Okulda Başarısızlık Nedenleri

 Okulda Başarısızlık Nedenleri

Anne-babanın çok sert, otoriter oluşları da başarısızlığa neden olur. Evde baskı yoluyla disiplin sağlanır. Çocuğun veya gencin hiçbir başarısızlığı anlayışla karşılanmaz. Çocuk her fırsatta azarlanır, eleştirilir, cezalandırılır, dövülür. Bu gibi davranışlara maruz kalan bir öğrenciden başarı beklenemez. Bu şartlarda yetişen çocuk okula, öğretmenlerine ve arkadaş ortamına uyumda güçlük çeker. Öğretmen, aile ve rehber öğretmenin işbirliği ile bütün öğrencilerin sorunları çözülebilir.
Çocuklar isteseler de istemesele de okula gitmek zorundadırlar. Okul öncesi çocuklarda gelişme taramasının yapılması okul sorunları olası görünen çocukların önceden saptanması ve önceden tedbir alınmasının olası kılar. Çocukların çoğu okulu sever ama bazı çocuklar için okul bir kabustur. Bir bölümü evlerinden ayrılmak istemediğinden bir kısmı okulu sevmediklerinden orada mutlu olmadıklarından okula gitmek istemezler.

Okulda her çocuğa ayrı bir birey olarak davranılmalı her birinin gereksinimlerine uygun tarzda eğitim sunulmalıdır. Ancak bunlar dileklerimizdir. Günümüzde okullarda eğitim guruplar halinde yapılmaktadır. Her çocukla teke tek ilgilenme olanağı
kısıtlıdır.

Bu koşullarda öğrenme süreçlerinde gruba ayak uyduramayan çocukların olması kaçınılmazdır. Bu çocuklarda başarısızlık duyguları kök salmadan mutlaka bireysel olarak ilgilenilmelidir. Eğer bu yapılmazda bu çocuklar yaşıtlarından geri kalırlarsa başarısızlığın bir alışkanlık haline gelmesi hemen hemen kaçınılmazdır. Sürekli başarısız olmak hemen her insanı rahatsız eder.

Okul, çocuğun yaşamındaki ilk toplumsal kurumdur. Okul kişiye yaşamında gerekli olacak değerleri ve bilgileri kazandırırken topluma uyum sağlaması için gerekli sosyalleşme becerilerini de kazandırmaktadır.

Okulda Ders başarısızlığı çocukların normal sosyal ve psikolojik durumunu etkiler Aile ile ilişkilerinde bozulması olabilir Aslında ders başarısına etki eden bir çok durum vardır Ders başarısına en büyük etken çocuğun zeka kapasitesidir Zekanın belli bir seviyeye gelmesini daha çok doğumsal özellikler ve çevre şartları belirler. Belli bir zeka kapasitesi olmasına rağmen ders başarısızlığı olan çocuklarda aşağıda belirtilen nedenleri aramak yerinde olur Ders başarısızlığının en büyük nedeni, çocukların belli bir sorumluluk içerisinde kendilerini hissedip, okul sonrası gerekli ders çalışma saatlerini düzenlememeleri ile kendini gösteren durumdur.

Çocuğun okuldaki başarısına etki eden pek çok sebep vardır. Normal bir zekaya sahip çocuklardaki okul başarısızlığının nedenlerinden en önemlisi, çocuğun sorumluluklarını bilmemesi ve buna bağlı olarak da, çalışma saatlerini iyi düzenleyememesidir. Bu durumda, öğretmen ve aileye önemli görevler düşmektedir. Aile ve öğretmen uygun bir şekilde, çözüm aramalıdırlar. Çocuğun da hoşuna gidebilecek, sıkılmayacağı bir çalışma programının yapılması gerekir. Bu programda bazı hedefler koyulabilir.



Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık