Zeka

Duygusal Zeka(Duygusal Yönetici)

Duygusal Zeka(DUYGUSAL YÖNETİCİ)

Bir dostumun altı yaşındaki kızı Jessica ilk defa bir oyun arkadaşının evinde kalıyordu ve annenin mi, yoksa kızının mı daha sinirli olduğu belli değildi. Hissettiği yoğun kaygıyı Jessica'ya belli etmemeye alışan annenin gerginliği, gece yarısı yatmaya hazırlanırken alan telefon sesiyle doruğa ulaştı. Diş fırasını elinden dşrerek telefona koştu; kalbi gmbrdyor, gznn nne Jessi-ca'nın korkun sıkıntılar iinde olduğu grntler geliyordu. Anne ahizeyi kapar kapmaz, Jessica! diye bağırdı. Karşılığında, Sanırım yanlış numara... diyen bir kadın sesi duydu. O anda anne kendini toparladı ve kibar, ll bir şekilde, Hangi numarayı aramıştınız? dedi. Amigdala, kaygılı, fevri bir tepkiyi başlatırken, beynin diğer bir kısmı daha uygun bir tepkiye...Devamını Oku »

Duygusal Zeka(Hızlı Ve Dağınık Duygular)

Duygusal Zeka(HIZLI VE DAĞINIK DUYGULAR)

Kocaman bir şey yatak odamın uzak bir kşesinden tavanı delip geerek tavan arasındaki eşyaları odaya dktğnde, saat sabahın gibiydi. Tm tavanın kebileceği korkusuyla bir saniye iinde yataktan fırlayıp koşarak dışarı ıktım. Kendimi gvende hissedip bu hasara neyin sebep olduğunu anlamak iin yatak odama bir gz attığımda, tavan kmesi sandığım grltnn, karımın dolabını dzelttikten sonra odanın bir kşesine st ste yığdığı kutuların dşmesinden geldiğini anladım. Tavan arasından dşen bir şey yoktu, aslında tavan arası da yoktu. Tavan da, ben de gayet sağlamdık. Tavan gerekten kseydi beni yaralanmaktan koruyabilecek olan yarı uykulu bir halde yataktan fırlayışım, daha neokorteks olayın ne olduğunu tam olarak kaydedemeden &...Devamını Oku »

Duygusal Zeka(Duygusal Gözcü)

Duygusal Zeka(Duygusal Gözcü)

Bir arkadaş, tatilde İngiltere'ye gittiğini ve kanal kıyısındaki bir kafede ğle yemeği yediğini anlatıyor. Daha sonra kanala inen taş merdivenlerde dolaşırken aniden korkudan donmuş bir şekilde suya bakan bir kız grmş. Nedenini anlayamadan, paltosu ve kravatıyla suya atlamış. Ancak suya girdiği anda, kızın şok olmuş bir halde suya dşmş kk bir ocuğa bakakaldığmı anlayıp ocuğu kurtarmış. Nedenini anlayamadan onu suya atlamaya iten neydi? Byk olasılıkla, amigdalasıydı. Son on yılın duygularla ilgili en nemli keşiflerinden biri olan LeDoux'nun alışması, beyin mimarisinin amigdalaya duygusal bir gzc olarak, beyne korsanlık yaptırabilecek ayrıcalıklı bir konumu nasıl verdiğini ortaya ıkardı.Yaptığı araştırma, gz ya da kulaktan gelen duyu sinyallerinin beyinde nce talamusa, oradan da, tek bir...Devamını Oku »

Duygusal Zeka(Her Türlü Tutkunun Beşiği)

Duygusal Zeka(HER TÜRLÜ TUTKUNUN BEŞİĞİ)

Amigdala (Yunancada badem anlamına gelen szckten), insanlarda limbik halkanın altına yakın, beyin sapının zerinde bulunan ve birbiriyle bağlantılı yapılardan oluşan badem şeklinde bir ktledir. Her biri beynin bir tarafında olmak zere, başın yan kısmına yakın iki amigdala vardır. İnsan amigdalası evrimsel kuzenlerimiz primatlara kıyasla daha byktr. Hipokampus ile amigdala, ilkel burun beynin iki ana parasıdır ve evrim boyunca nce korteksin daha sonra da neokorteksin oluşumuna yol amıştır. Limbik yapılar o gnden bugne beynin ğrenme ve hatırlama srelerinin byk kısmını gerekleştirmektedir; amigdala ise duygusal durumların uzmanıdır. Amigdala beynin geri kalan kısmından ayrılsa, olayların duygusal anlamını değerlendirmekte inanılmaz bir yetersizlik, hatta duygusal k&...Devamını Oku »

Duygusal Zeka(Duygusal Korsanlığın Anatomisi)

Duygusal Zeka(Duygusal Korsanlığın Anatomisi)

Yaşam dşnenler iin bir komedi, hissedenler iinse bir trajedidir. Horace Walpole 1963 yılında, Rahip Martin Luther King Jr.'ın Washington'daki insan hakları yryşnde Bir Hayalim Var diye başlayan konuşmasını yaptığı sıcak bir ağustos gnnn akşamıydı. Aynı gn eroin parası bulmak iin yzden fazla ev soymuş ve yıllık mahkmiyetten sonra şartlı tahliye edilmiş olan kaşarlanmış hırsız Richard Robles bir eve daha girmeye karar verdi. Robles sonradan, su işlemeyi bırakmak istediğini, ancak kız arkadaşı ve yaşındaki kızları iin paraya ihtiyacı olduğunu syleyecekti. O gn girdiği evde iki gen kadın, Newsweek dergisinde araştırmacı olarak alışan 21 yaşındaki Janice Wylie ve ilkokul ğretmeni 23 yaşındaki Emily Hoffert yaşıyordu. Robles,...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33
Yukarı Çık