bu yoldan geçerek yetişebilir. Devlet adamları, ilim adamları ve daha başka yüksek kültür elemanları hep okullar yoluyla yetişir ve yüksek hizmetlere talip olurlar. Okullar heves ve yeteneğe uygun olarak seçilmezse, ileride, memleket işleri ehil olmayanlar eline geçebilir ve ülkemiz, rasgele meslek seçen ehliyetsizler elinde kalabilir.
Öğrenciyken Mesleğe Hazırlanmalıdır
Gençler okulda öğrenciyken kendilerini mesleğe hazırlamalıdırlar: İlköğretimden sonra gidilecek meslek okulları doğrudan doğruya meslek adamı yetiştirir. Kısa yoldan meslek edinmek isteyen öğrenciler, meslek okullarından birisini seçerler. Meslek Liselerinden mezun olanlar, Akademik Liselerden mezun olanlardan daha kolay iş bulurlar. Dileyenler ve imtihan kazananlar Yüksek Okullara da devam edebilirler. Yüksek öğretim yapmak isteyenlerin çoğu genel kültür veren akademik liselerden geçerek tahsillerine devam ederler.
Üniversiteler ve Yüksek Okullar da meslek liseleri gibi öğrenciyi mesleğe hazırlarlar. Yüksek meslek adamları ancak yüksek öğretim kurumlarından geçerek yetişir.
Hangi lisede veya hangi üniversite, hangi fakültede okunursa okunsun, öğrencilik yıllarında başarılı olanlar genellikle, ileride atılacakları meslek dalında da başarılı hizmetler görürler ve başarılı olmanın hazzına ererler. Öğrencilikte çok çalışmaya alışanlar, mesleklerinde de çalışkan olmakta devam ederler. Öğrenciyken başarının tadını alanlar, mesleklerinde de bu tadı almaktan vazgeçemezler ve başarılı olmaya devam ederler.
Sonuca Gelelim: Meslek hayatımız, okullardaki başarımızla ilgili ve orantılı olduğuna göre, okul hayatımızın başarılı geçmesi ilk amacımız olacaktır. Okul hayatında başarılı olmamız için de, öğrencilikte başarılı olmanın yollarını bilmemiz, tutum ve davranışlarımızı ona göre ayarlamamız gerekmektedir.
Ayrıca: her meslek bir ilim dalıdır. Her mesleğin özel ilgi ve becerilere ihtiyacı vardır. Mesleğe hazırlık döneminde (okullarda, çırak okullarında ve başka işyerlerinde) bu özel bilgi ve becerileri kazanmamız gerekmektedir.
Önemli Olan Kişinin Kendisini Hazırlamasıdır
İyi öğrenmede ve iyi beceriler kazanmada okulun ve öğretmenin rolü önemlidir: Disiplinli okullarda, mesleğinin ehli, tecrübeli ve gayretli öğretmenler elinde yetişen öğrenciler elbette daha yüksek bilgi ve becerilere ulaşabilirler. Fakat, bilelim ki: Gerçek başarılar, öğrencinin kendi azim ve iradesi ile oluşur. "Dökme suyla değirmen dönmez" denilir. Okul ne kadar iyi, öğretmen ne kadar ehliyetli olursa olsun; öğrenme isteği ve heyecanı öğrenciyi sarmazsa, gayret ve başarma azmi öğrencide görülmezse, sistemli çalışma alışkanlığı öğrencide yer etmezse amaçlanan bilgi ve beceri seviyesi öğrenciye kazandırılamaz.
İyi öğrenmek öğrencinin öğrenmeye hazır hale gelmesi ile mümkündür. Öğrenmek ve ilerlemek isteyen öğrenci, sadece öğretmene ve ders kitaplarına bağlı kalmayacaktır. Geleceğini düşünen öğrenci, her fırsattan faydalanarak ve çeşitli kaynaklardan yararlanarak kendisini yetiştirmeye devam edecektir.  Böyle yetişenler geleceğin başarılı meslek adamları olmaya hak kazanırlar.
Unutmayalım: Sadece okullarda öğrendikleriyle yetinenler hayatta yaya kalırlar. Meslek hayatı boyunca, her an kendisini yetiştirmeye ve yenilemeye devam edenler özledikleri başarıya ulaşabilirler, refah ve mutluluğa erişebilirler.
"Başarı sistemli çalışmanın bir ürünüdür."
DERLEYEN:KESFETKENDİNİ EDİTÖRÜ
İletişim:[email protected]


Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık