Anne Baba Okulu(Başarılarımla Varım)

Anne Baba Okulu(Başarılarımla Varım)

Başarılarımla Varım


Bu inanç da, ebeveynlerin, çocuklarından giriştikleri her işte en iyisini yapma istekleri sonucundan doğmaktadır. Elbette hepimiz çocuklarımızın başarılı olmalarını ve kendilerini iyi hissetmelerini isteriz. Fakat, çocukların ne yaptıkları ve bir birey olarak kim olduklarının onay veya reddi arasındaki ayırımı yapmayı anlamaları önemlidir. Başka bir deyişle, ebeveynin belli bir davranışı onaylaması çocuk tarafından sevgi olarak algılanabilir. Bunun tersi de geçerlidir. Anne-babanın bir davranışı beğenmeyişi çocuk tarafından bir sevgisizlik belirtisi olarak düşünülebilir.

Bu eğilim, özellikle küçük çocuklarda sıkça görülmektedir. Çocuk kesinlikle bilmelidir ki anne-babanın sevgi ve onayı o anki başarı veya başarısızlıklardan bağımsızdır. Bu önemli kavram "koşulsuz sevgi" diye adlandırılmaktadır. Kısaca, sonuç ne olursa olsun sevgimizi onlardan esirgemeyeceğimizi çocuğun bilmesi "koşulsuz sevgi" manasına gedmektedir. Biz sadece belli bir davranışı onaylar ya da beğenmeyiz; yoksa çocuğumuza olan sevgimiz sabittir.

Bu düşünceye müşterilerimin çoğu "Çocuğum onu sevdiğimizi elbette biliyor." diye itiraz etmektedirler. Benim cevabım her zaman, "Bunu nasıl biliyorlar?" olmuştur. Yine bir çocuk anne babanın kızgın olmasıyla onların kendini çok fazla sevip sevmemesinin farkını ayırdedemez.

Çocuğun hiçbir koşula bağlı olmaksızın sevildiğinin farkettirilmesini ve anlaşılmasını sağlamak bir ebeveynin görevidir.

Anne-babalar, koşulsuz sevgilerini çocuğa değişik yollarla bildirebilirler. Belli bir davranışını tasdik veya reddedilmesinin, ona olan sevginizden ayrı olduğu hususunu mümkün olduğunca belirtin. Özellikle küçük çocuklara bu ayırımı sözlü ifadeyle belirtmelisiniz. Örneğin çocuk değerli bir vazoyu kırmışsa, ona "Sana kızgın değilim Serdar. Sadece üzgünüm. Çünkü bu vazo benim için gerçekten çok değerliydi." demeniz faydalı olabilir.

İnsanları değil davranışları onayladığınızı ya da beğenmediğinizi belirtmek de faydalıdır. "Çok iyi bir çocuksun." veya "Bugün berbat görünüyorsun." gibi ifadeler çocuğun davranışını değiştirmesinde veya sevgiyle onay arasındaki farkı ayırdetmesinde etkili değildir. "Söylemeden bulaşıklara yardım ettiğine çok sevindim." veya "Çöpleri dışarı atmadığın için sana kızgınım." demeniz, genel ifadeler kullanmaktan daha etkili ve anlaşılırdır. Çocuğunuza, önemli birşeyler yapmasa bile onu sevdiğinizi söylemeniz de, sevginizin onun performansına dayanmadığı mesajını verecektir.

Koşulsuz sevgi kavramının anlaşılmamasının ne kadar zararlı olduğunu kızımı basketbol oyununda izlerken görmüştüm. Diğer takımdaki küçük bir kız, takım arkadaşlarından birine basketin file dışına gitmesine sebep olan kötü bir pas vermişti. Takımın koçu onu hemen yanma çağırıp bağırmaya başlamıştı. Çocuk bu tavırdan dolayı gerçekten sarsılmıştı.

Oyun boyunca koç, bu kıza gittikçe kızıyor, saha dışında ona bağırıyordu. Sonunda onu "aptal" "tembel" gibi isimlerle çağırmaya başladı. Oyun sonunda ise, kendini tutamayarak ağlayan kızın yüzüne bile bakmıyordu. Ve bu koç, kızın kendi babasıydı!

Bu çocuğun performans ve başarı konusunda ne öğrendiğini düşünüyorsunuz? Bu olayın, onun kendine olan güvenini nasıl etkilediğini düşünüyorsunuz?


-ALINTI-


(kişisel gelişim, bireysel başarı, çocuk, eğitim, anne, baba, cocuk, cocuk oyunları, okul öncesi eğitim, cocuk eğitimi, kişisel başarı, bireysel gelişim)
online how many people cheat when your husband cheats
redirect dating sites for married people why do married men cheat
why do men cheat how to cheat on husband My husband cheated on me
how to cheat on husband looking to cheat signs of infidelity
reasons why women cheat why are women unfaithful why most women cheat

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık