BAŞARIYA ULAŞMAK İÇİN NELER YAPMAMIZ GEREKİR?

BAŞARIYA ULAŞMAK İÇİN NELER YAPMAMIZ GEREKİR?

BAŞARIYA ULAŞMAK İÇİN NELER YAPMAMIZ GEREKİR?
1.  Düşüncenizi, Duygunuzu ve Bütün Benliğinizi Yapacağınız İşe Veriniz.
İnsan bir şeyi başarmak istiyorsa yaptığı işe kendisini vermelidir. Aksi takdirde başarılı olamayacaktır. Başarılı olmak isteyen bir öğrenci de ders çalışmaya başladığı andan itibaren, çalıştığı ders haricindeki her şeyi zihninden çıkartmalıdır. Sadece bedenen masa başında olmak yetmez, düşüncenizle de masa başında olmanız gerekmektedir.
Dünyanın en ünlü mimarlarından biri olan Mimar Sinan'ın yaptığı işe nasıl konsantre olduğunu hatırlamak son derece faydalı olacaktır.
 Harika Bir Konsantrasyon
Osmanlı Devleti'nin en büyük hükümdarlarından Muhteşem Süleyman unvanlı Kanunî Sultan Süleyman kendi adını taşıyan görkemli bir cami yaptırmak ister. Bu kutsal mabedin yapımı için şu anki Süleymaniye Camii'nin bulunduğu arsayı beğenir. Dönemin en ünlü mimarı Mimar Sinan'ı da yanına alır. Arsaya bakmaya ve arazinin böylesine bir cami için uygun olup olmadığını görmeye gider. Kanunî Sultan Süleyman, Mimar Sinan'dan araziyi dikkatlice incelemesini ister. Mimar Sinan araziyi incelemeye başlar. Bu esnada Mimar Sinan sanki kendinden geçmiş, başka bir âlemde bulunuyormuşçasına bir şeyler mırıldanmaya başlar. Tam bu sırada Cihan Padişahı Kanunî, Mimar Sinan'a döner ve, "Araziyi nasıl buldun Sinan?" der.
Gözlerini araziye dikmiş, adeta arazinin bütün görüntüsünü zihnine nakşetmeye çalışan Mimar Sinan, bu soruya cevap vermez. Cevapsız kalan soru üzerine herkes adeta donakalmıştır. Etrafta sadece rüzgârın uğultusu ve yaprakların çıkardığı ses vardır. Vezirler, devlet erkânı ve orada bulunan herkesin gözü Mimar Sinan'ın ve Sultan Süleyman'ın üzerindedir.
Kanunî Sultan Süleyman biraz da yüksek bir ses tonuyla tekrar sorusunu yöneltir: "Bu iş olacak mı Sinan Efendi?"
Muhteşem Süleyman'ın hiddetini bilenlerin meraklı ve şaşkın bakışları arasında, Mimar Sinan'dan yine bir cevap gelmez. Bu alışılmadık durum karşısında herkes korkmaya başlamıştır. Çünkü bugüne kadar padişahın sorusu cevapsız kalmamıştır. Hele ikincisi asla...
Ancak bu durumda padişahın tepkisi biraz farklı olmuştur. Padişah hiçbir şey demeden biraz daha beklemeyi uygun bulmuştur. Dakikalar adeta saat gibi olmuş, zaman yere mıhlanmış bir çivi gibi hareketsiz kalmıştır. Herkes yerinden hareket etmeyen ve çok dikkatli gözlerle araziye bakmaya devam eden Mimar Sinan'ı seyretmeye devam eder.
Geçmek bilmeyen dakikalar sonrasında, şaheserler inşa eden Mimar Sinan yürümeye başlar ve boş olan araziye başını eğerek girer. Bir kez daha herkes hayretler içinde kalmıştır.
Padişahın sesini duymadığı gibi oradaki kalabalığı dahi unutmuş görünen Mimar Sinan'ın, o kısa süre içerisinde tasarımını yapıp, konsantre olarak hayalinde oluşturduğu kemerlerden birine çarpmamak için kafasını eğerek arsaya girdiğini fark ederler. Padişah da durumun farkındadır.
Neticede Mimar Sinan, günümüz teknolojisinin hâlâ tasarımının nasıl yapıldığını çözmekte zorlandığı muhteşem Süleymaniye Camii'ni inşa eder.
2. Azim ve Kararlılığın Gücünden İstifade Edin.
Hedefinize ulaşmak için azimli ve kararlı olmalısınız. Azmin ve kararlılığın olmadığı yerde boş vermek, pes etmek, ümitsizlik ve neticede başarısızlık vardır. Azim ve kararlılık sayesinde olumsuzlukları yenebilir, hedefinize doğru emin adımlarla yürüyebilirsiniz.
Kişisel başarıda payı en büyük olan etkenlerden biri de azim ve kararlılıktır. Zengin Düşünün, Zengin Olun kitabının yazarı Napoleon Hill, Amerika'da en başarılı 500'den fazla kişinin hayatını incelemiş ve bunlardan çoğu ile tanışma fırsatı bulmuş bir yazardır. Tüm başarılı insanların hayatlarında ortak olan vazgeçilmez etkenin azim ve kararlılık olduğunu keşfetmiştir. Bu kişiler defalarca yenilgiye düştükleri halde denemeye devam etmişlerdir. Yazara göre büyük başarıları elde edenler, büyük engelleri ve korkunç cesaret kırıklıklarını yenebilmiş olan insanlardır. N. HİH'in gözlemi, mucit Booker'ın şu harika tesbitiyle tamamen paralellik göstermektedir: "Başarıyı ölçebilmek için bir insanın ulaştığı noktaya değil, başarmak için aştığı engellere bakılması gerektiğini öğrendim."
Başarısızlığı Başarıya Çevirmenin Yolları isimli kitapta azim ve kararlılıkla ilgili şu ana hatlar verilmektedir:
•  Sonuna kadar sabreder ve mücadele edersem, olayların benim amacıma göre gelişeceğine inanıyorum.
•  Haklı olduğumu bildiğim sürece vazgeçmem.
•  Olumsuzluklar karşısında cesaretli olacağım ve ümidimi kaybetmeyeceğim.
•  Hiç kimsenin ve hiçbir olayın, hedeflerime ulaşmada engel olmasına veya gözümü korkutmasına izin vermeyeceğim.
• Tüm engelleri ve aksilikleri yenmek için çalışacağım.
• İstediğimi elde etmek için tekrar, tekrar ve tekrar deneyeceğim.
• Tüm başarılı olmuş kişilerin olumsuzluklar ve başarısızlık karşısında yenilgiyi kabul etmediklerini ve mücadeleye devam ettiklerini biliyorum. Ben de bu şekilde davranacağım.
Başarılı olabilmek için azim ve kararlılığın gücü kesinlikle hafife alınmamalıdır. Azim ve kararlılık cesaretsizliğin ve başarısızlığın üstesinden gelinebilmesi için öğrenilmesi gereken en önemli erdemlerden biridir.
DERLEYEN...MURAT KÜDEN(KESFETKENDİNİ EDİTÖRÜ)
İletişim:[email protected]

Bir yorum

Cevapla

  
 
3+2 İşleminin Sonucu    
Yukarı Çık