HEDEF VE BAŞARI

HEDEF VE BAŞARI

Yapmak zorunda olduğumuz bir işi, aşama aşama ilerleyerek kat ettiğimiz toplam mesafe yerine, sürekli olarak daha yapılması gereken ya da o gün içinde yaptığınız kısım açısından düşünürsek, yalnız fazla zevk vermeyen uzun dönemli projelerden değil, kısa olanlardan bile kopabiliriz.
Bu sorunla özellikle yazarlar daha çok karşılaşırlar. Yayıncı 80.000 kelime istiyor ve teslim zamanı hızla yaklaşıyor. Fakat tüm gün köle gibi çalışmaya rağmen daha yazılacak 79.990 kelime var. Dik bir iş mi? Bu yönden bakılırsa Himalaya Dağları gibi.
Bununla birlikte, konulara bakmanın başka bir yolu daha var: Ulaşılacak yere ve bugünkü yavaş ilerlemeye odaklanmak yerine kümülatif (eklenerek artan) bir bakış daha faydalıdır. Yarım saat önceki öğle yemeğinden bu yana alman mesafe yerine, dağın dibinden ayrıldıktan sonra alman mesafeye bakmak gibi bir yaklaşımdır.
Yapmakta olduğunuz düzenli ilerlemeyi göstermek için bu kümülatif gelişmenin grafiğini çizmek, hem güçlendirici (evet, oraya ulaşıyorum) ve hem de motive edici (ne kadar başardığımı gör) rol oynar. Böylece günbegün atılan ve tatminkâr olmayan salyangoz adımlan olarak görülen ilerleme, aslında hedefe ulaşmakta olduğunuzu belirten yararlı bir göstergeye dönüşür.
Kümülatif bir grafik çizmek için haftanın günlerini (veya diğer zaman ölçeklerini) yatay eksen üzerinde eşit aralıklarla işaretleyin. Her günün sonunda TOPLAM ürünü grafikte tarihle birlikte işaretleyin. Örneğin, pazartesi (ilk gün) iyi bir başlangıç yaptım ve 4000 kelime yazdım. Salı günü o kadar iyi değildim ve 3000 kelime yazdım. Fakat bu toplam olarak 7000 kelime anlamına gelmektedir. Hâlâ biraz ilerleme kaydettiğimi gösteren grafik olmasaydı, üçüncü günün sonunda kolaylıkla motivasyonum bozulurdu. Grafik sayesinde kelime sayısındaki artışı gördüm ve böylece motive kaldım. Perşembe günüyse 4500 kelimelik olağanüstü bir verim aldım.
Ne kadar küçük ilerleme göstermiş olmanız önemli değildir. Kümülatif bir grafik, onu doğru yöne atılmış bir adım olarak kaydedecektir. İlerleme sizin için zorlaştığında böyle bir grafik yapmayı deneyin. Geleceğe yönelik kısa bir bakışınız, belki de kendinizi ileriye, daha ileriye doğru teşvik etmek için ihtiyaç duyduğunuz şeydir.

 DERLEYEN...EMRE ŞEN (KESFETKENDİNİ EDİTÖRÜ)
İletişim:[email protected]
     


Bir yorum

Cevapla

  
 
3+2 İşleminin Sonucu    
Yukarı Çık