Zeka

Zeka(Eq'Nun (Duygusal Zekâ) 3 Özelliği)

Zeka(EQ'NUN (DUYGUSAL ZEKÂ) 3 ÖZELLİĞİ)

Başarılı bir hayat iin geliştirilmesi byk nem taşıyan duygusal zek: 1) Şuurlu hisler arasındaki pozitif iletişimdir. 2) İki kişi arasında kurulan olumlu duygusal iletişimin derecesidir. (empatik seviye) 3) Zevkleri erteleyebilirle becerisidir. EQ NASIL ORTAYA IKTI? Duyguları retebilme, yaşatabilme, denetim altında tutabilme ve başkalarıyla duygu iletişimine girebilme (empati) kabiliyeti olan EQ, ilk defa 1990'lı yılların başında Amerikalı iki psikolog, Yale niversitesi'nden Peter Salovey ve New Harpshine niversitesi'nden John Mayer tarafından ortaya atıldı. Bu iki ilim adamı z disiplin, kararlılık, empati, şuur ve hiss denetim gibi insan zelliklerini bir araya toparlamaya alışıyorlardı. Duygusal zeknın (EQ) bu bileşkelerinin hayatta başarıyı IQ'dan daha ok belirled...Devamını Oku »

Zeka(5 Esas)

Zeka(5 ESAS)

Duygusal zekâ 5 esastan meydana gelin 1) Kişinin kendi duygularını tanıması, 2) Kendi duygularını yönetebilmesi, 3) Oz motivasyon, 4) Başkalarının duygularını anlayabilmek, 5) Başkalarıyla ilişkileri yönetebilmek. Bu alanlarda başarılı olanlar hem iş hayatında hem de özel hayatta üstün başarı elde edebilmektedirler. DERLEYEN:EMRE ŞEN ...Devamını Oku »

Zeka(Zekâ Testlerinin Ölçemediği)

Zeka(ZEKÂ TESTLERİNİN ÖLÇEMEDİĞİ)

İrade yalnız insanı hayvandan değil, insanları birbirinden ayırıp aralarında stnlk ve aşağılık farkları meydana getiren yegne ruh kuvvettir. stn insanlar bunu hep iradelerinin kuvvetine borludurlar. Vasat zeklı, az bilgili, hatta bilgisiz insanlardan muvaffak olanlar grlr. Zayıf iradeli insanlardan muvaffak olup ykselmiş rnek gsteremezsiniz. Netice itibariyle, hazır zevki ve rahatı sonraya bırakmak, duygusal zek ve kabiliyetin (EQ) işaretidir. Bu kabiliyet zek testinde (IQ) gzkmemektedir. OK NEMLİ İKAZLAR Okul, yurt veya işyeri gibi messeselere seerek ğrenci ve eleman alanlar sadece zek testiyle hareket etmemeli; sabır, şevk, azim, iyimserlik, karakter, şefkat gibi meziyetleri de l almalıdırlar. Aksi halde se&cced...Devamını Oku »

Zeka(Zekânın Yeni Tarifi)

Zeka(ZEKÂNIN YENİ TARİFİ)

Zek, klsik mansıyla, soyut (mcerred) veya somut (mşahhas) bir problemi belli sre iinde zme kabiliyetidir. Zihin, hisleri eşitli işlemlere tabi tutmaktadır. Bu durumda kabiliyetli, zeki ve uyanık olmanın tarifi yeniden yapılarak şu zellikler tes-bit edilmiştir: - Başarıyı tahminde etkili olan ve IQ'yla llen beyin kuvveti, insanın manev gc, ahlkı ve şahsiyeti kadar değer ifade etmiyor. Yni kalbimiz kafamıza her zaman hkim... - Yalnız zek değil, btn duygularımızın koruyucusu, takviye edicisi ve dzenleyicisi kalbimizdir. - Zek seviyesinden farklı olarak duygu gcn keşfedenler, bu yeni tesbitlerini mcerred bir araştırma olarak grmyorlar. Lksn ve paranın ılgınca boyutlara ulaştığı ...Devamını Oku »

Zeka(Artık Gündemde Eq (Duygusal Zekâ) Var!)

Zeka(ARTIK GÜNDEMDE EQ (DUYGUSAL ZEKÂ) VAR!)

oğumuz zekyla ilgili bir konu aıldığında, Zek parlaklığı doğuştan gelir deyip ıkarız işin iinden... Evet, byk başarıların irsiyetle ilgisinin varlığı sylense de, ocuklukta grlen fıtr kabiliyetin zamanla bzı insanlarda iyice parladığı, bzılarında da donuklaştığı hayret edilecek bir gerektir. İlim adamları beynin cazip işleyişine hayran oldular, insanın duygu dnyasının merkezi hkmndeki kalbin glerini de şirlere bıraktılar. Bir de baktılar ki, iş sadece beyni kullanmakla bitmiyormuş, duyguların (kalbin) da başarıya ok byk tesiri varmış... Velhasıl, gnmzde duygusal kabiliyet terimi ok ciddiye alınıyor. Daniel Goleman'ın ortaya attığı Emotional Quotient-Duygusal Zek&ac...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33
Yukarı Çık