Kişilik Başarı Nedir?

 Kişilik Başarı Nedir?

Başarı; büyük-küçük, güzel-çirkin, genç-yaşlı, herkes tarafından elde edilmek istenen bir durumdur. Hiç kimse, hayatının hiçbir döneminde başarısız olmayı istemez. Her birey, hep başarmak ve her işinde başarılı olmak için bir gayret içerisinde bulunur. Ancak herkes, her zaman başarılı olamayabilir. Arzu etmemelerine rağmen, başarısızlık bazı bireylerin yakasını bırakmaz. Bununla birlikte, bazı bireylerin başarısız oldukları konularda başarılı olan insanlar da bulunabilmektedir. Hatta aynı işi yapanların kimi başarılı ve kimi de başarısız duruma düşebilmektedir.

Başarı fark yaratmaktır. Bu fark ileriye doğru olmalıdır. Başarı, daha iyiye ulaşmak için sürekli çaba göstermektir. Başarı bir işte, bir girişimde elde edilen iyi, olumlu ve sevindirici, süreçtir. Çocuklarda başarıyı etkileyen kişilik özelliklerinin bir kısmı doğuştan gelen yapısal özelliklerle açıklanabilirken, bir kısmı da ailenin ve çevrenin etkisi ile öğrenilmiş davranışlardır. Çocuğun öğrenmeye ve okumaya güdülenmesinde, kendine olan güveni, çevresiyle iletişimi çok önemlidir. Konuyla ilgili bir araştırma ile başarılı öğrencilerde, neşeli, kolay uyum sağlayan, sosyal, hırçın, girişken, mantıklı ve iyimser olma özelliklerinin bulunduğu belirlenmiştir. Buna karşılık, başarısız öğrencilerde daha durgun, içedönük, uysal, uyumsuz, sıkılgan, kötümser veya öfkeli davranış biçimleri tespit edilmiştir.

Yaşamdaki başarısızlık her zaman kişiliğin zayıflığındandır. Sadece güçlü kişilikler hayatın dalgalarının kendilerini dövmesine ve onun zorluklarının üstesinden gelmeye dayanabilirler. Hayatını saygıya değer ve üst düzey başarı ve hizmete yükseltebilen adam her an bir tehlikeyle karşılaşacaktır. Bu olması gerekendir, çünkü zayıf kişileri ve değersiz adayları atar ve inanç, cesaret, sarsılmazlık, sabır, sebat, inat, neşe ve kişiliğin gücünü sergileyenleri genellikle ganimetle ödüllendirir.
Sosyo-ekonomik ortam veya kültürel yoksulluk ile anne-baba ayrılığı, onların desteğinin eksikliği gibi birçok etken okulda düşük başarıya, sınavlarda düşük not almaya neden olabilir. Bunun yanında belirli oradaki kaygı başarıyı olumlu yönde etkilese de aşırı kaygı bireyin duygusal dünyasını olumsuz etkileyeceğinden onun davranışlarının aksamasına, algılama ve dikkat bozukluklarına neden olabilir.

Her insanın bir amacı vardır Her insanın mutlaka güzel bir amacı olmalıdır. Başarı, amacını bilmek ve o amaca ulaşmak için bütün yeteneklerini kullanarak çalışmakla elde edilir. Başarı, hedefe yürümektir. Yürünen hedef, kişinin hem kendine, hem ailesine, hem de diğer insanlara faydalı olmalıdır. Aksi takdirde insan, bir hedefe ulaşır, fakat mutlu olamaz.





Bir yorum

Cevapla

  
 
3+2 İşleminin Sonucu    
Yukarı Çık