:: BAŞARILI ÖĞRENCİNİN GÖRÜNTÜSÜ

::   BAŞARILI ÖĞRENCİNİN GÖRÜNTÜSÜ

Başarılı öğrenci görüntüsünden de belli olur. Zira, başarılı öğrencinin kişiliği gelişir, gelişen kişilik tavırlarda ve davranışlarda kendini gösterir.
Gerçek başarı, Millî Eğitimimizin Genel amaçları doğrultusunda     "iyi         insan,     iyi     vatandaş"     olarak
öğrencilerimizin yetişmesidir.
Her öğretim yılı sonunda, ders öğretmenlerinin kanaat notlarıyla belirlenmekte  olan,  öğrenciye  sınıf geçiren ve diploma aldıran başarı "görülen başarı"dır. Görülen başarı sayı ile ölçülen yüzeysel başarıdır.
Gerçek başarıda sayı değil kaliteli yetişmek esastır. Öğrencilerin ruhen ve bedenen en iyi şekilde gelişerek, "kişilik sahibi" insan olarak yetişmesi gerçek başarının göstergesidir.
Bu görüşten hareketle, gerçek başarıya ulaşmış, "kişilikli öğrenci" de görülen özellikleri şöyle belirtebiliriz:
Başarılı öğrencinin bakışları tatlıdır, durumu sakindir, kendisinden emin bir hali vardır. Konuşması, tavır ve davranışları ölçülüdür. Sözleri kırıcı değildir, naziktir. Az konuşur fakat öz konuşur ve yerinde konuşur. Konuşması kadar dinlemesini de bilir. Öğünmekten hoşlanmaz.
Başarılı, iyi kalpli öğrenci rekabet eder fakat kimseyi kıskanmaz, kimseyi çekiştirmez. Arkadaşlarının eksiklerini aramaz; aksine, onların iyi taraflarını görmeye ve onlara faydalı olmaya çalışır. Bencil değil, kendisi dışındakileri de düşünür. Şahsi çıkarlarını çevresindekilerin çıkarlarıyla dengelemesini bilir.
Başarılı öğrenci plânlı çalışmaya alışmıştır: Her şeyi
zamanında yapar. Çalışması kadar dinlenmesini de, kararınca oynamasını ve efendice eğlenmesini de bilir. Boş zamanlarını iyi değerlendirir. Faydasız şeylere zaman harcamaz.
Başarılı öğrenci, okulundan ve öğretmenlerinden şikayetçi olmaz. Aldığı ders notları genellikle tatmin    edicidir(iyidir). Notlarını yeter bulmayınca morali bozulmaz, şikayetlenmez, daha iyisini almayı amaçlar ve gayretini artırır. Sınıflarını normal geçer, yıl kaybetmeden okulundan mezun olur.
 Başarılı öğrenci hayatından memnundur. Kötümser değil iyimserdir, hoş görülüdür, her şeyi iyi tarafından görür...Halinden ve hiç kimseden şikayetçi olmaz. Başarısızlıklarında, kusuru önce kendisinde arar.
Başarılı Öğrenci İyi Davranışlar Geliştirir
Başarılı öğrencide temizlik sevgisi yer etmiştir: Temiz yer, temiz giyer ve her şeyde temiz olmaya özen gösterir. İntizamlıdır; eşyaları dağınık değil derli topludur. Disiplini sever; okulunun disiplin kurallarına severek ve isteyerek uyar.
Başarılı öğrenci yalandan kaçınır, doğru sözlüdür. Her çeşit kötü alışkanlıklardan kendisini korumasını bilir. Her geçen gün, iyi alışkanlıklarını artırır.
Başarılı iyi öğrenci, başkalarına yardımcı olmayı ister. Her faydalı iş de arkadaşlarıyla yardımlaşabilir.
Yerinde konuşmasıyla, sırasında susmasıyla, olumlu tutum ve davranışlarıyla, ilgileri üzerinde toplayan başarılı öğrenci, çevresindekilere kendisini kabul ettirir; onlardan sevgi saygı ve yardım görür...
Yukarıda açıklanan hususlar, başarılı% öğrencilerde görülen önemli özelliklerdir. Derslerinde başarılı öğrenci olup da, bu üstün vasıfların bir kısmı kendisinde bulunmayan öğrenciler elbette vardır. Fakat böylelerinin sayısı azdır. Sadece kuru öğretim yapılıp eğitime önem verilmeyen okulların öğrencilerinde, bu tipler daha fazla görülür...Aile çevresinin etkisi de yabana atılmaz...
Başarılı Öğrenci Kendi Olumsuzluklarını Düzeltebilir
Derslerinde başarıya ulaşan çalışkan öğrenci, zamanla olumsuz davranışlarının farkına varabilir, gün geçtikçe üzerindeki her türlü olumsuz etkiyi silebilir ve kendisini -er geç- eğitilmiş, iyi insan niteliğine büründürebilir...
 
Başarılı öğrencinin duruşunda, bakışında, susuşunda, konuşmasında ve her halinde, öğrendiklerinin olumlu etkileri görülür.
Başarısızlıklar ise, çeşitli olumsuzlukların kaynağıdır. Başarısız öğrencinin sözlerinde ve davranışlarında pek çok hatalar, kusurlar, kabalıklar, çirkinlikler ve beklenmeyen anormallikler görülebilir. Bunlar, başarısızlığın tabii sonuçlarıdır: Öğrenci kendisini göstermek ihtiyacındadır. Olumlu yönde kendisini gösteremeyenler olumsuz yönde gösterir. Bu psikolojik bir haldir.
Başarısızlıklarda görülen olumsuzluklar ve çeşitli anormal davranışlar neler olabilir? Burada bunları açıklamaya gerek görmüyorum. Zira olumsuzlukların açıklanmasında fayda yoktur. Ancak, etrafımıza dikkatlice baktığımızda, pek çok ibret levhalarını kendi sosyal çevremizde görebiliriz...
Derslerinde başarı gösteremeyenler arasında menfi durumlara düşmeyen; aksine, iyi hal ve davranışlarıyla dikkati çeken öğrenciler de bulunabilir. Çeşitli nedenler ve engeller, öğrencinin başarılı not almasını önleyebilir ve başarısızlığına neden olabilir. Derslerinde başarısız olmak, öğrencinin iyi insan olmasına mani değildir, mani olmamalıdır. Durumunun farkına varan şuurlu öğrenci, başarısızlık nedenlerini bulabilir ve bunların menfi etkisinden kendisini koruyabilir... Biraz fedakârlık, biraz irade gayreti göstermek öğrenciye çok şey kazandırabilir...
Bilelim ki; KURTULUŞ BAŞARIDADIR... DÜZLÜĞE ÇIKIŞ BAŞARILI OLMAKTADIR...
Başarıya ulaşmak zorundayız. O halde: Ne yapıp edeceğiz başarıya mutlaka ulaşacağız. Üzerimize aldığımız başladığımız   okulu   başarıyla işi   başarıyla   yürüteceğiz, sürdüreceğiz...
Azmin elinden hiç bir şey kurtulmaz. Zekâsını işletmesini, iradesini kullanmasını bilen insanoğlu istediğini yapabilir, tuttuğunu koparabilir. Hepimiz insanız; başarmak için yaratılmışız. Allah'ın verdiği akıl gibi üstün bir güce sahibiz. Aklını kullanmasını bilen insanoğlu, azmederse (kesin olarak isterse) ve de ne yaptığını bilerek çalışırsa muhakkak emeline ulaşır. Başarılı olmayı sadece istemek yetmez, çalışmanın - öğrenmenin yolu ve yöntemi de bilinmelidir. Bilmeyenler öğrenmelidir...
Sevgili öğrenciler: Elinizdeki eserde (özellikle 2. ciltte) size bu yol gösterilmeye çalışılmıştır. Göstermek bizden, öğrenmek ve uygulamak sizdendir. Sizin başarınız bizim kıvancımızdır... Vatan, sağlıklı, bilgili, eğitimli ve başarılı gençler elinde yükselir. Yükselecek vatan yüksek başarılar ister. Yüksek başarılar, yüksek nesiller elinde gerçekleşir. Yüksek nesiller, yüksek bir milletin çocuklarından oluşur. Bilelim ki: Türk Milleti Yüksek Millettir!..
ATATÜRK: "Yüksel Türk! Senin için yüksekliğin hududu yoktur." demiştir. Yükseldim ve yükseltelim ki, Atatürk'ün de ruhunu yüceltelim...
"Sorumluluk almadan gerçek  başarıya ulaşmak mümkün değildir."
 DERLEYEN:KESFETKENDİNİ EDİTÖRÜ
İletişim:[email protected]


Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık