BAŞARI GÜVENLE BAŞLAR

BAŞARI GÜVENLE BAŞLAR

"Editörlük oldukça küstah. Oturuyorsunuz dünyaya bakıyorsunuz ve uzmanlara neyi yanlış yaptıklarını anlatıyorsunuz. Her zaman haklı olmak zorunda değilsiniz. Ne yaptığınızı, bunun etkilerini, anlamını ve açıklamasını düşünmek zorunda değilsiniz. Sadece bunu yapacak kendine güvene ihtiyacınız var."

—ROBERT BARTLEY The Wall Street Journal
 
Herhangi bir işi yapmak sadece kendine güven ister. Diğerlerinin yapmadığı işleri yapmak daha fazla kendine güven ister. Tüm şefler her durumda her zaman kendine güven duyan insanlardır.

"Bu sabah ilk işim bir United Way kahvaltısını başlatmaktı.Bu gibi durumlarda on bin insanın önünde konuşmam istendiğinden daha fazla ter döküyorum. Bunlar benim istediğim gibi organize edilen işler değil. Katılan kişiler benim hazırlık yapamayacağım şekilde davranıyorlar. İnsanlar sizi sanki bütün gün yap-, manız gereken şeyler bunlarmış gibi yargılıyorlar. Bu benim için kolay değil. Deneyimle daha kolay ama hâlâ kolay değil."

—DAVE CARPENTER
 
Transamerica Occidental Hayat Sigortası
Başkan ve CEO'su
 
United Way kahvaltısını kolayca geçen bir insan yayınlanması için bir mektup yazarken ya da bir televizyon talk şovundan önceki gece soğuk terler dökebilir. Bazı durumlarda hepimizin kendine güveni vardır, tanıdığımız ve deneyimli olduğumuz konularda. Zirvedeki insanların daha az başarılı insanlara göre daha fazla kendine güvenleri vardır (ya da öyle görünürler).
 
Ancak kendinden şüphe etmeyen insan bir hayal dünyasında yaşıyordur. Kendine güven gerçekten bir yeterlilik hissidir. Zirveye çıkmak için kendinizi yeterli ve rahat hissetmelisiniz. Ancak zirvedeki hiç kimse hş^durum için kendisini yeterli ya da rahat hissetmez. Bazı hareketler kesin değildir ve her durumda kendinden emin görünen kişi sizi aldatıyordun Buna güvenmeyiz ve her zaman kendinden emin insanlar tarafından yönetilmek istemeyiz.
 
Zirvedeki insanlar açıkça başarılı olmak için gerekli riski alacak kadar güvenlidirler. Çoğumuzdan daha sık kendilerini güvende hissederler ve yönetimde oldukları için bir odaya girerken, el sıkışırken ya da konuşmaya başladıklarında kendilerine güvenli gözükmeleri gerektiğini bilirler.
Zirvedeki insanlar kendi başlarına rahattırlar. Rahatsız şeyler yaparken de nasıl rahat görüneceklerini bilirler. Ne kendilerine aşın güvenli ne de korkularının ve şüphelerinin etkisi altında değillerdir.
 
"Daha önce başarılamayacak görünen ve başardığım işleri hatırlarım ve bu bana bir doz güven vitamini verir. Sonra korkularımla ilgili yüksek sesle konuşurum. Hayali bir konuşma yaparım ve en kötüsünü düşünürüm ve bununla nasıl başa çıkacağımı düşünürüm. Çoğu zaman 'hey bunu başarabilirim' ile bitiririm.",

—BOB BERKOWIT2 CNBC 'Real Personal' Programı sunucusu
 
Zirvedeki bazı insanlar doğuştan kendilerine güvenli gibi görünürler.  Diğerleri güvenlerini başardıkları önemli bir olan ya da hayatlarında olan başka şeylerle ilişkilendirir. Örneğin Daniels İletişim başkanı Bili Daniels lisedeyken bir kız çekişmesi yüzünden bir şehri karşısına almış. "Asla güven eksikliği hissetmedim" diyor. Birçok lider kendine güvenini kendi akranlarının çabaladığı işlerde geliştiriyor: spor, akademik başarı vb.
Birden fazla başarısı olan kişinin kendine güveni vardır. Üç sihirli sayı gibidir. İkinci "yıldırımın ikinci kez düşmesi" gibidir. Ancak aynı alanda üçüncü basan sizin hareketlerinizin ve kendinize güveninizin sonucu olarak algılanacaktır. Tekrar edilen basan size denemekten korkmamayı ve bunun daha fazla basan ve kendine güven getireceğini öğretir. Colin Hizmet Şirketleri başkanı Larry Colin'in dediği gibi "bir kez yeterli başannız olduktan sonra bu hemen duruşunuzu ve tavırlannıza yansıyacaktır."
Kariyerinin kritik bir noktasında MTV Netvvork başkan ve CEO'su Tom Freston bir yıl ara verdi ve dünya seyahatine çıktı,
"yolumu buldum, doğaçlama yaptım ve hayatta kaldım. Döndüğümde kendime güvenim daha fazlaydı. Böyle bir deneyimle güven kazanıyorsunuz. Herhangi biri kadar iyi olduğunuzu fark ediyorsunuz, önceden sadece güven eksikliği vardı. Güven sadece bir şeyler deneme isteğidir."

Her ne kadar pozisyonunuz ve mal varlığınız güven arttırmasa da "bankadaki para" arttıracaktır. Bu size seçenekler sunacaktır. Bir görüşmede şeflerden birisi bana
"her zaman yanımda bin dolar taşırım. Cüzdanımda ve aklımda katlanmıştır. İstersem gördüğüm her şeyi satın alabileceğimi biliyorum. Bunu çok nadir yaparım. Sadece yapabileceğimi bilmek yeterli."

Bankadaki para sizin kapana kısılmış ve güçsüz hissetmenizi önler. Her ne olursa olsun yoksul olmayacağınızı bilmek sizi risk almaya daha istekli kılar.

"Eğer paranız yoksa sizi destekleyecek bir şeyiniz olmadığını hissedersiniz. Kariyerime başladığımda her zaman bir aylık maaşımı bankada tuttum böylece 'ben bırakıyorum' diyebilirdim. Uğraşmak istemediğim insanlara katlanmak zorunda değildim. Bu fmansal güvenlik egomu ateşlerdi. Bu olmadan dışarı çıkıp yapmam gereken diğer işleri yapacak güveni bulamazdım"
 
—ERME HOWELL St/Regis/WPM Emekli Başkanı

Bankadaki para, terfiler, ödüller, köşe ofis ve başarınızın diğer somut sonuçhfi kendinize güveninizi ateşler. Ancak kendinizden gerçekten emin olmak için yeterlilik ve kendine değer verme de aynı zamanda gelişmeli. Eğer böyle olmazsa acımasızca geride kalır ve güvensizliğinizin faturalannı ödersiniz. Ve birilerini uzun süre kandıramazsınız. Çok parlatılmış bir yüzey sizi fazla uzağa götüremez.
 
Bir damşman olarak müşterilerime güven vermiyorum onların geçmiş başarılarını göstererek ve gelecekteki performanslarını geliştirecek yeni davranış örnekleri göstererek güven inşa etmelerini sağlıyorum.
 
Hareketlerinin kontrolü ile diğerleri üzerindeki etkilerini kontrol ettikçe kendine güvenlerini de kontrol edebilirler.
 
Kendinize Güveninizi Nasıl Arttırırsınız
 
1.  Rahatlayın ve geriye bakın. Oturun ve bir muhasebe defteri ile geçmiş basanlarınızı hatırlayın. Hem büyük hem küçük başarılarınızı yazın ve iyi hallettiğiniz olaylan da ekleyin. Eğer isterseniz lise yıllarınıza kadar geri gidin ve başlangıçta başarabileceğinizden şüphe edip başardığınız her şeyi yazın. Listenizi asın. Periyodik olarak kontrol edin ve yenileri ekleyin. Güvensiz hissettiğinizde tekrar okuyun. Eski başanlannızı kendinize hatırlatmanız kendine güveninizi tazelemenin iyi bir yoludur.
 
2.  Kesinlikle zevk aldığınız ve yetenekli olduğunuz bir işte çalıştığınızdan emin olun. İşinizden memnunsanız onu iyi yapıyorsunuz demektir. İçindeyken kendinizi tamamen veriyor ve ondan motive olur ve daha yetenekli hale gelirsiniz. Yetenek güveni besler. Seçtiğiniz alanda iyi olduğunuz sürece her alanda iyi olmak gibi bir baskı hissetmezsiniz ki bu zaten imkânsızdır.

Yetenekli ve güvenli olmak için yaptığınız işe inanmalısınız. Eğer inanmıyorsanız iş ya da kariyer değiştirmeyi düşünmelisiniz. Yanlış alan ya da pozisyonda olabilirsiniz. Birçoğumuz geçici olarak bunu yaşanz. Eğer tereddütlerimize rağmen orada kalırsak sonunda bizi yakalar. Bir sabah uyanınz, aynaya bakar ve gördüğümüz insandan hiç hoşlanmayabiliriz. Bu sizin seçiminiz. Kariyer değiştirmek cesaret ister. Ama bu riski alır ve seçiminizi yaparsanız, sizi yeteneksiz ve güvensiz kılan tatminsizlik ortadan kalkacak ve başarı şansınız artacaktır.

3. Sırtınızı sıvazlayın. Bir amaç için atılmış küçük adımlar bile tanınmayı hak eder.  Her yeni başannıza bakın ve bunu ben yaptım ve iyi yaptım' deyin. Daha yetenekli, yeterli ve rahat hissedeceksiniz.

4.  Diğerlerinin güvenini ateşleyecek şekilde çalışın. Etrafa kompliman saçın. Mucizeler yaratacaklardır.
 
"İnsanlar para ve aşk için çalışırlar ve her ikisini çok nadir elde ederler. Yağcılık hatta sahte yağcılık iyi hissettirir. Küçük insanların kompliman kabul edişleri büyüleyicidir. Onlara ne kadar değerli olduklarını anlatın ve bunu düzenli hale getirin. Her Cuma evlerine gitmeden o hafta iyi yaptıkları şeyleri anlatın. Eşlerinize her gün ne kadar iyi olduklarını söyleyin, hiç kimse hak ettiği kadar takdir edilmez."

—JACK FALVEY Intermark Başkanı
 
İnsanlara onlara inandığınızı söyleyin. Onların haklı sizin hatalı olabileceğiniz olasılığını göz önünde tutun. Hata yapmalarına izin verin ve karar almaları konusunda cesaretlendirin. Sizin onlara inancınız kararlan hata ile sonuçlandığında dahi güvenlerini sürdürmelerini sağlayacaktır.
Karşılığında ne alacaksınız? Olumlu, üretken iş ilişkileri ve bunun sizin yaptıklannızın sonucunda olduğu bilgisi ve yönetim liderlik ve ilişki kurma konulanndaki yeteneğinize güven artışı.
 
5. Ara sıra olan kendinden şüpheyi kabul edin ve anlayın. Ama buna yenik düşmeyin. Küçük korkularla ve günlük şüphelerle yüzlesin ve üzerlerine gidin. Endişelenmeyi bırakın. Kendinizi ve rolünüzü kabul edin ve "ben neysem oyum ve bunda bir soru yok" diyerek tekrar edin. Hatalar yaptığınızı bunları düzelttiğinizi ama gelecekte yeniden hata yapacağınız hatırlatın. Zirveye çıkmak için kendinizle olumlu konuşarak şüphelerinizi bir çerçeveye tıkmalı ve şekillendirmelisiniz.
Zirvedeki insanlar kendilerine dair iyimser bir havaya sahiptirler ve bunu kendileriyle olumlu konuşarak sürdürürler. Zirvedeki insanlardan asla duymadığım (ama henüz başaramamış insanlardan duyduğum) yorumlar şunlardır:

• İşim düşündüğüm gibi çıkmadı. Bunu gerçekten sevmiyorum ama bununla ilgili yapabileceğim bir şey yok.
 
•  Tükendim. Her şeyi yoluna koymak için enerjim yok ve o kadar gerideyim ki asla yakalayamam.
 
•  Diğer insanlar fırsatı yakalıyor. Ben asla doğru zamanda doğru yerde değilim.
 
•   Eğer.......(istediğinizi seçin: daha yaşlı, daha genç, daha
akıllı, beyaz, siyah, erkek, kadın, daha büyük bir şirket, daha küçük bir şirket)
olsaydım işler farklı olabilirdi.
 
•  .........(boşluğu doldurun) konusunda hiç iyi değilim.
 
Zirvedeki insanlar böyle şeyleri asla söylemedikleri için asla üzgün olmadHdarı yâ da sorunları olmadığı anlamına gelmez. Ancak onlar yargılayıcı düşüncelerini kontrol etmeyi ve diğer insanlara ifade etmeyi öğrenmişlerdir. Sonuç olarak iş hayatında başarılı olmak ve etkin biçimde liderlik etmek için gerekli olan iyi bir dış görünüşü sürdürebilirler.

"Tüm hayatlarımız ve kafamızın içinde süregiden özel tartışmalar. Kendimize mektuplar yazarız. Kendimize konuşmalar yaparız. Ve kendimize söylediğimiz şey oluruz. Başka birisinden öz saygı alacağınıza inanmak bir tuzaktır. İç sorunlara dış çözüm yoktur."

—RALPH ABLON Ogden Şirketleri Başkanı
 
"Hepsi sizin kendinize inancınıza bağlıdır. Eğer yeterli olduğunuza inanıyorsanız bir sabah kalktığınızda gerçekten öyle olduğunuzu anlayacaksmız."
 
—JEFF SMULYAN Seattle Marinalan Sahibi
 
"'Ben yapamam', 'ben yapmam' gibi şeyler söylemeyin. 'Yapabilirim', 'yapacağım' demelisiniz"
 
—RYAL POPPA Storage Technology Şirketleri Başkan ve  
 
Basan, başarılı olacağına inanan insanlara gelir. Başarırlar çünkü bunu yapabileceklerine inanır ve buna göre hareket ederler.
Tersine OİT (Olumsuz İnsanlar Topluluğu) üyeleri sık sık başarısız olur. Kafalarım o kadar çok kötümser düşüncelerle doldururlar ki kendileriyle başarısızlık için konuşurlar.
 
Müşterilerimden birisi kötü idare ettiği bir durumu bana anlattıktan sonra "her neyse sonuçta ben bir öküzüm" diye bitirdi.
 
Bir an için oturduktan sonra dümdüz yüzüne baktım ve "evet anlıyorum sen tam bir öküzsün" dedim.
 
Bu sözü başkansından duymak müşterimin bazı alarm zillerinin çalmasına neden olmuş olacak ki bana baktı ve "biliyor musun bunu sevmedim" dedi. Her ne kadar kendisine bunu yıllardan beri söylediği için aslında öküz olmadığı halde bu negatif konuşmayla kendisine böyle davranma izni vermişti.
 
Olumsuz düşündüğünüzde siz farkına varmadan olumsuz düşünceler davranışlarınıza yansır. Diğerleri sizin düşüncelerinizi duyar. Sizin uyuşuk, mağdur görünüşünüzü izler. Kendiniz hakkındaki olumsuz düşüncelerinizi ve davranışlannızdaki güven eksikliğini hissederler. Ve size sizin kendinize olan güveninizden fazla güvenmezler.
 
"Kadınlar ya da azınlıklar konusunda ayrımcılık yapmam. Ama kendisi konusunda savunmacı olan insanlar hakkında şüpheci olurum. Kendisini kabul etmeyen insanları kabul etmek zordur."
 
—CURT CARTER Mission Bay Yatırım Şirketi Başkanı
 
Kendiniz hakkındaki algınız yaptığınız ya da yapmadığınız, engellediğiniz ya da izin verdiğiniz, korktuğunuz ya da kabul ettiğiniz her şeyi etkiler ve diğerlerinin sizi algılamasında önemli bir fark yaratır. İşte kendinizle olan konuşmanızı ve sürekli aklınıza takılan şeyleri yani kim olduğunuz durumunuz, koşullarınız ve basan potansiyeliniz gibi konulan yönetmenin önemli nedeni de budur. Birçok şeyin sizin kontrolünüzün dışında olan bir dünyada kendinize karşı tutumunuz kontrolünüz altındaki bir şeydir ve zirveye çıkıp orada kalmak istiyorsamz bunu yapmalısınız.
 
DERLEYEN...EDİTÖR
İletişim:[email protected]


Bir yorum

Cevapla

  
 
3+2 İşleminin Sonucu    
Yukarı Çık